Hollandalı DOT TK firması, Büyük Okyanus üzerindeki Tokelau Adası'nda kullanılmayacak Türkçe sözcüklere ".tk" uzantısını ekleyerek önümüzdeki hafta Türkiyeli girişimcilere satacak.
Türkiye'de internet üzerinden istediği alan adını ".tr" uzantısı ile alamayanlar, Türkiye'yi çağrıştıran ".tk" uzantısına sahip olmak için okyanus aşacak. Çünkü dünyada ".tk" uzantısına sahip tek ülke, Büyük Okyanus üzerinde Yeni Zelanda'ya bağlı olarak yönetilen 1500 nüfuslu Tokelau Adası. Türkiye'deki internet girişimcilerinin alan adı ihtiyaçlarına yanıt vermek üzere harekete geçen Hollandalı DOT TK firması, Tokelau'da bin yıl bile geçse kullanılmayacak Türkçe sözcüklere ".tk" uzantısını ekleyerek, önümüzdeki hafta Türkiyeli girişimcilere açık artırma ile satmaya hazırlanıyor.
Satışa çıkarılacak 300 jenerik isim arasında "istanbul.tk, izmir.tk, telefon.tk, kredikarti.tk, futbol.tk, diyet.tk" gibi arama motorlarında sıkça kullanılan popüler isimler bulunuyor.
Tokelau'da ".tk" uzantılı alan adlarının kaydını ve tescilini yapan Dot TK CEO'su Joost Zuurbier, alan adlarının internetteki gayrimenkuller olduğunu belirterek "Şirketlerin pazarlama faaliyetlerinde alan adları giderek çok daha fazla kullanılacak. Bu, arama motoru optimizasyonu sayesinde, ucus.tk gibi bir alan adının, daha fazla web sitesi ziyaretçisi çekmek adına kullanılabileceği anlamına geliyor. Eğer açık artırmada ucus.tk 500 TL'ye alınıp, bir hava yolu şirketine 5 bin TL'ye satılırsa herkes bu tür bir alan adının yüksek geri dönüşlü bir yatırım olduğunu çok net olarak görebilecektir" dedi.
Jenerik isimler daha çok aranıyor
Web sitelerinin ziyaret yoğunluğunu artırmak isteyenler için jenerik isimlerden oluşan alan adlarının, şirket ismi ya da markadan oluşan alan adlarına göre çok daha değerli olduğunu dile getiren Zuurbier, "Çünkü jenerik alan adları internette daha fazla aranıyor. Örneğin tatile gidecek biri kendine kalacak yer bulmaya çalışırken arama motoruna 'pansiyon' yazıyor. Karşısına ilk çıkan site de bu jenerik isme sahip internet sitesi oluyor" diye konuştu.
Açık artırmaya 400-500 arasında katılımcı beklediklerini ifade eden Zuurbier, aynı anda internetten canlı yayımlanacak açık artırma web sitesine ise çok daha fazla ziyaretçi beklediklerini söylüyor. Amerika'da yapılan canlı alan adı açık artırmalarında .com uzantılı alan adlarının çok yüksek rakamlara satıldığı bilgisini veren Zuurbier, "Tabii bizim böyle bir gelir beklentimiz yok. Aslında asıl elde etmek istediğimiz Türkiye'de jenerik alan adlarının öneminin anlaşılması ve .tk uzantılı jenerik alan adı kayıt oranını artırmak" diyor.
800 binden fazla tescilli ad var
Türkiye'de de tüm dünyada olduğu gibi internetteki alan adı satışında "ilk gelen alır" prensibi işliyor. Türkiye'de 800 binden fazla alan adı tescilinin yapıldığını kaydeden Markum.net Genel Müdürü Ahmet Çilingir, ancak tescil edilen alan adlarının yüzde 70-80'inin aktif olarak kullanılmadığını söyledi. Çilingir, "Bizim kullanıcılarımızdan bir kısmı da birçok alan adını sonradan satmak amacıyla tescil ettirmiş. Mesela bir müşterimiz jeofizik.com adını almış ve 10 bin dolar istiyor. Ama bu kadar eder mi kimse söyleyemez. Bu tamamen gördüğü talebe, alıcıya bağlı bir şey. Bunlar 7 dolar, 10 dolar gibi çok küçük bir paraya alınabiliyor" dedi.
".tr" uzantısını ODTÜ veriyor
Türkiye'de olduğu gibi pek çok ülke, kendi ülke uzantısını taşıyan alan adlarını sadece kendi vatandaşlarına ve kuruluşlarına pazarlıyor. Türkiye'de alan adı denetimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) bağlı Nic.tr yapıyor. Nic.tr, başına .com, .org gibi uzantılar koyarak ikinci seviye alan adı satıyor. Mesela "referansgazetesi.tr" gibi bir alan adı almak mümkün değil. Com.tr, org.tr, net.tr, bel.tr ve gov.tr gibi uzantılar ise belgeyle veriliyor. Yani com.tr uzantısını almak için ticari bir kuruluş, bel.tr uzantısını almak içinse belediye olduğunuzu belirtmeniz gerekiyor. Bunun dışında biz.tr, info.tr, gen.tr gibi herkesin alabileceği uzantılar da mevcut.
Cep telefonu kullanılmayan ülke
Büyük Okyanus'ta Yeni Zelanda'ya bağlı bir ada ülkesi olan Tokelau, mercan adalardan oluşan 10 kilometre karelik bir ülke. Kendisine ait ordusu olmayan ülke, bağlı olduğu Yeni Zelanda'dan her yıl 4 milyon dolar yardım alıyor. 2002 yılı kayıtlarına göre 300 sabit telefonu bulunan, hiç cep telefonu olmayan ve 1 radyo istasyonunun yayın yaptığı Tokelau'nun gelir kaynakları arasında ise kurutulmuş hindistancevizi, papaya, muz üretimi ile domuz ve keçi yetiştiriciliği bulunuyor.