Dışişleri'nden Fransa'ya 'sondaj açıklaması' tepkisi

Dışişleri'nden Fransa'ya 'sondaj açıklaması' tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın Türkiye'nin Kıbrıs adası açıklarında hidrokarbon arama faaliyeti yürütme niyetini beyan etmesinin ardından 'uluslararası deniz hukukuna ve Kıbrıs’ın egemenliğine' ilişkin açıklamasına tepki gösterdi.

Dışişleri'nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün (7 Mayıs) yapılan ve ülkemizin Doğu Akdeniz’de kendi kıta sahanlığındaki sondaj faaliyetine değinilen açıklamayı reddediyoruz.

"Bu çerçevede, 4 Mayıs 2019 tarihli 124 nolu ve 6 Mayıs 2019 tarihli 128 nolu basın açıklamalarımız Fransa bakımından da aynen geçerlidir."

Ne olmuştu?

İsrail ile Kıbrıslı Rumların bölgedeki sondaj çalışmaları sürerken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hafta sonunda Fatih Sondaj Gemisi ile Kıbrıs’ın batısında doğalgaz arama çalışmalarına başladığını açıklamıştı. Çavuşoğlu, “Türkiye’nin gerekli adımları attığını ve KKTC’nin ruhsat verdiği alanlarda sondaj ve araştırma gemilerinin faaliyetlerine başladığını” belirtmişti.

Bu açıklamaya ilk tepki, Kıbrıslı Rumların üyesi olduğu Avrupa Birliği’nden (AB) gelmişti. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye’ye itidal ve Kıbrıs’ın kendi münhasır ekonomik bölgesindeki egemenlik haklarına saygı gösterme çağrısı yapmış, AB’nin “Kıbrıs’ın haklarını ihlal edecek, her türlü yasa dışı faaliyete uygun tepkinin verileceğini” ifade etmişti. Türk Dışişleri Bakanlığı ise Mogherini’ye “Bu açıklamayı reddediyoruz” tepkisi vermişti

Bugün de Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, Fransa, Türk yetkililere, kesinlikle uluslararası hukuka karşı olan, kışkırtıcı eylemlerden kaçınmaları çağrısında bulunmuş, bunun sadece istikrara ihtiyacı olan bir bölgede gerginliği artırmaya neden olabileceğini vurgulamıştı. Açıklamada ayrıca, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Fransa ve AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafından açıklandığı gibi Avrupa Birliği’nin dayanışma ve desteğine güvenebileceği vurgulanmıştı.