CHP'li Böke: Genel başkanlığa aday değilim; Meclis'teki mücadele rejim değişikliğine karşı yetmez

CHP'li Böke: Genel başkanlığa aday değilim; Meclis'teki mücadele rejim değişikliğine karşı yetmez

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, partisinde olağanüstü kurultay ve "sine-i millet" tartışmasının devam ettiği, CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na "Tek adam" dediği süreçte, Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve Parti Sözcülüğü görevlerinden istifa etmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. İstifasının gerekçelerine değinirken kulislerde konuşulan bir iddiayı reddeden Böke, "Aday değilim. Bu istifa, CHP’nin kurultay süreciyle ilgili değil. Aday olmaya niyetim yok" dedi. Halk oylaması sonucu kabul edilen "partili cumhurbaşkanını" olanaklı kılan "cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi"ni "derin bir rejim değişikliği" olarak tarif eden Böke "sokak" vurgusu yaparak "Meclis içi mücadele, yeni koşullarda yeniden tarif edilmeli. Ama alt bununla sınırlı bir siyasi mücadelenin, bu kadar derin bir rejim değişikliğine karşı koyuşa yeterli olamayacağını düşünürüm. Dolayısıyla siz yoksanız, sokakta anayasal demokratik hakkınızı kullanamıyorsanız demokrasi eksik" değerlendirmesinde bulundu.

Böke, CHP Sözcüsü olarak gazetecinin "sine-i millet" sorusuna "tüm seçeneklerin masada olduğunu" söylemesinden sonra partiden gelen düzeltmenin istifasını etkileyen parçalardan biri olduğunu belirtti. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) "son dakika" kararı ile "mühürsüz pusula ve zarflardaki oyları da geçerli" saydığı yüzde 51.4 'evet' oyunun çıktığının açıklanmasıyla sona eren 16 Nisan'daki halk oylamasını "gayrımeşru sonuç" olarak nitelendiren Böke, "Sözcülük konumunda, partimiz adına ortaya koyduğum siyasi kararlılığın, üstelik de YSK toplantısı sürerken ortaya çıkardığı siyasi duruşun ortadan kaldırılmasına yol açan siyasetin yanlış olduğunu düşünüyorum" eleştirisinde bulundu.

İstifa ederken yaptığı yazılı açıklamada yazanların parti ve başkan adına "sürpriz" olmadığını savunarak "Herbiri, hem MYK’larda hem de sayın genel başkanla görüşmelerimde ilettiğim itirazların bir özeti" diyen Böke, aralarında eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu HDP'li vekillerin tutuklanmasına, iki HDP'linin vekilliğinin düşürülmesine ilişkin olarak da "Dokunulmazlıklar her birimizin kendi vicdanında oy verdiği bir süreç. Benim vicdanım orada hayır demeyi gerektiriyordu. Partimizin genel tavrının da hayır olması gerektiği konusundaki ısrarlı tutumumu, hem MYKda hem son ana kadar sayın genel başkanımla yaptığım görüşmelerde dile getirmek konusunda hiçbir tereddüt duymadım" dedi.

16 Nisan'da CHP Genel Merkezi'nde "Kemal istifa" sesleri