Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde görevli Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş, Türkiye'de son günlerde 'şırınga çikolata'nın Ankara ve Diyarbakır'da 2 çocuğun ölümüne neden olmasıyla birlikte gündeme gelen 'yabancı madde aspirasyonu' sonucu gerçekleşen ölümlere dikkat çekti. Yoğun Bakım Uzmanı Yıldızdaş, "4 yaş altı çocuk ölümlerinin yüzde 5'i aspirasyona bağlı ölümler" dedi.
TIKLAYIN - Bir çocuğun daha ölüm nedeni ‘şırınga çikolata’
TIKLAYIN - Şırıngalı çikolata yerken ölen Mert'in ailesi, üretici firmadan şikayetçi olacak
Ülke gündemine yaşanan olaylarla beraber taşınan yabancı madde aspirasyonuna bağlı ölümlere karşı alınabilecek önlemlere dikkat çeken Prof. Dr. Yıldızdaş, özellikle ebeveynlerin çocuklarının böyle bir durumla karşılaşması halinde yapacakları ilk yardım müdahalesinin hayati önem taşıdığını belirtti. Çocukların özellikle çerez, bozuk para, şeker gibi yiyecekleri hava yoluna kaçırdığını anlatan Yıldızdaş, "Nefes borusuna madde kaçan ve nefesi kesilen çocuk eğer öksürebiliyorsa ve solunum çabası varsa ilk yardım sakince yapılmalı. Ancak çocuğun nefesi tamamen kesilmiş, morarmaya başlamış ise yabancı cisim çıkarma uygulamaları yapılması gerekiyor. Yapacağımız bu ilk yardım müdahalesi çocuğun hayatını kurtarabilir" dedi.
Bir kişiye ilk yardım müdahalesi yapmak için sağlık personeli olmak gerekmediğinin altını çizen Yıldızdaş, "Dünya’nın her yerinde okullarda, alışveriş merkezlerinde acil durumlarda müdahale edebilecek sağlık ve sağlık dışı personeller olabiliyor. Ülkemizde de ilk yardım bilen insan sayısı arttıkça bu tip ölümlerin sayısı en aza inecektir" diye konuştu. (DHA)
TIKLAYIN - KKTC Sağlık Bakanlığı'ndan 'şırınga çikolataları' toplatma kararı