Diyarbakır'da açlık grevlerine dikkat çekmek isteyen tutuklu yakınlarına polis müdahalesi

Diyarbakır'da açlık grevlerine dikkat çekmek isteyen tutuklu yakınlarına polis müdahalesi

Diyarbakır’da Koşuyulu Parkı’nda cezaevlerinde süren açlık grevi ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek amacıyla bir araya gelen tutuklu yakınlarına polis müdahale etti.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre, Koşuyulu Parkı’nda basın açıklamasının yapılacağı parkın etrafı TOMA ve zırhlı araçlarla çevrildi. Parktan çıkarılan anneler ve tutuklu yakınları, polis tarafından farklı noktalarda tutularak bir araya gelmesi de engellendi. Müdahale karşısında tutuklu yakınları, tutuldukları yerlerde oturma eylemi yaparak bu durumu protesto etti. 

Başka bir noktada bekleyen aralarında HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, HDP ve DBP’li yöneticilerin ve tutuklu yakınlarının olduğu grupta polis çemberine alındı.

Dağılmaları yönünde anons yapıldı. "Kanunsuz eylem yapıldığı" anonsunun ardından polis müdahalesi geldi. Müdahale esnasında grup içindeki gençlerden bazıları da gözaltına alındı. 

Park içi ve dışında açıklama yapmalarına izin verilmeyen tutuklu yakınlarının ana cadde üzerinde toplu yürümek istemesi de polisler tarafından engellendi. Yaşanan gerginlik ve tartışmanın ardından aileler, polis ablukası ile Bağlar’da bulunan  Tutuklu Aileleri ile Dayanışma Derneği’ne doğru yürüyüşe geçti. Seslerinin duyurulmasına izin verilmeyen aileler, duruma tepki gösterdi. 

“Hangi anne çocuğunun aç, aç ölmesine izin verir”

Yakınları cezaevinde açlık grevinde olan annelerden biri yürüyüş sırasında, “Çocuklarımız ölüyor. Hangi anne çocuğunun aç, aç ölmesine izin verebilir. Ölümünü bekleyebilir.  Anneler, çocuklarını kurtaracaktır. Dünyanın her yerinde anne, annedir. Anne erir, biter yine davasından vazgeçmez. Çocuğunu açlığa terk etmez. Öyle bir dönem ki bir anne çocuğunun açlıktan ölmesini bekliyorsa, bu bir devlet için çok ayıptır. Anneler devam edecek, bu gün olmazsa yarın yine seslerini duyuracak” dedi.

Aileler, protestolarının ardından eylemlerini sonlandırdı.