İletişim Başkanı Altun'dan 'Bağdadi' açıklaması: Eli kanlı bir teröristi adalete teslim etme çabalarına destek olmaktan memnuniyet duyduk

İletişim Başkanı Altun'dan 'Bağdadi' açıklaması: Eli kanlı bir teröristi adalete teslim etme çabalarına destek olmaktan memnuniyet duyduk

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi’nin öldürüldüğü ABD operasyonuna ilişkin açıklamasında “Türkiye Cumhuriyeti olarak NATO müttefikimiz ABD’nin eli kanlı bir teröristi adalete teslim etme çabalarına destek olmaktan memnuniyet duyduk” ifadesini kullandı. Terörle mücadele konusunda ABD ve diğer ülkelerle işbirliğinin sürdürüleceğini ifade eden Altun “Güçlerimizi birleştirmenin ve bölgemizde faaliyet gösteren tüm terör örgütlerini yenilgiye uğratmanın zamanı gelmiştir” sözlerini kaydetti.

TIKLAYIN - IŞİD lideri Bağdadi'nin öldürüldüğünü resmen açıklayan Trump, Rusya, Türkiye, Irak, Suriye ve Kürtlere teşekkür etti

Altun’un Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklama şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti olarak NATO müttefikimiz ABD’nin eli kanlı bir teröristi adalete teslim etme çabalarına destek olmaktan memnuniyet duyduk.

DEAŞ Karşıtı Küresel Koalisyon’un bir üyesi olarak dost ve müttefiklerimizle birlikte teröristleri yenilgiye uğratmak için çok çalıştık. Terörle mücadelemiz sırasında babalarımızı, annelerimizi ve evlatlarımızı şehit verdik.

Bugün Ebu Bekir el Bağdadi’nin sivil kurbanlarının yanı sıra, dünyanın DEAŞ teröründen korumak için hayatlarını feda eden kahraman askerlerimizi minnetle anıyoruz.

Teröristlerin önüne set çeken Türkiye, bundan sonra da terörün her türlüsüyle mücadele etmek için ABD ve diğer ülkelerle yakın işbirliğini sürdürecektir.

Güçlerimizi birleştirmenin ve bölgemizde faaliyet gösteren tüm terör örgütlerini yenilgiye uğratmanın zamanı gelmiştir.”

Dışileri'nden açıklama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Ebubekir El Bağdadi insanlığın, İslam dininin ve Türkiye'nin en büyük düşmanlarından biridir" dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin öldürülmesi hakkında açıklamada bulundu.

İlgili soruya verdiği yanıtta Aksoy, "Ebubekir El Bağdadi insanlığın, İslam dininin ve Türkiye'nin en büyük düşmanlarından biridir. Türkiye DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu’nun en aktif üyelerinden biri olarak bu teröristin kurduğu terör örgütüyle ve onun temsil ettiği çarpık zihniyetle ön cephede göğüs göğüse mücadele etmiştir. Gerek DEAŞ gerek PKK/PYD gibi terör örgütleriyle mücadelemiz bundan sonra da kesintisiz devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Trump'tan Türkiye mesajı

IŞİD lider Ebu Bekir el Bağdadi’nin öldürüldüğü açıklayan ABD Başkanı Donald Trump operasyonla ilgili Rusya, Türkiye, Irak, Suriye yönetimleri ile Suriyeli Kürtlere teşekkür etti.

Trump, Türkiye'nin operasyondaki rolüyle ilgili bir soruya da şu cevabı verdi:

"Türkiye girdiğimizi biliyordu. Muhteşemlerdi, problem yoktu. Türkiye bizim oraya gideceğimizi biliyordu, onların topraklarından geçerek gittik, operasyon sırasında bir sıkıntı yaratmadılar. En tehlikeli kısım, oraya gidebilmek ve oradan çıkabilmekti. Yerel kişiler tarafından saldırılar oldu ancak bununla başa çıkıldı."

MSB: ABD ile bilgi alışverişi ve koordinasyonda bulunuldu

Milli Savunma Bakanlığından, ABD tarafından İdlib'e dün gece yapılan operasyon öncesinde askeri makamlar arasında bilgi alışverişi ve koordinasyonda bulunulduğu belirtildi. MSB'den yapılan açıklama şöyle:

"1. ABD tarafından dün gece İdlib’de düzenlenen operasyon öncesinde askeri makamlar arasında bilgi alışverişi ve koordinasyonda bulunulmuştur.

2.   ABD unsurları ile karşılıklı müdahalenin önlenmesi ve karşılıklı çalışabilirlik ilkeleri doğrultusunda hareket edilmiş, birliklerimiz ikaz edilmiş, operasyon ve personel emniyetini sağlayacak tedbirler zamanında alınmıştır.

3.   ABD’nin operasyonu öncesinde ve sırasında, başta DEAŞ olmak üzere PKK/PYD/YPG terör örgütleriyle mücadele çerçevesinde, müttefiklik ve stratejik işbirliği ruhuna uygun davranılmıştır."