Çocuk felci virüsü nedir, nasıl bulaşır, virüsün belirtileri neler?

Çocuk felci virüsü nedir, nasıl bulaşır, virüsün belirtileri neler?

New York kentindeki bazı ilçelerin atık sularında çeşitli tarihlerde çocuk felci virüsüne rastlandığı ve virüsün yayılarak salgına dönüşmesini önlemek için olağanüstü hâl ilan edildiği belirtildi. Haberin duyulmasının ardından çocuk felci virüsü hakkında bilgiler araştırmaya başlandı. Peki, çocuk felci virüsü nedir, nasıl bulaşır, virüsün belirtileri neler?

Olağanüstü hal 9 Ekim’e kadar devam edeceği ve bu süre içinde yerel sağlık yetkililerinin, soruşturma yapacağı, temaslıları belirleyeceği, aşı yönetimi ve sosyal yardım yapacağı ifade edildi.

Çocuk Felci virüsü nedir?

Uzmanlar, çocuk felci virüsünün (poliomyelit) poliovirüs denen bir virüsün sinir sistemine saldırması sonucu oluşan bir hastalık olduğunu söylüyor. Çocuk felcini en fazla geçirme tehdidi altında olan yaş grubunun 5 yaşından küçük çocukların olduğu belirtiliyor.

Çocuk felci virüsü belirtileri nelerdir?

Uzmanların açıklamasına göre çocuk felci virüsü, 1 ila 10 gün arasında sürebilen ve gribe benzeyen belirtiler gösteriyor. Çocuk felci virüsü belirtileri şu şekilde:

''Ateş

Boğaz ağrısı

Baş ağrısı

Kusma

Yorgunluk

Menenjit''

Çocuk felci nasıl bulaşır?

Uzmanlara göre, çok bulaşıcı bir virüs olan polio virüsü, bu hastalığı barındıran (enfekte) dışkı ile temas yoluyla bulaşıyor. Virüs barındıran dışkılara temas eden ya da yaklaşan oyuncaklar da çocuklar için risk oluşturuyor. Çok ender de olsa virüs bazen hapşırık veya öksürük yoluyla da bulaşabiliyor.