Dışişleri Bakanlığı, Hollanda Temsilciler Meclisi'nde 11 Haziran'da kabul edilen Türkiye ilgili kararların "kötü amaçlı" olduğunu ifade etti. Bakanlığın açıklamasında bu kararlarda öne sürülen iddiaların "asılsız ve iftira dolu olduğu" vurgulandı.
Bakanlık tarafından Hollanda Temsilciler Meclisi'nde 11 Haziran'da Türkiye aleyhine kabul edilen kararlara ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, "Hollanda Temsilciler Meclisinde Türkiye karşıtı çevrelerin girişimiyle dün kabul edilen kararları ve bu kararlarda ülkemize karşı öne sürülen asılsız ve iftira dolu iddiaları şiddetle reddediyoruz." ifadesi kullanıldı.
"Bu tür mesnetsiz, izan ve ciddiyetten yoksun çabaların bunlara tevessül edenler için karşılıksız kalmayacağı" vurgulanan açıklamada, popülizm yoluyla günü kurtarıp seçmenleri nezdinde dikkat çekmeye çalışan siyaset anlayışının, son tahlilde bu akıl ve mantık dışı yaklaşımlara teslim olanlara zarar vereceğine işaret edildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Hollanda Temsilciler Meclisi'nin önyargılardan beslenen bir Türkiye karşıtlığı yerine, Avrupa değerlerini tehdit eden daha ciddi konulara eğilmesi isabetli olacaktır. Bu bağlamda, yükselen aşırı sağ, yabancı düşmanlığı, ırkçılık, İslam karşıtlığı ve camilere yapılan saldırılardaki artışa karşı alınacak önlemlerin öncelikli olarak ele almasında fayda bulunmaktadır. Hollanda ile ilişkilerimizin normalleşmesine yönelik çaba gösterildiği ve karşılıklı adımlar neticesinde olumlu gelişmelerin kaydedildiği bir aşamada, Parlamentonun bu tür temelsiz, kötü niyetli ve hangi amaca hizmet ettiği anlaşılamayan girişimlerinin ilişkilerimizin gelişmesine katkı sağlamayacağı açıktır."
BBC Türkçe'nin bildirdiğine göre Lahey'den gazeteci Yusuf Özkan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) ile hükümet ortağı Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) tarafından verilen önergede, hükümetin Türkiye-AB üyelik müzakerelerinin resmen sonlandırması için AB Komisyonu'na resmi bir öneride bulunmasının istendiğini aktardı.
Önergeye gerekçe olarak, Türkiye’nin Kopenhag kriterlerinden uzaklaşması ve artan insan hakları ihlalleri gösterildi.
Muhalefetin de desteğiyle kabul edilen önergede, yeni AB Komisyonu'nun oluşmasının ardından Hollanda hükümetinin 1 yıl içinde Türkiye ile ilgili kararını Brüksel'e iletmesi isteniyor.
Önergede tam üyelik yerine Türkiye ile güvenlik, mülteci sorunu ve ekonomik konularda alternatif bir işbirliği yöntemi aranması isteniyor.
Gazeteci Yusuf Özkan'a göre CDA milletvekilli Pieter Omtzigt ile VVD milletvekili Sven Koopmans tarafından hazırlanan önerge, AB konusunda liberaller ile muhafazakarlar arasında ilk kez bu kadar yakın işbirliği sağlanması açısından da önem taşıyor.