Çipras'tan Erdoğan'a Ruhban Okulu’na çağrısı: Umuyorum ki, 48 yıldır kapalı olan okulun kapısını beraber açarız

Çipras'tan Erdoğan'a Ruhban Okulu’na çağrısı: Umuyorum ki, 48 yıldır kapalı olan okulun kapısını beraber açarız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştiren Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Ankara’daki temaslarının ardından bugün Ayasofya’yı ve Aya Triada Manastırı'nı ziyaret etti. Ziyaret esnasında Ruhban Okulu’nun açılması çağrısında bulunan Çipras, "Dilerim bu okula yapacağım gelecek ziyaret Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte olur ve 48 yıldır kapalı olan okulun kapısını beraber açarız. Bu okulu tekrar açmak vesilesiyle güçlü bir dostluk ve barış mesajı verelim” diye konuştu.

Ayasofya ziyaretinin ardından Heybeliada’ya geçmek için Kabataş İskelesi’ne gelen Çipras ve eşi Peristera Baziana’ya iskelede vatandaşlarla tokalaştı ve selamlaştı. Ardından Yunanistan Başbakanı ve beraberindekiler kendilerini bekleyen tekneye geçerek Heybeliada’ya doğru yola çıktı.

Saat 12.00 sularında Heybeliada Ruhban Okulu'na gelen Çipras'ı Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis karşıladı. Yerli ve yabancı basın kuruluşlarının yoğun ilgi gösterdiği program kapsamında, okul içerisinde bulunan Aya Triada Manastırı'ndaki ayine katılan Yunan Başbakan, daha sonra İbrahim Kalın'la birlikte okul arazisinde incelemelerde bulundu. Aya Triada Manastırı'nın kuruluş yıl dönümü olan 6 Şubat'a denk gelen ziyaret nedeniyle Aleksis Çipras, İbrahim Kalın ve Patrik Bartholomeos birlikte okulun bahçesine fidan dikti. Okulun manzarasını da inceleyen Çipras, eskiden sınıf olarak kullanılan bölümleri ve zengin kitap varlığıyla bilinen kütüphaneyi de gezdi.

“Bu okulun açılması medeniyetleri ilgilendiren bir meseledir”

Çipras, Kalın ve beraberindekiler daha sonra okulun üst katına çıkarak burada bulunanlara ve basın mensuplarına açıklama yaptı. Başbakan Çipras, Yunanca yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Son yıllardaki olumlu diyaloglarımızın netice vermesini bekliyoruz. Türkiye’de ve Yunanistan’da bulunan Türk ve Rum azınlıkların haklarının karşılıklı bir şekilde korunmasını temenni ediyorum. Dilerim bu okula yapacağım gelecek ziyaret Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte olur ve 48 yıldır kapalı olan okulun kapısını beraber açarız. Bu okulu tekrar açmak vesilesiyle güçlü bir dostluk ve barış mesajı verelim. Bugün içerisinde bulunduğumuz bina sadece iki ülke arasındaki uluslararası bir mesele değil, medeniyetler bazında bir konudur. Farklılıklarımız var fakat karşılıklı iyi niyet ve diyalog içerisindeyiz. Yunanistan'da yaşayan Türkler ve Türkiye'de yaşayan Rumlar, iki ülke arasında köprü olmalı.

Başkan Erdoğan'la başlayan olumlu diyalog, özellikle azınlık vakıflarının mallarının iadesi konusundaki olumlu gelişmeler takdire şayan. Tek tanrılı dinler, ayrıştırıcı değil birleştirici olmalıdır. Buradaki Rum azınlığın, Batı Trakya'daki Müslüman azınlığın din yüzünden sıkıntı yaşamış olmaları üzücü şeylerdir. Günümüzde iyileşmiş olduğunu görüyoruz.

Çağdaş demokrasilerde, insan haklarına saygı gibi kavramlar önemli. Son yıllardaki olumlu diyaloglarımızın netice vermesini bekliyoruz. Türkiye'de ve Yunanistan'da bulunan Türk ve Rum azınlıkların haklarının karşılıklı bir şekilde korunmasını temenni ediyorum. Dilerim bu okula yapacağım gelecek ziyaret Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte olur ve 48 yıldır kapalı olan okulun beraber kapısını açarız."

“Osmanlı döneminde açılıp Cumhuriyet döneminde kapanması üzücü”

Fener Rum Patriği Bartholomeos ise konuşmasında şunları söyledi:

“Osmanlı döneminde açılan bir okulun Cumhuriyet döneminde kapanması ve yarım asra yakın süredir kapalı kalması üzücüdür. Bu konudaki umutlarımızı sürdürüyoruz. Yarım asra yakındır kapalı olan ilahiyat okulumuz, inanç özgürlüğü ve insan haklarını esas alan Avrupa ailesinin bir üyesi olarak Yunanistan ve Türkiye arasında hep gündemde oldu. Yunanistan okulumuzun yeniden açılmasını her zaman destekledi ve bu konuda Sayın Başbakan'a minnettarız. Okulumuzun kapılarını yeniden açılması için dua ediyoruz.

Bu manastırın kurucusu Aziz Fotios'un senelik bayramı. 6 Şubat'ta Ümit Tepesi'ne çıkıp manastırımızın kurucusunu anıyoruz ve bayramımızı kutluyoruz. Gençliğimizde biz ve hocalar birlikte, beraber kutluyorduk. Maalesef son 48 yıllık süre zarfında okulumuz kapalı. Profesörsüz ve talebesiz kutluyoruz bugünü. Eminim ki Sayın Cumhurbaşkanımızın aklında okulumuzla ilgili şeyler vardır. Sayın İbrahim Kalın Beyefendi bizim ricamızı Sayın Başkanımıza arz edecekler. Hepimizin beklediği, ümit ettiği bu çok önemli gün uzak olmayacaktır. Çok önemli ve çok büyük bir gün olacak. Yalnız Patrikhane için değil tüm Ortodoks dünyası değil yalnız Hristiyanlık için değil medeniyet için kültür için memleketimiz için herkes için mutlu bir gün olacaktır.”

Ruhban Okulu’nu ziyaret eden ilk Yunan Başbakan

Geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşen ziyaret kapsamında ilk kez bir Yunanistan Başbakanı, 48 yıldır kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaret etti. Okul daha önce 1933 yılında Yunanistan’da o dönem muhalet lideri olan Elefterios Venizelos tarafından ziyaret edilmişti.