Christchurch saldırısından bir ay sonra Yeni Zelanda'da terör tehditi seviyesi düşürüldü

Christchurch saldırısından bir ay sonra Yeni Zelanda'da terör tehditi seviyesi düşürüldü

Christchurch saldırısından bir ay sonra, Yeni Zelanda’da terör tehditi alarmı düşürüldü. Cephe görevlisi polisler, olay sonrası önlem amaçlı taşıdıkları ateşli silahları bıraktı. 

AFP'nin aktardığına göre, Yeni Zelanda’da terör tehdit seviyesi ‘yüksek’ten ‘orta’ya düşürüldü. Güvenlik güçleri ve polis, saldırı, şiddet eylemi ya da şiddetli protesto ihtimalinin ‘çok yüksek’ten ‘mümkün’ seviyesine düştüğünü belirtti. Şu anki seviyenin Yeni Zelanda için 15 Mart’ta yaşanan saldırıdan öncesi için bile yüksek olduğu ifade edildi. Ülkede 15 Mart’a kadar terör tehditi ‘düşük’ seviyedeydi.

Komiser Mike Bush, terör tehditinin azalması üzerine yaptığı açıklamada, polislerin silah taşıma durumunun olaydan olaya haline döndüğünü söyledi. Kararın camiler ve İslam Merkezleri’yle görüşmeler sonucu alındığını belirten Bush, “Ateşli silahların sürekli taşınması gibi bir amacımız yoktu” dedi.

Ne olmuştu? 

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde, cuma namazı sırasında 10 dakika arayla iki camiye düzenlenen terör saldırılarında 50 kişi yaşamını yitirmişti.