Çin'in askeri tehdidine rağmen Tayvan'a inen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi: Dünya, demokrasi mi otokrasi mi seçimiyle karşı karşıya

Çin'in askeri tehdidine rağmen Tayvan'a inen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi: Dünya, demokrasi mi otokrasi mi seçimiyle karşı karşıya

T24 Dış Haberler

Çin'in tehditlerine rağmen bugün Pekin'in üzerinde hak iddia ettiği Tayvan'a inen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, dünyanın "otokrasi ve demokrasi" arasında bir seçim döneminde olduğunu söyledi.

Uçağı yerel saatle 22.40 (TSİ 17.40) sularında Taipei Havalimanı'na indikten sonra Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Pelosi, "Dünya otokrasi ve demokrasi arasında bir seçimle karşı karşıyayken ABD'nin Tayvan'ın 23 milyon insanıyla dayanışması bugün hiç olmadığı kadar önemli" yazdı.

Pelosi, "Bugün delegasyonumuzun Tayvan'a yaptığı ziyaret, ABD'nin Tayvan'ın parlak demokrasisine sarsılmaz bağlılığını gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

Pelosi, gerçekleştirmekte oldukları ziyaretin ABD'nin Tayvan politikasını hiçbir şekilde ihlal etmediğini söyledi

TIKLAYIN | Dünyanın gözü Tayvan'da; ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Çin'in askeri tehdidine rağmen Tayvan'a indi!

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.