Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus liderin doğum gününde Putin ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus liderin doğum gününde Putin ile telefonda görüştü

T24 Dış Haberler

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü. Görüşmede Türkiye-Rusya ilişkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı ele alındı.

Erdoğan, görüşmede, Ukrayna meselesinin herkesin yararına olacak şekilde barışçıl bir çözüme kavuşturulması noktasında üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını yineledi.

Bugün, Rusya Devlet Başkanı Putin'in doğum günü. 7 Ekim 1952 doğumlu lider, Ukrayna'yı işgal kararı nedeniyle dünyanın büyük bir bölümü tarafından izole edilmiş bir biçimde 70 yaşına girdi.

Görüşme, Batı dünyasının Türkiye'nin savaş konusunda izlediği  denge politikasına giderek daha şüpheci yaklaştığı bir dönemde gerçekleşti. Ukrayna'nın işgali nedeniyle Batılı liderlerin neredeyse tümü Putin ile teması keserken, Erdoğan Türkiye'nin savaştaki iki ülke arasında üstlendiği "kolaylaştırıcı ülke" rolü doğrultusunda temasları sürdürüyor. 

Erdoğan ve Putin son olarak 29 Eylül'de telefonda görüşmüştü.

AB'den uyarı

Avrupa Birliği (AB), dün, "savaşın başladığı günden itibaren Rusya ve Rus şirketleri ile giderek artan şekilde iş birliği yapan Türk şirketlerini, bu yaptırımlar kapsamına girme riskine karşı uyardı".

Avrupa Komisyonu’nun Finansal Hizmetler, Finansal İstikrar ve Sermaye Piyasaları Birliği'nden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness dün Ankara’da görüştüğü hükümet yetkilileri ve iş dünyası temsilcilerine yeni yaptırımlar hakkında bilgi verdi ve Brüksel’in uyarılarını gündeme getirdi.