Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüşecek

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın; bu ay sonuna doğru bir görüşme yapacağı öğrenildi. Görüşmede; Türkiye-Rusya ilişkilerinin, ABD silahlarının ve Ukrayna-Suriye Savaşı'nın ele alınacağı aktarıldı Görüşmeye yönelik çalışmaların olduğu, üst düzey bir Türk yetkili tarafından cuma günü bildirildi.

NATO üyesi olan Türkiye; Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini eleştirip Ukrayna'ya silah göndererek, Batı yaptırımlarına karşı çıkarak ve Rusya ile ticaret, turizm ve yatırımı sürdürerek Moskova ve Kiev arasında bir denge kurmaya çalışıyor. 

Reuters'ta yer alan habere göre; Erdoğan, Batı'nın Ukrayna'ya yönelik enerji politikasını 'kışkırtıcı' olarak nitelendirmişti. Türk yetkilinin anlattığına göre; Batı'nın Ukrayna'ya yönelik enerji politikasını 'kışkırtıcı' olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, eylül ayında Washington'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Biden ile Erdoğan en son Haziran ayında Madrid'deki NATO zirvesinde görüşmüşlerdi. Görüşmenin akabinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı kullandığı veto oyunu geri çekmişti. Rusya, iki İskandinav ülkesinin NATO üyeliğine şiddetle karşı çıkıyor.

Biden ve Erdoğan en son haziran ayı sonlarında Madrid'de düzenlenen NATO zirvesinde görüşmüştü. Görüşmenin ardından Türkiye; Rusya'nın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine şiddetle karşı çıkmasına rağmen, iki İskandinav ülkesinin NATO üyeliğine karşı kullandığı veto oyunu geri çekmişti.  

NATO zirvesinin sonunda Biden da, Washington'ın F-16 savaş uçaklarını Türkiye'ye satması gerektiğini ve bunun için şart olan ABD Kongresi'nden çıkacak onayın elde edilebileceğine güvendiğini söylemişti.

"ABD hükümeti, F-16 uçakları gibi bazı konularda taleplerimize yönelik adım attı"

Edinilen bilgiye göre Türk yetkili, "Biden'la son görüşmeden sonra ABD hükümeti, F-16 uçakları gibi bazı konularda taleplerimize yönelik adım attı. Benzer gelişmeler gerçekleşeceğini tahmin ediyorum" dedi.

Türkiye'nin Rus yapımı savunma sistemleri almasının ardından, geçen birkaç yılda ABD Kongresi'nde Türkiye'ye dair hissiyatın kötüleşmesi Türkiye'ye yönelik yaptırımları ve Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasını tetiklemişti.

İki liderin yapacağı görüşmede; Ukrayna-Rusya Savaşı'nın, Türkiye-Rusya ilişkilerinin ve Ukrayna tahıl anlaşmasının ele alacağını bildiren yetkili Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin de görüşmede ele alınmasının olası olduğunu belirtti. İki ülkenin ilişkileri, Doğu Akdeniz'de kronik gerilime sebep olan konulardan biri.