Cizre'de sokağa çıkma yasağının 6. günü: Ölü sayısı 9'a çıktı, ilçedeki açık tek fırından ailelere 5'er ekmek veriliyor

Cizre'de sokağa çıkma yasağının 6. günü: Ölü sayısı 9'a çıktı, ilçedeki açık tek fırından ailelere 5'er ekmek veriliyor

Şırnak Valiliği tarafından cuma akşamı saat 20.30'da ilan edilen sokağa çıkma yasağının 6. güne girdiği Cizre'de, hayatını kaybedenlerin sayısı 9'a yükseldi. Çatışmaların hala devam ettiği ve hayatını kaybedenlerin cenazelerinin evlerde bekletildiği Cizre'nin açık tek fırınından ilçedeki ailelere 5'er ekmek verildiği belirtildi.

Şırnak Valiliği yaptığı iki ayrı açıklamada 2 PKK üyesinin öldürüldüğü, örgütün çok sayıda mühimmatının ele geçirildiğini, ayrıca kamu düzeninin tam olarak sağlanması için sokağa çıkma yasağının sürdüğünü belirtti.

Diyarbakır'dan Cizre'ye gitmek için yola çıkan, aralarında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP'li milletvekillerinin de bulunduğu grup, Midyat-İdil yolunda durduruldu. Bunun üzerine heyet, Cizre'ye yürüyerek gitme kararı aldı. Ancak, yaklaşık 5 kilometrelik bir yürüyüşün ardından yeniden araçlara binen heyetin yolu Eyvantepe mevkiinde jandarma tarafından ikinci kez kesildi.

 

Cizre'ye yürüyüşümüz devam ediyor. Our march to Cizre goes on. #CizreFreedomMarch pic.twitter.com/iFDPOb3mCl

— HDP (@HDPgenelmerkezi) 9 Eylül 2015

 

Çatışmaların sürdüğü Cizre'de, son olarak, dün akşam Nur ve Yafes mahallelerinde iki ateş arasında kalan 52 yaşındaki Meryem Süne ile 20 yaşındaki Özgür Taşkın yaşamını yitirdi. Hayatlarını kaybedenlerin cenazesi sokaklarda devam eden çatışmalar nedeniyle hastaneye götürülemezken, ilçede hayatını kaybedenlerin sayısı 9'a çıktı.

 

Cizre Devlet Hastanesi'nde tek bir doktor var

 

Cizre ilçesinden geçen ve araç trafiğine kapatılan uluslararası İpek Yolu, yaşanan çatışmalar nedeniyle hala trafiğe açılamadı. Operasyonun devam ettiği Nur Mahallesi, Orhan Doğan ve Nusaybin Caddeleri ile Dörtyol Kavşağı’nda, güvenlik güçlerine direnen gruplarla zaman zaman çatışıyor. Cizre’den, Şırnak merkez, Silopi, İdil, Güçlükonak ve Mardin’in Nusaybin İlçesi’ne çıkan bütün yollarda ulaşıma kapalı bulunuyor.

Elektriklerin kesik olduğu ilçedeki Devlet Hastanesi’nde sadece bir doktor bulunduğu, diğer sağlık görevlilerinin işe gitmediği belirtildi.

Şırnak Valiliği, Cizre İlçesi’nde yaşanan olaylarla ilgili bugün art arda iki ayrı açıklama yaptı. İlk açıklamada 2 PKK üyesinin öldürüldüğü, örgüte ait çok sayıda mühimmatın ele geçirildiği belirtildi. Şırnak Valiliği’nin ikinci açıklamasında Cizre’de kamu düzeninin tam olarak sağlanması için sokağa çıkma yasağı devam ettiği kaydedildi. 

 

Sokağa çıkma yasağı devam ediyor

 

Şırnak Barosu avukatları, Cizre’deki sokağa çıkma yasağının evrensel hukuk ve ulusal mevzuata aykırı olduğunu belirterek, cübbeleriyle birlikte yürüyüş düzenledi. 

Operasyonların ve sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre’nin ablukada olduğu görüşünü savunan Şırnak Barosu Başkan Yardımcısı Savaş Tanış, "Bugüne kadar sürdürülen bu trajedi tüm Türkiye kamuoyunun bilgisi dahilinde olmasına rağmen, yetkili ve görevli kamu otoriteleri sözü edilen insanlık dramına karşı seyirci kalmaktadır" dedi.