Cumhuriyet yazarı Bursalı: Münbiç ve Tel Rıfat’a yönelik planlanan operasyonun gerçekleşmesi şimdilik pek mümkün gözükmüyor

Cumhuriyet yazarı Bursalı: Münbiç ve Tel Rıfat’a yönelik planlanan operasyonun gerçekleşmesi şimdilik pek mümkün gözükmüyor

Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, İran ve Rusya liderleriyle Astana süreci çerçevesinde gerçekleştirdiği zirveye işaret ederek, iktidarın bir süredir sinyalini verdiği yeni Suriye harekâtın "şimdilik pek mümkün gözükmediğini" savundu.

Bursalı, "Suriye'ye yeni müdahale olur mu?" başlıklı yazısında şunları kaydetti:

"İran yakın zamandaki ikili görüşmelerde yeni bir müdahale açıklamalarına karşılık, Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine vurgu yaptı. Ankara ile Suriye konusunda farklı bakışlara sahip olduklarını belirtti. 27 Haziran’da Ankara’ya gelen dışişleri bakanın 'güvenlik endişelerinizi anlıyoruz, ama sorunu çözmekte başvurulacak yöntem diyalog ve barışçı işbirliğidir' demekle yetindi.

İran ile Rusya bu konuda benzer görüş ve tutum içindeler. Her ne kadar Ankara, Rusya’nın Ukrayna’daki savaş nedeniyle, elinin eskisi gibi serbest olmadığını ve Ankara’nın müdahalesine karşı çıkamayacağını hesaplayarak bu operasyonu planlasa bile..

Münbiç ve Tel Rıfat’a yönelik planlanan, 30 km derinlikte güvenlik kuşağını tamamlamak ve PKK/YPG güçlerinden gelen tehlikeyi bertaraf etmek amacı açıklanan operasyonun gerçekleşmesi şimdilik pek mümkün gözükmüyor. Cumhurbaşkanı Ankara bu kuşağa Suriyeli mültecilerin yerleştirilmesi gerekçesini de ileri sürse de.

Ankara, Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygılıyız, bu konuda fikir birliği var, Astana paydaşları arasında, dese bile kazın ayağı pek öyle gözükmüyor." 

Yazının tamamı için tıklayın.