Diken: Boğaziçi, 16 yıllık çalışanları tazminatsız işten çıkardı

Diken: Boğaziçi, 16 yıllık çalışanları tazminatsız işten çıkardı

Boğaziçi Üniversitesi'nde, uzun yıllardır okulda çalışan dört kişinin tazminatsız işten çıkarıldığı iddia edildi. 

Diken'den Mehmet Baran Kılınç'ın haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, okula ait Kennedy Lodge’da çalışan ikisi 16, biri 10, biri 17 yıllık dört çalışanı tazminatsız işten çıkardı. İşten çıkarılanların okula girmesinin ve özel eşyalarını almasının engellendiği,  yerlerine sosyal tesisler şube müdürü Mehmet Tunç’un akrabalarının alındığı öne sürüldü.

İş akitlerinin feshedildiği bildirildi

Tunç, iddiaya göre, işten çıkarılan çalışanlar dahil bazı çalışanların 8-17 mesaisi yerine, 12-22 çalışmasını sözlü olarak istedi. İşten çıkarılan çalışanlar ise, bunun için yazılı bir talimat verilmesini gerektiğini belirterek değişikliği sözlü olarak geri çevirdi. Ertesi gün mesai bitiminde söz konusu çalışanlara, kendilerine iletilen mesai saatinde (12-22) iş başında olmadıkları gerekçesiyle iş akitlerinin "haklı gerekçelerle ve tazminatsız" feshedildiği bildirildi.

"Kartları habersiz iptal edildi"

Çalışanlar, ertesi gün okula okula alınmadı. Okula girmek için kullandıkları kart habersiz iptal edildi ve idareye, güvenliklere söz konusu çalışanların okula alınmaması talimatının verildiği iddia edildi. Yine iddiaya göre, çalışanların okuldaki özel eşyalarını almasına bile izin verilmiyor.

"İşten çıkarma hukuksuz"

İşten çıkartılan çalışanların avukatı Niyazi Atasoy, çalışanların imzaladığı toplu iş sözleşmesinde amirlerin vardiya değişikliği yapabileceğini ancak bunu yazılı olarak tebliğ etmesi gerektiğini belirtti.

Atasoy, bu değişikliğin hem yazılı tebliğ edilmemesi hem de yayımlanan listede işten çıkarılan çalışanların yer almamasından dolayı çalışanların çıkarılmasının hukuksuz olduğunu kaydetti. Avukat Atasoy, işçilerin okula girişinin engellenmesinin de hukuki bir dayanağının olmadığını da eklerken çalışanların işten çıkış işlemlerinin henüz bitmediğini vurguladı.

"Amaçlardan biri sendikalara saldırı"

Atasoy,  amaçlardan birinin sendikalara "saldırı" olduğunu söylerken, işten çıkartılan çalışanlar Dev Turizm Sendikası üyesi olduklarını ifade etti.

Avukat Atasoy, daha önce de farklı sendikalarda çalışan insanların işten çıkarıldığını ve bununla ilgili açılmış davaların olduğunu dile getirdi.