"Döviz kurları, tahvil faizleri, borsa derken içinde TL olan her varlık sınıfı kontrol ediliyor"

"Döviz kurları, tahvil faizleri, borsa derken içinde TL olan her varlık sınıfı kontrol ediliyor"

Uzmanlar, döviz kurları ve tahvil faizlerinin ardından borsanın da kontrol altına alınarak piyasa fiyatlamasından uzaklaştırıldığını belirtiyor. Kaynaklar, "İçinde TL olan her varlık sınıfı kontrol ediliyor. Kontrol edilemeyen tek ürün CDS" değerlendirmesini yaptı.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, geçen haftanın son işlem gününde Altılı Masa'nın dağılmasıyla yüzde 4’ün üzerinde sert düşen BİST100 endeksini Ziraat Portföy yaptığı 4,31 milyar liralık alımla tuttu. Uzmanlar, BİST100’ün 4900-5000 seviyesinin altına düşürülmemesi için hamleler yapıldığını tıpkı dolar/ TL’de sürdürülen mantığın borsaya uygulandığını ifade etti.

Cuma günü Ziraat Portföy’ün borsa yatırım fonlarının değişimi incelendiğinde ise portföy büyüklüğünün 4,14 milyar lira arttığı görülüyor. TEFAS verilerine göre özellikle BİST30 endeksi ve likit banka endeksinde yoğunlaşan alımlarla dünün başlangıcında Ziraat Portföy'ün borsa yatırım fonlarının büyüklüğü 28,4 milyar liraya yükseldi. Deprem öncesinden yani 3 Şubat'tan itibaren incelendiğinde ise Ziraat Portföy'ün borsa yatırım fonlarının portföy büyüklüğündeki artış çok daha dikkat çekici.

17,6 milyar liralık artış

3 Şubat kapanışta 10,7 milyar lira olan borsa yatırım fonlarının büyüklüğü tam 17,6 milyar liralık artış yaşadı. Ve yine en büyük artış yüzde 1681 ile BİST30 endeksi borsa yatırım fonu ile yüzde 869,2 ile BİST Likit Banka endeksinde yaşandı. Türkiye Varlık Fonu’nun Ziraat Portföy üzerinden borsadan alım hedefi ise 1 milyar dolar olarak basına yansıdı.             

Piyasa uzmanlarının verdiği bilgiye göre, önce dolar/TL kurunda başlayan seviye tutma çabalarını ek menkul kıymet alımı zorunluluğu ile bankaların yönlendirildiği sabit kuponlu tahvil alım şartıyla tahvil faizleri izledi. Ve böylece piyasada serbest fiyatlamalarının önüne geçildi. Geçen yılın en gözde yatırım aracı Borsa İstanbul ise alternatifsiz kalmasının haricinde regülasyon veya müdahaleden uzak olarak görülüyordu.

"Regülasyonlar ve TVF sayesinde serbest piyasa fiyatlamasından uzaklaşmaya başladı"

Ancak deprem felaketi sonrasında Borsa İstanbul’da da kontrollü dönemin kapısı açıldı. Konuya yakın bir kaynak, “Önce kur sonra tahvil faizleri serbest piyasa ekonomisinden uzaklaşarak fiyatlanmaya başlamıştı. Geriye sadece borsa kalmıştı. Artık o da regülasyonlar ve TVF sayesinde serbest piyasa fiyatlamasından uzaklaşmaya başladı. İçinde TL olan her varlık sınıfı kontrol ediliyor. Kontrol edilemeyen tek ürün CDS. Çünkü tamamen döviz ile yurtdışı piyasada fiyatlanıyor” diye konuştu.