Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Gün birlik ve beraberlik günü" dedi ve partisinin Afet Koordinasyon merkezinde ele aldıkları öneri ve değerlendirmeleri paylaştı.
Davutoğlu, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerinin ardından, partisinin Afet Koordinasyon merkezinde ele aldıkları öneri ve değerlendirmeleri, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında sıraladı. "Gün birlik ve beraberlik günüdür" diyen Davutoğlu, "Merkezi yönetim, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve bütün gönüllüleri koordinasyon ve işbirliği içinde olmaya davet ediyorum. Enkaz altından en fazla sayıda vatandaşımızı sağ çıkarmamız için çalışan ekiplere destek olmalıyız" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu'nun paylaşımı şu şekilde:
"1.Acil müdahale koordinasyonu: Kriz yönetimlerinde en öncelikli şart etkin koordinasyon ve işbirliğidir. Her şeyden önce merkezi yönetim, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve bütün gönüllüleri koordinasyon ve işbirliği içinde olmaya davet ediyorum.
2.Önceliklendirme: Bu tür afet yönetimlerinde ilk 72 saat hayati önem taşımaktadır. Zamana karşı büyük bir yarış içindeyiz. Enkaz altından en fazla sayıda vatandaşımızı sağ çıkarmamız için çalışan ekiplere destek olmalıyız.
3. Erişim: Bu ihtiyaçların bölgeye intikali için acil bir ulaşım ve lojistik planlaması yapılmalıdır. Hasar görmüş olan havalimanları derhal ulaşıma hazır hale getirilmelidir.
4. Acil Sağlık Hizmeti: Vatandaşlarımızı enkazdan çıkarmak yetmez; en kısa sürede sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak gerekmektedir.
5. Acil Geçici Barınma Takviyesi: Bölgeye kış şartlarına uygun acil çadır sevkiyatı yapılmalıdır. Bu bağlamda yurtdışından gelen yardımlarda önceliklendirmeye gidilmeli ve diğer ülkelerden gelen yardımlar o ülkelerin tercihlerine göre değil yerel ihtiyaçlara göre planlanmalıdır.
6. Tahliye operasyonu: Bölgeden kapsamlı bir tahliye operasyonu başlatılmalıdır. Bu çerçevede yine İskenderun limanından Akdeniz ve Ege kıyılarındaki lojman, dinlenme tesisleri ve turistik mekanların bütün kapasitesi bu tahliyelerden gelen halkımız için kullanılmalıdır.
7. Haberleşme ve İletişim: Her türlü kriz yönetiminin asgari şartı kesintisiz haberleşme ve iletişim kapasitesidir. İletişim operatörlerinin sürekli kesintisiz çalışması sağlanmalıdır.
8. Kırsal Alana Erişim: Şu ana kadar gelen bilgilerin büyük çoğunluğu şehir merkezlerindendir. Köylere ve kırsaldaki vatandaşlarımıza da en hızlı şekilde ulaşabilmek için özel timler oluşturulmalıdır.
9. Güvenlik önlemleri: Afet bölgesinde kaos ve talana yol açabilcek suçları önlemek üzere can ve mal emniyeti için kapsamlı güvenlik tedbirleri alınmalıdır. Bölgeye asker sevki son derece doğru bir adım olmuştur.
10. Bilgi Akışı ve Kamuoyu Bilgilendirmesi: Dezenformasyonun en etkili panzehiri doğru bilgi akışıdır. Bu bağlamda ülke geneli için Ankara’da, bölge için merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta, her bir il için merkezlerde bir iletişim merkezi ve mekanizması kurulmalıdır.
11. İkincil tehditlere karşı önlemler: Yangın ve salgın hastalık gibi ikincil tehlikelere karşı tedbir alınmalı; pandemi tecrübesine sahip ekipler bölgeye sevk edilmelidir.
12. Psikososyal Destek: Büyük bir travma yaşayan depremzede vatandaşlarımıza acil psikososyal destek sağlanması amacıyla bu konuda psikologlardan oluşan ekipler de bölgeye sevk edilmelidir.
13. Yeniden Yapılandırma Çalışmaları: Yeniden yapılandırma çalışmalarının planlaması başlatılmalıdır. Bu planlar enkaz kaldırma çalışmalarının ardından hızlıca uygulamaya konulmalı ve olası bir sonraki afete karşı hazırlık yapılmalı."
TIKLAYIN I Davutoğlu: Kim olursa olsun hangi düşünceye sahip olursa olsun, gün birlik ve beraberlik vakti
TIKLAYIN I Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğünde deprem | Dakika dakika gelişmeler