Çiğdem Toker: Boğaziçi Üniversitesi, ihalede 21/f’ye niye gerek duydu?

Çiğdem Toker: Boğaziçi Üniversitesi, ihalede 21/f’ye niye gerek duydu?

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) yönetiminin, Bilgi İşlem Merkezi (BİM) için yaptığı hizmet satın alımları için yaptığı ihalede 21/f usulünün tercih edilmesini sorguladı.

Toker, “Yapılan ihaleden, şartnamesinden, BÜ bünyesinde bu sahada yıllarca çalışan akademisyen ve yetkililerin son ana kadar haberi olmamış. Dahası, öğrendiklerinde görev tanımları gereği konuyla ilgilenen öğretim üyeleri, iktidar medyasında hedef gösterildi. Görevlerinden uzaklaştırıldılar. Bir bölümü geri döndü” diye yazdı.

“Şimdi BİM'de iki ay önce yapılan bu alım sonrasında, kişisel verilerin izinsiz paylaşılmasına zemin hazırladığı kaygısı mevcut. Bu yanıyla konu, binlerce öğrenci, çalışan ve mezunu ilgilendiriyor” diye yazan Toker, devamında şunları kaydetti:

“21/f, Kamu İhale Kanunu'nun maddesi. Belli bir tutara atıf yapıyor. Her yıl enflasyon oranında artırılıyor. İhaleyi Beyaz Bilgisayar Danışmanlık şirketi 688 bin TL bedelle alıyor. 8 Haziran'da sözleşme imzalanıyor. (Şirketin kendi sitesindeki açık referans listesinde, birçok üniversite, birçok önemli kamu kurum ve kuruluşu, bakanlık, genel müdürlük, kamu payı olan özel şirketler, bankaların yer aldığı görünüyor. Dolayısıyla çok tercih edildiği belli.) Ama konunun önemi, seçilmiş bir şirkete ödenecek tutarla sınırlı değil. Sisteme dair kullanılan, talep edilen yetkilerin konunun belkemiğini oluşturduğu belirtiliyor. Peki Boğaziçi Üniversitesi'ndeki sorun ne?”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.