Çimento sektörü, rotasını yurt dışına çevirdi

Çimento sektörü, rotasını yurt dışına çevirdi

İç pazarda yaşanan daralma ile rotasını yurt dışına çeviren Türk çimento sektörü, Afrika’da yeni tesis kurarken bir yandan da uluslararası oyuncularla ortaklık yapıyor. Limak, Eren Holding gibi devler Orta Afrika ülkelerinde peş peşe tesisleşirken, Oyak geçtiğimiz yıl Portekizli Cimpor’u devraldı. Bir de bunlara Sabancı Holding’e ait Çimsa’nın Meksikalı Cemex’e, Oyak’ın ise Taylandlı Taiwan Cement Corporation hisse satışı eklenince Türk çimento pazarında hem roller hem de hedef coğrafya yeniden değişti.

Dünya gazetesinden Leyla İlhan’ın haberine göre, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) ile Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda ÇEİS tarafından Deloitte Türkiye’ye hazırlatılan “Geçmişten Geleceğe Emin Adımlarla: Türk Çimento Sektörü’nün Gelişimi ve Stratejik Öneriler Raporu” paylaşıldı.

Çimentocular; düşük fiyat sektörün büyümesini ve finansman geri ödemelerini olumsuz etkilendiğini vurguladılar. Türkiye’nin dünyanın en büyük 4’üncü, Avrupa’nın ise 1’inci çimento üreticisi olmasına rağmen dünyanın en büyük 20 oyuncusu arasında sadece bir Türk firmasının yer aldığını kaydeden Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Başkanı Suat Çalbıyık, Türk çimentocularının yabancı ülkelerde üretim yaparak global bir oyuncu olmayı hedeflediklerini kaydetti.

Limak’ın bu hedefler doğrultusunda Fildişi Sahili ve Mozambik’te fabrikalar açtığını söyleyen Çalbıyık, “Dünya çimento şirketleri liginde Türkiye ile özdeşleşecek, Türkiye markasına katkı sağlayacak şirketler çıkarmamız gerekir. Stratejik olarak ürün ihracatından çok oyuncu ihracına odaklanmamız gerekiyor. Lokalde üretim yapacak global Türk çimento markalarının çıkarılması için şirketlerin finansal kaynaklara erişiminin kolaylaştırılması önem taşıyor. Yıllık tüketim miktarı 2 milyon tonu bile geçemeyen Yunanistan’ın bile dünyanın en büyük ilk 20 şirketi arasında firması var” diye konuştu.