T24 Haber Merkezi
Ünlü Firavun Tutankhamun’un hazinesi İstanbul’a geliyor. 3 bin 300 yıldan uzun bir süre önce 9 yaşında tahta çıkan, “Çocuk Kral”, “Altın Kral” olarak tanınan Tutankhamun’un mezarında bulunan eserler, Ocak 2023’te İstanbul'da sergilenecek.
Mısır Firavunu Tutankhamun'un mezarı, 20. yüzyılda keşfedildi. Mezar keşfedilene kadar altın ve değerli taşlardan yapılmış eserler, 300 bin yıldan fazla süre karanlıkta kaldı.
1960’tan bu yana, Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya ve Fransa olmak üzere birçok ülkede sergilenen Firavun Tutankhamun’a ait eserler ilk kez Türkiye’de sergilenecek. Kralın mezar odasından çıkan mumya ve 5 binden fazla eserin yer aldığı sergi, İstanbul UniqExpo ev sahipliğinde gerçekleşecek.
Edinilen bilgiye göre, sergide, aralarında Tutankhamun’un mezar odasından çıkan som altın tabutu, altın ve değerli taşlardan yapılmış dünyaca ünlü ölüm maskesi, savaş arabası, silahları ve mobilyaları gibi günlük eşyaları arasından seçilmiş 400’ün üzerinde eserin birebir replikaları yer alıyor.
Tutankhamun'un hazinesine ait 5 bin parçadan oluşan orijinal koleksiyon, mezarın keşfedilişinin 100. yılı şerefine Kahire'de, Gize Piramitleri'nin karşısında inşa edilen Büyük Mısır Müzesi’ndeki yeni evine kavuşurken, ehil zanaatkar ve uzmanlar tarafından özenle üretilen birebir kopyaları eş zamanlı olarak İstanbul’da sergilenecek. Serginin kesin tarihi ve bilet satışları ile ilgili bilgilerin yakın zamanda açıklanacağı belirtildi.
Tutankhamun kimdir?Antik Mısır’da tam 3 bin 332 yıl önce (M.Ö. 1332) sadece dokuz yaşındayken tahta geçen Çocuk Kral Tutankhamun, yaklaşık on yıllık kısa süren saltanatın ardından beklenmedik şekilde ölmüş, mumyalanan naaşı, günümüzde dünyanın en önemli kazı merkezlerinden biri olan Mısır, Luksor’daki Krallar Vadisi’nde alelacele inşa edilen bir mezar odasına tüm değerli eşyalarıyla birlikte konmuştu. İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından 1922'de bozulmamış halde bulunan mezar ve içindeki değerli eşyalar, bugüne kadar Krallar Vadisi’nde gün yüzüne çıkarılan en zengin ve görkemli hazine olma özelliğini taşıyor. 20. Yüzyılın en büyük arkeolojik keşfi kabul edilen bu gelişme, antik Mısır tarihi, kültürü, el sanatları ve mumyalama tekniklerine dair mevcut bilgi ve yorumlara bambaşka bir bakış açısı kazandırmış, daha önce antik Mısır uzmanlarınca pek tanınmayan Çocuk Kral Tutankhamun’u, dünyada herkesin bildiği bir isim haline getirmişti. Başta som altın üzerine kobalt mavi lapis lazuli, turkuaz ve akik taşlarla süslü ölüm maskesi olmak üzere mezarda bulunan nesneler, tam 100 yıldır dünyada kadın, erkek, çocuk, her milletten insanı derinden etkilemeye devam ediyor. |