Crakers Pizza işçileri, ödenmeyen maaşlarını istedi: deme planına uymadılar, işçilerin hakkını vermediler, tüm süreci bir oyalama olarak sürdürdüler

Crakers Pizza işçileri, ödenmeyen maaşlarını istedi: deme planına uymadılar, işçilerin hakkını vermediler, tüm süreci bir oyalama olarak sürdürdüler
İstanbul'da zincir restoranları bulunan Crakers Pizza'nın çalışanları söz verilmesine rağmen aylardır alamadıkları maaşlarının hâlâ ödenmediğini belirterek, "20 işçinin 70 bin TL’lik alacağını ödemeden faaliyetlerine devam eden bu şirket, tıpkı tüm patronlar gibi 'paramız yok, ödeyeceğiz' cümlesinden başka bir şey anlatmadı. Crakers Pizza’nın 'yaşam standartlarından' vazgeçmeyen patronlarının ödeme zorluğu çekmesi inandırıcı değil. Şubeleri çalışıyor, eminiz ki kasaları dolu. Ancak onlar işçilere sıkışıklık anlatmaya çalıştı. İşçi maaşı patronlar için ekstra bir harcama değildir. Diğer tüm kalemlerden öncelikli olması gereken en temel borçtur" dedi. 
 
2020 Eylül ayından bugüne hakkını almak için uğraşan işçilerin açıklamalarında,  "İşçi maaşı patronlar için ekstra bir harcama değildir. Diğer tüm kalemlerden öncelikli olması gereken en temel borçtur. Bu bir sıkışıklık değil pandemi fırsatçılığıdır. Crakers Pizza’nın Metropol AVM, Küçükyalı, Göztepe, Meydan AVM, Ataşehir, Ümraniye şubelerinde çalışan işçilerin maaşları aylar boyu ödenmedi. Bir işçinin sosyal medyadan yaşadıklarını duyurması ile pizza yapan, motokuryelik yapan başka işçilerin de maaşlarını gasp ettiği ortaya çıktı. İşçi Kadın Meclisleri, hakkı yenen işçilerle mücadeleye başladı. İşçilerin hakkının ödenmesi için Ataşehir’de Crakers Pizza önünde eylem gerçekleştirdik ve tüm kamuoyuna işçinin alın terine göz diken bu şirketi duyurduk" denildi. 
 
Açıklamada "Eylemimizin ardından Crakers Pizza ve franchise şubeleri bize 'hızla maaşları ödeyeceklerinin' sözünü verdi. Mart ayının sonundan beri gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde tüm alacaklar karşılaştırıldı, ödeme planı yapıldı. Süreç boyunca muhatabımız Crakers Pizza’nın franchise şubelerinden sorumlu olan MSNE Turizm’di. Ancak Crakers Pizza ve muhatap olduğumuz tüm kademeler sözler verip tutmamayı bir olağan akış olarak sürdürdü. Ödeme planına uymadılar, işçilerin hakkını vermediler, tüm süreci bir oyalama olarak sürdürdüler. Crakers Pizza’nın patronlarından Ahmet Sait Tütünci ve Mustafa Tütünci işçileri oyalamaya çalışan ve işçilerin hakkına el koyan patronlardır" denildi. 
 
Açıklama, şöyle devam etti:

İşçi Hareketi Koordinasyonu İşçi Kadın Meclisleri olarak işçilerle yürüttüğümüz bu süreçte sömürü düzeninin 'kurumsal' şirketlerinin yalandan ibaret olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. İşçinin hakkını yiyen bu şirketlerin tek bildiği parayla imaj yaratmak, renkli paketleriyle büyük şirket resmi çizmekten ileri gitmiyor.

20 işçinin 70 bin TL’lik alacağını ödemeden faaliyetlerine devam eden bu şirket, tıpkı tüm patronlar gibi 'paramız yok, ödeyeceğiz' cümlesinden başka bir şey anlatmadı. Crakers Pizza’nın 'yaşam standartlarından' vazgeçmeyen patronlarının ödeme zorluğu çekmesi inandırıcı değil. Şubeleri çalışıyor, eminiz ki kasaları dolu. Ancak onlar işçilere sıkışıklık anlatmaya çalıştı. İşçi maaşı patronlar için ekstra bir harcama değildir. Diğer tüm kalemlerden öncelikli olması gereken en temel borçtur. Bu bir sıkışıklık değil pandemi fırsatçılığıdır. İş yeri açıp işletmek, zorunluluk değil tercihtir. İşçilerin maaşlarını ödeyemiyorsanız iş yeri açmak zorunda değilsiniz. Biz sizin kârınıza ortak değiliz. Cebinizi doldurduğunuz günlerde kârınızı bölüşmedik. Bu sebeple işçilerin maaşlarını ödemek zorundasınız."