Devlet, Bank Asya'dan alacak kuyruğuna girdi

Devlet, Bank Asya'dan alacak kuyruğuna girdi
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrinin ardından tasfiye işlemleri İstanbul 1. İflas Müdürlüğü tarafından başlatılan Bank Asya’dan devletin birçok kurumunun alacağı olduğu ortaya çıktı. Alacaklılar arasında belediyelerden valiliklere, bakanlıklardan kaldırılan Başbakanlık'a kadar çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu yer alıyor.  
 
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “emniyet-yargı darbesi” olarak nitelendiren, bazı bakanların istifasıyla da sonuçlanan 17-25 Aralık 2013 operasyonunun ardından gözler Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen Bank Asya’ya çevrilmişti. Bu süreçte kamu kurumları ve bazı vatandaşlar Bank Asya’dan parasını çekti. Ancak bazı devlet kurumlarının ilişkisi devam etti.
 
Bankanın mali durumu 2014 yılı Ağustos ayından sonra kaldırılan vergi ve SGK prim tahsil yetkisinin ardından aşağı yönlü hareket etmeye başladı.
 
O dönem daha çok “Paralel Devlet Yapılanması (PDY)” olarak adlandırılan Gülen Cemaati/FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü) için Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından “legal görünümlü illegal yapı” tanımı yapıldı. Bankanın MGK kararının ardından mali durumu daha da kötüleşti. 
 
Kötüleşen mali duruma destek, Gülen Cemaati üyelerinden geldi. O süreçte çoğu cemaatçi, banka batmasın diye hesaplarına para yatırdı. Başka bankadan kredi çekip para yatıran da evini, arabasını satıp banka önünde "Millet bankasına sahip çıkıyor" deyip fotoğraf çektiren de vardı. Ancak yapılanlar bankanın mali durumunu kurtarmaya yetmedi. Bankanın yüzde 60 hissesine 4 Şubat 2015'te TMSF tarafından el kondu. Bunun üzerine cemaatçiler banka önünde eylem yaptı. Yine gruba yakın Samanyolu TV'de Fethullah Gülen'in bankaya 25 bin lira para yatırdığı haberi yapıldı. 30 Mayıs 2015’e gelindiğinde TMSF’ye devredilen bankadan yatırılan paralar çekildi.
 
248 kişinin hayatını kaybettiği 2 bin 196 vatandaşın yaralandığı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki cunta tarafından yapılan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kurulan ve kamudan ihraçların itirazlarını inceleyen Olağanüstü Hâl (OHAL) Komisyonu’nun Ocak 2014 -Şubat 2015 tarihleri arasında bankaya para yatıraların rakamı verdiği rapor, birkaç gün önce yayınlandı. Buna göre, darbe girişiminin ardından "kamudan ihraç edilenler ve eş ile çocuklarına ait; bankada 465 bin yeni hesap açıldığı" ifade edildi. Rapora göre, ‘bankaya destek’ için yatırılan para da 2 milyar 369 milyon lirayı buldu.
 
15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlayan kamudan ihraçlarının gerekçeleri arasında “Bank Asya’ya para yatırmanın” da yer aldığı, TMSF’nin el koyduğu Müflis Asya Katılım Bankası A.Ş. tasfiye işlemlerineyse 30 Kasım 2017’de başlandı. İflas tasfiyesi, Bankacılık Kanununun 106. maddesi ile İcra ve İflas Kanunu hükümleri kapsamında yapılan bankanın işlemleri İstanbul 1. İflas Müdürlüğü’nce yapılıyor. 
 
Bankanın tasfiye işlemleri sürerken arasında yüzlerce gerçek kişinin yer aldığı, kamu kurum ve kuruluşların, özel işletmelerin de bulunduğu listeye T24 ulaştı. 
 
Listede belediyelerden valiliklere, bakanlıklardan kaldırılan başbakanlığa kadar birçok kamu kurum ve kuruluşu yer alıyor. 
 
İşte bankadan alacağı olan kurumlardan bazıları: