Devlet okullarında parke döşemeli 'özel sınıf' ayrımı: Ücretleri 10 bin liraya kadar çıkıyor

Devlet okullarında parke döşemeli 'özel sınıf' ayrımı: Ücretleri 10 bin liraya kadar çıkıyor

Devlet okullarında özel-normal sınıf ayrımı yapıldığı ve velilerin çocuklarını özel sınıfa göndermek için 10 bin liraya varan ücretler ödediği ortaya çıktı. Eğitim uzmanları, devlet okullarındaki bu uygulamayı eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle eleştiriyor.

Birgün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre, devlet okullarında sınıflar "özel" ve "normal" olarak ikiye ayrılıyor. Yoğun İngilizce eğitimi verildiği ve ücretli öğretmenlerin olduğu gerekçesiyle oluşturulan paralı sınıf ayrımına veliler ve eğitimciler tepki gösterdi.

Velilerden Hümeyra Güven, yeğenini kaydederken yaşananları şöyle anlattı:

"Devlet okuluna göndermek istediğimiz için dolaştığımız zaman paralı sınıfları duyduk. Okul yöneticileri tarafından 'Beşinci sınıfta İngilizce yoğun program yapılacak, İngilizce öğretmenleri getiriyoruz. Devletten yeterince destek alamıyoruz' dendi.

"Özellikle Ataşehir'deki TOKİ Emlak Konutları Okulu ise en popülerleri. İstedikleri rakam 10 bin liraya kadar çıkabiliyor. Kimi arkadaşımdan paralar istenmiş, bu parayı veremeyiz diyenler olmuş ve kayıt yapmamışlar."

"Fiyatlar minimum 3 bin liradan başlıyor"

İsmini vermek istemeyen bir başka veli ise, özel sınıftaki öğrenciyle normal sınıftaki öğrenci arasında bir sınıf farkı oluştuğunu söyledi.

Aynı okula 5 bin lira ile 10 bin lira arasında değişen ücretler ödendiğini belirten veli, "Her okulda seçtiğimiz öğretmene göre fiyat değişiyor. Minimum 3 bin, 3 bin 500 liradan başlayan fiyatlar var" dedi.

Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile de görüştüklerini söyleyen veli, çözüm bulamadıklarını söyledi.

"Özel sınıflara parkeler döşeniyor; duvarları, perdesi daha güzel oluyor"

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilden bu tür tepkiler aldığını belirten eğitim uzmanı Ali Taştan, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Velinin verdiği paraya göre ya da bazı okullarda öğrenci başarısına göre bu uygulama yapılıyor. Her ikisi de tamamen eğitimdeki eşitlik ilkesine aykırıdır. öğretmenlerin iyi ve 'kötü' olarak seçilip 'iyi' öğretmenlerin özel sınıflara verilmesi de ayrışmaya yol açıyor. Bu sınıfların sadece öğrencileri değil dizaynı da değişiyor. Özel sınıflara parkeler döşeniyor; duvarları, perdesi daha güzel oluyor. Bir okul düşünün ki bir sınıfta parke, diğer sınıfta beton var. Böyle ayrıcalıklı bir görüntü veriliyor. Tüm bunların hepsi bir kenara eşit eğitim imkânına erişime büyük bir darbedir."