Dünya basınında bugün | 6 Ocak paneli, Trump’ı ifadeye çağırıyor

Dünya basınında bugün | 6 Ocak paneli, Trump’ı ifadeye çağırıyor

Britanya'da Liz Truss hükûmetinin U dönüşü yaptığı mini bütçe planının yarattığı mali çalkantılar sürerken ABD'de 6 Ocak Kongre Baskını'nı soruşturan Temsilciler Meclisi Özel Komitesi, eski ABD Başkanı Donald Trump'ı ifadeye çağırdı. Fransa'da akaryakıt krizine neden olan petrol rafinerisi grevi sürüyor. 

14 Ekim 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle

The New York Times | 6 Ocak paneli, Trump’ı ifadeye çağırıyor

ABD'de 6 Ocak'taki Kongre baskınını soruşturan Temsilciler Meclisi özel komitesi, eski ABD Başkanı Donald Trump'ı ifadeye çağırdı. Komite Başkanı Bennie Thompson, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, "Trump, 6 Ocak'ta olan hikayenin merkezindeki insandı. Bu nedenle de ondan dinlemek istiyoruz." ifadesini kullandı.

ABD'de aşırı sağcı gruplar ve eski ABD Başkanı Donald Trump destekçileri, 6 Ocak 2021'de, 3 Kasım 2020 seçiminin sonuçlarının onaylanması için oturumun yapıldığı Kongre binasını basmıştı.

The Financial Times | Şİ Cinping’in büyük buluşmasına Covid bulutları

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 20'inci Ulusal Kongresi 16 Ekim pazar günü başkent Pekin'de başlıyor. Çin’in dört bir yanından 2 bin 296 delegenin katılacağı Kongre’de, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in görevine üçüncü dönem devam etmesi ve yetkisini güçlendirmesi devam etmesi  bekleniyor. Öte yandan sıfır Covid politikasını sürdüren Çin’de büyük bir etkinliğin yapılması endişelere de neden oluyor. Etkinliğe katılacak herkes için sıkı test uygulamaları yapılacak.

The Guardian | U dönüşünün ardından Truss yeni mini bütçe hazırlıyor

Britanya Başbakanı Liz Truss, ülkede mali çalkantılara sebep olan ve kendi partisi içinden tepkiler aldığı mini bütçe planından yeri adım attıktan sonra bir yenisini hazırlıyor. ngiliz para birimi Sterlin, bono ve tahvil piyasaları ve diğer piyasa araçları mini bütçede belirtilen vergi kesintilerinin ek borçlanma getirmesi endişesi taşıyor.  Piyasanın kaygıları hükümetin bakanlık bütçelerinde kesintiye gitme ve 2008 mali krizinin ardından yaşanan büyük kemer sıkma politikalarına geri dönme sinyalleri üzerine daha da arttı. 

Le Monde | Hükümet, yakıt kriziyle uzağa düştü

Fransa'da rafinerilerdeki grevler nedeniyle akaryakıt krizi yaşanırken, bazı bölgelerde iki günlüğüne akaryakıt satışına kısıtlama getirildi.

Ülkenin güneyindeki Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes ve Herault bölgeleri yönetimleri küçük araçlara günlük 30, büyük araçlara ise günlük 120 litre akaryakıt satışına izin verdi. Fransa'nın en büyük işçi sendikası CGT'nin, hükümetin akaryakıt çalışanlarının grevinin toplumsal krize dönüştüğü gerekçesiyle başlattığı "zorla işe dönme" prosedürüne uyulmaması çağrısına rağmen, hükümet sözcüsü Olivier Veran akaryakıt istasyonlarındaki yakıt kıtlığının yakında biteceği sözünü verdi.

The Moscow Times | İlhak edilen Herson’da yönetim Moskova’dan yardım istedi

Ukrayna’da ilhak edilen Herson’daki yönetim Moskova’dan çatışmanın sürdüğü bölgelerdeki sivillerin tahliyesi için yardım istedi. Ukrayna güçleri, Rusya’nın ilhakının ardından sahadaki savunmasını sürdürüyor. Herson’un Rusya’nın atadığı yönetimi, “Her gün roket saldırıları gerçekleşiyor.” dedi.