COP 27'de 'kayıp ve zarar' fonu kurulmasında anlaşmaya varıldı

COP 27'de 'kayıp ve zarar' fonu kurulmasında anlaşmaya varıldı

Mısır'da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27)'de iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıya olan ülkelere destek için 'kayıp ve zarar' fonu kurulmasında uzlaşmaya varıldı. 

'Kayıp ve zarar' fonu, COP27'nin en önemli gündem başlıklarından biriydi. 'Kayıp ve zarar' fonuyla yoksul ülkelerin iklim değişikliğinden dolayı yaşadıkları zararın, iklim değişikliğinin ana aktörü olan ülkeler tarafından karşılanması amaçlanıyor.

The Guardian'ın aktardığı habere göre, cuma günü fonun kurulmasını kabul eden AB'nin ardından ABD'de de anlaşmayı imzaladı. Fona dair detayların Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenecek COP28'de görüşülmesi ve netleşmesi bekleniyor. 

Çin ve Körfez ülkelerinin konumu tartışılıyor

'Kayıp ve zarar' fonuna dair en önemli tartışma konularından birisi gelişmiş ülkelerin nasıl sınıflandırılacağıydı. 1992'de kabul edilen anlaşmada, iklim değişikliğinde önemli sorumlulukları bulunan Çin, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri gelişmekte olan ülkeler olarak listelendi. İklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarına maruz kalan yoksul ülkeler, Çin ve Körfez ülkelerinin çevre kirliliğinde oynadıkları rol nedeniyle ödeme yapmalarını talep ediyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, anlaşmayı "Adalete doğru önemli bir adım" olarak nitelendirdi. Guterres, yapılması gereken çok şey olduğun vurgulayarak "Açık bir şekilde bu yeterli olmayacak" dedi.