Domain Nedir, Ne İşe Yarar?

Domain Nedir, Ne İşe Yarar?

Domain, web sitelerinin yer adresi görevini görür. Domainler, web adreslerinin IP’si görevini görür. Fakat IP ezberlemek ve bir web sitesini IP aracılığı ile aramak için web sitesi ziyaretçilerinin pek çok sayıyı ezberlemesi gerekmektedir. Domain ise web sitesi ziyaretçilerini bu karmaşık ve zor olaydan kurtarır. Alan adı olarak da bilinen domainler her web sitesi için özel olarak oluşturulur. Böylece internet kullanıcıları istedikleri web sitelerini sadece birkaç basit isim girerek kolayca bulur.

Aynı şekilde web siteleri de bu kolay yöntem ile internet üstündeki ziyaretçi kitlelerini arttırarak internette daha görünür olabilirler. Özet olarak domain yani alan adı web sitelerinin IP yerine kullandıkları kimlikleridir. Domainler web sitelerinin internette daha kolay bir şekilde var olabilmelerini sağlarken ziyaretçileri tarafından daha rahat ve daha sık ziyaret edilerek akılda kalma oranlarını da arttır. Bu yüzden oldukça faydalı bir yöntem olarak web sitesini veya markasını geliştirmek isteyen neredeyse herkes tarafından kullanılırlar.

Domain Neden Önemlidir?

Domainler web sitelerinin öne çıkmasını sağlarlar. Bir web sitesi ziyaretçisi, siteyi alan adı sayesinde kolayca bulur ve hatta kolayca hatırlar. Fakat domainin önemli olduğu kadar domain seçimi de oldukça önemlidir. Doğru domain seçimi yapan kişiler web sitelerinin internette daha kalıcı olmasını ve daha da çok ziyaretçi çekmesini sağlar. Aynı zamanda domain seçiminin geleceği düşünerek de yapılması önemlidir. Daha çok kişinin sizi internette bulmaya çalışacağını ve farklı sosyal medya ağlarında alan adınızla aratamak isteyeceğini düşünerek domain seçimi yapmanız ileride web sitenizin her türlü mecralarda daha kolay bulunur olmasını sağlar. Alan adınızın kısa ve kolay okunur olması da uzun süreli bir artıdır.

Ayrıca almayı düşündüğünüz alan adınızın daha önce bir başka kimse tarafından alınmadığından emin olmanız çok önemlidir. Çünkü daha önce bir başka kişi tarafından alınan domainler size telif hakkı davası gibi davaların açılmasına sebebiyet verebilir. Hem kısa vadeli hem de uzun vadeli düşünüldüğünde domain birçok farklı açıdan oldukça önemlidir. Web sitenizin benzersiz ve kolay bulunur bir site olarak ziyaretçilerine ulaşmasını sağlarken uzun vadede markanızını ve sizi temsil eden önemli bir unsur haline dönüşür. Bütün bu işlemler ise bazen karışık bir hal alabilir. Bu aşamalarda profesyonel bir yardım almak ise kesinlikle yapılabilecek en mantıklı şeydir. Natro web sitenizi kurmak, geliştirmek ve alan adınızı almak gibi önemli aşamalarda size yardımcı olabilir.

Domain Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Domain sorgulama, domain almak isteyen kişilerin yapması gereken en önemli işlemlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Domain sorgulama Natro aracılığı ile kolayca yapılabilir. Eğer almak istediğiniz domaine karar verdiyseniz, yapmanız gereken tek şey onun daha önce herhangi bir kişi tarafından alınıp alınmadığına karar vermektir. Natro ise domain sorgulama işlemini olabilecek en kolay ve güvenli hale getirmektedir.

Domain sorgulaması yapmak için öncelikle Natro’nun web sitesine gidin. Sonrasında domain sorgulama kısmına girin. Burada karşınıza bir arama bölümü çıkacak. Bu kısma almak istediğiniz domaini yazarak aratın. Aratacağınız domain herhangi bir kişi tarafından alınmış olabilir. İstediğiniz alan adının bir başka kişi tarafından alınmış olma ihtimaline karşı alan adınız olarak almak istediğiniz birkaç farklı domain daha düşünmeniz faydanıza olabilir. Natro aracılığı ile domain sorgulaması yaptıktan sonra eğer sorguladığınız domain birine ait ise yedek olarak düşündüğünüz domainleri sorgulatın. Hiç kimse tarafından alınmamış bir domain bulduğunuzda o alan adını kaydedebilirsiniz.

Natro ile yapabileceğiniz domain whois sorgulaması ile almak istediğiniz domainin kime ait olduğunu ve aktif olarak kullanılıp kullanılmadığına bakabilirsiniz. Domain sorgulamasından sonra domain alma ve tescil etme işlemlerini hızlıca yapmanızda fayda vardır. Her gün birçok domainin alındığını göz önünde bulundurursak istediğiniz domainin başka biri tarafından alınma ihtimali bulunmaktadır. Natro ile kolayca sorgulama yaptıktan sonra uygun fiyatlar ile alan adınızı satın alabilirsiniz.

Domain Sorgularken Nelere Dikkat Edilmeli?

Domain sorgulama işleminin Natro ile oldukça kolay olduğunu artık biliyorsunuz. Fakat domain sorgularken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Domain sorgulaması yaparken bu unsurları bilmekte ve ona göre sorgulama yapmakta fayda vardır. Bu unsurlardan en önemlisi domain uzunluğudur. Seçmek ve aratmak istediğiniz alan adının 15 karakterden daha uzun olmaması gerekmektedir. Uzun domainler hem web sitesi kullanıcıları hem de ziyaretçileri açısından kullanması ve hatırlaması oldukça zor olduğu için kullanılması önerilmemektedir. Domain sorgulaması yaparken de bu unsuru göz önünde bulundurmanız önemlidir. İki unsurun yanı sıra sorgulatmak istediğiniz alan adınızın içinde herhangi bir Türkçe karakterin olmaması gereklidir. Eğer Türkçe karakterlerin olduğu bir alan adınız varsa Türkçe karakterleri İngilizce karakterler ile değiştirerek domaininizi sorgulamanız gereklidir.

Domain sorgulama sırasında dikkat etmeniz gereken bir başka önemli unsur ise seçmek istediğiniz alan adı uzantılarıdır. Her alan adı uzantısının belirli bir kullanım alanı vardır. Bu uzantıları amacına uygun bir şekilde seçerken kullanmak web sitenizin doğru alanda olmasını sağlar. Doğru bir uzantı seçmek için web sitenizin nasıl bir amacı olduğunu ve ileride de hangi amaçlara hizmet edebileceğini düşünmeniz gerekir. Son yıllarda en popüler ve en çok alınan alan adı uzantısı “.com” uzantısıdır. Diğer popüler uzantılar ise “.edu”, “.org”, “.gov” ve “.info” uzantılarıdır. Farklı uzantılar da bulunmaktadır. Domain sorgulaması yapmadan önce web sitenize en çok uyacak olan alan adı uzantılarını detayları araştırmalı ve böylece size avantaj sağlayacak olan domain uzantısını seçmelisiniz. Doğru domain uzantısı, kısa ve Türkçe karakter içermeyen domaininizi oluşturduktan sonra yapmanız gereken tek şey kolayca sorgulama yapmaktır.