Kurucusu Mehmet Aydın ile birlikte 5'si firari, 2'i tutuklu 48 sanıklı Çiftlik Bank davasının bugün görülen duruşmasında tutuklu sanıklar Savaş Yıkılmaz ve Cudi Cumhur Yurdakul'un tahliyesine karar verildi.
İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, tutuklu sanıklar Cudi Cumhur Yurdakul, Savaş Yıkılmaz ve tutuksuz sanıklar Serdal Dostdoğru, Anıl Çiçek, Hamit Can, İzzet Çelik ve Düzgün Genç ile tarafların avukatları katıldı. Başka illerden bulunan bazı sanıkların talimatla alınan ifadeleri dava dosyasına geldi.
Mehmet Aydın'ın eşi Sıla Aydın'ın 26 Haziran 2019 tarihinde Karacabey 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından alınan savunması da dava dosyasına girdi.
Tutuksuz sanık eski Uzman Çavuş Hamit Can, 2017 yılında sosyal medya üzerinden Çiftlik Bank ile karşılaştığını, başlangıçta 15 bin TL para yatırdığını, 150 bin TL karşılığı çiftlik açtığını, 2018 yılında da ödemelerin durması üzerine şirkete ihtarname gönderdiğini söyledi. Can, mağdur olduğunu, örgüte üye olduğu yönündeki suçlamayı kabul etmediğini söyledi.
Sanıklar Anıl Çiçek ve İzzeddin Çelik de örgüt üyesi oldukları yönündeki suçlamaları kabul etmediler.
İstanbul Adalet Sarayı'nda zabıt katibi olarak çalıştığını beyan eden müşteki Cengiz M., 2017 yılında Konya'da askerlik yaparken arkadaşlarının söylemesi üzerine sistemden haberdar olduğunu, 6 bin TL yatırdığını, 2 bin TL'sini geri aldığını 4 bin TL alacaklı olduğunu belirterek sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.
Bugünkü davada toplam 45 müşteki dinlendi. Müştekiler alacaklı olduklarını belirterek sanıklardan şikayetçi olduklarını beyan etti.
Tutuklu sanık Cudi Cumhur Yurdakul'un avukatı Aydın Mollaoğlu, müvekkilinin yurt dışından kendiliğinden geldiğini, emniyet mensuplarına yardımcı olduğunu belirterek tahliyesine karar verilmesini istedi.Tutuklu sanık Savaş Yıkılmaz'ın avukatı Ülkü Düztaş da müvekkilinin tahliyesine karar verilmesini istedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklar Cudi Cumhur Yurdakul ve Savaş Yıkılmaz'ın adli kontrol hükümleri ile tahliyelerine karar verdi. İki sanığın ayda bir gün karakola giderek imza vermelerine karar veren mahkeme, Mehmet Aydın'ın eşi Sıla Aydın'ın da aralarında bulunduğu 21 sanık hakkındaki adli kontrol kararını da kaldırdı.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Çiftlik Bank'a yönelik yürütülen soruşturma sonucu hazırlanan iddianamede firari sanık Mehmet Aydın'ın da aralarında bulunduğu 18 örgüt yöneticisi hakkında 1 kez "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek", 3.762 kez "Bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık", 3762 kez "Ticari şirket faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" ve 1 kez de "Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçlarından 22 bin 580'er yıldan 75 bin 260'ar yıl hapis cezası isteniyor.
30 şüpheli hakkında da, "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak", "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek" ve "Suçtan kaynaklanan malvarlığını arttırma suçlarından 5'er yıldan 13'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Mehmet Aydın'ın da aralarında bulunduğu 5 şüpheli ise firari.
Şüphelilerin 31 Temmuz 2016 tarihinden itibaren 132 bin 222 katılımcıdan 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira para topladığı, toplanan bu paranın 687 milyon 838 bin 995 lirasının katılımcılara geri ödendiği belirtiliyor. (DHA)