T24 Dış Haberler
ABD'de iki partiden de senatörler sınırlı bir silah kontrolü çerçevesi konusunda anlaşmaya vardı. ABD Başkanı Joe Biden, küçük grubun anlaştığı reformların hızlıca Kongre'den geçip masasına getirilmesini istedi. The Wall Street Journal, Ukrayna'nın doğusunda yoğunlaşan çatışmaların bir 'topçu ateşi savaşı'na dönüştüğünü ve Rusya'nın üstün ateş gücü nedeniyle düzenli olarak ilerleme kaydetmeye başladığını belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı çıkarken gündeme getirdiği güvenlik endişelerinin "meşru" olduğunu söyledi.
13 Haziran 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...
Britanya’nın önde gelen iş lobicilik grubu Britanya Endüstri Konfederasyonu (CBI), hükûmetin Kuzey İrlanda Protokolü’nü iptal etme tehdidinin, şirketlerin Britanya’da yaptırım yapma konusunda şüpheye düşmesine neden olduğunu söyledi. Brexit sonrası Avrupa Birliği (AB), Kuzey İrlanda ve Britanya arasında gerilime sebep olan Kuzey İrlanda Protokolü’nün iptali yerine AB ile derhal görüşmelerin sürdürülmesi gerektiği belirtildi. Boris Johnson hükümeti ise bakanlara protokolün belli bölümlerini iptal etme yetkisi verecek bir düzenleme duyurmayı planlıyor. CBI Genel Direktörü Tony Danker, Avrupa Birliği’nin esnek davranmadığı görüşüne katılsa da Britanya’nın tek taraflı bir adım atmasının “krize yardımcı olmayacağını” söyledi.
Rusya’nın Ukrayna işgalinde Britanya’dan Ukrayna için savaşmaya giden eski Britanyalı askerin öldürüldüğü öğrenildi. Eski asker Jordan Gatley’nin babası, oğlunun Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde savaşırken öldüğünü açıkladı. Rus güçleri, 100 günü geçen savaşta odağı Donbas’a yöneltti.
ABD'de iki partiden de senatörler sınırlı bir silah kontrolü çerçevesi konusunda anlaşmaya vardı. ABD Başkanı Joe Biden, küçük grubun anlaştığı reformların hızlıca Kongre'den geçip masasına getirilmesini istedi. Kapsamlı silah reformuna karşı çıkan Cumhuriyetçilerden 10 senatör, anlaşmayı destekleyeceklerini belirtti.
Kongre'ye sunulacak teklif; silah alımına çok ölçülü kısıtlamalar getirilmesini öngörürken okul güvenliğinin ciddi anlamda artırılmasını ve akıl sağlığı programlarının güçlendirilmesini öngörüyor.
Teklifteki adımlar, Biden'ın ve birçok Demokratın istediği seviyede değil. Örneğin saldırı tüfeklerinin yasaklanması veya satın alma yaşının 18'den 21'e çıkarılması gibi maddeler, anlaşmaya varılan dosyada yer almıyor.
ABD Başkanı Biden, pazar günü yaptığı açıklamada anlaşmanın talep ettiğinden zayıf olduğunu kabul etse de küçük grubun hızlıca harekete geçmesinden memnun olduğunu ifade etti.
Biden, "Bence ihtiyacımız olan her şeyi yapan bir anlaşma değil, ama doğru yolda atılacak adımlar içeriyor. Bu, Kongre'den uzun süredir geçen en ciddi silah güvenliği tasarısı olur" dedi.
"Bunun geciktirilmesi için hiçbir gerekçe yok" diyen Biden, tasarının hızlıca Temsilciler Meclisi ve Kongre'den geçerek masasına gelmesini beklediğini ifade etti.
The Wall Street Journal, Ukrayna'nın doğusunda yoğunlaşan çatışmaların bir 'topçu ateşi savaşı'na dönüştüğünü ve Rusya'nın üstün ateş gücü nedeniyle düzenli olarak ilerleme kaydetmeye başladığını belirtti. ABD ve müttefiklerinin Kiev'e daha fazla silah yardımı için çarşamba günü toplanacağına dikkat çeken WSJ, Ukrayna'nın kaderinin ülkeye kaç tane ve ne kadar hızlı silah sağlanacağına bağlı olduğunu belirtti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı çıkarken gündeme getirdiği güvenlik endişelerinin "meşru" olduğunu söyledi.
Stoltenberg, pazar günü Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'yu Naantali'deki yaz konutunda ziyaret etti. İkili, ortak basın toplantısı düzenledi.
NATO Genel Sekreteri toplantıda Ankara'nın gündeme getirdiği başlıklarla ilgili olarak, "Bunlar meşru gerekçeler. Burada konu terörizm ve silah ticareti" dedi.
Türkiye'nin Avrupa ve Orta Doğu arasındaki stratejik konumu ve Karadeniz'e kıyısı olması nedeniyle NATO için çok önemli bir müttefik olduğuna dikkat çeken Stoltenberg, Rusya'nın işgali sırasında Ankara'nın Ukrayna'ya destek sağladığını da vurguladı.
Stoltenberg, "Şunu unutmamalı ve anlamalıyız ki; hiçbir NATO müttefiki Türkiye'den fazla terör saldırısına uğramadı" ifadelerini kullandı.
Stoltenberg de Niinisto da Türkiye ile müzakerelerin devam edeceğini söylerken, sürecin ne aşamada olduğu ile ilgili detay paylaşmadı.
NATO Genel Sekreteri, liderler zirvesine işaret ederek, "Madrid'deki zirve asla bir son tarih değildi" dedi. Başvurulardan önce İsveç ve Finlandiya'ya NATO üyeliğinin "hızlı" bir şekilde sağlanabileceği konuşuluyordu. Birçok kişi, haziran sonunda Madrid'de yapılacak zirvede NATO liderlerinin iki kuzey ülkesinin üyeliğini oylayabileceğini düşünüyordu.
Öte yandan Stoltenberg toplantı boyunca "Turkey"yi kullanmadı ve "Türkiye" dedi. Birleşmiş Milletler geçen hafta, Ankara'nın talebiyle yabancı dillerde “Turkey” olarak kullanılan ülke adını "Türkiye" olarak değiştirmişti.
Stoltenberg’in bugün İsveç’te Başbakan Magdalena Andersson ile görüşmesi bekleniyor.
Amerikan fast food devi McDonald's, Moskova'nın Ukrayna'yı işgal kararı nedeniyle Rusya'dan çekildikten kısa süre sonra kapılarını başla bir isimle müşterilere açtı.
Pazar günü Moskova ve çevresinde 15 şube "Vkusna ve Toçka" adıyla açıldı. İsim, Rusçada "Leziz ve O Kadar" anlamına geliyor.
Savaştan önce Sibirya'daki 25 McDonald's şubesinin sahibi olan iş insanı Aleksandır Govor, fast food devinin martta aldığı boykot kararının ardından Rusya'daki 847 şubeyi de satın almayı kabul etti.
McDonald's, o dönem Sovyetler Birliği'nin başkenti olan Moskova'daki Puşkin Meydanı'nda ilk şubesini 1990 yılında açmış; restoranın önünde uzun kuyruklar oluşmuştu. 32 yıl sonra pazar günü farklı isimle açılan şubenin önünde tekrar kuyruk oluştu.
Fransa’da genel seçimlerin ilk turunun kesin sonuçları henüz açıklanmazken Le Monde, Science Po ve bir grup siyaset bilimci, Fransa’nın siyasi iklimini inceledi. Çalışma, Fransa siyasetinin üç kutba ayrıldığını gösterirken sol ittifakı Nupes, Macron’un merkezci koalisyonu Ensemble ve aşırı sağ ile yeni iklimin bölgesel nüanslar açısından zengin olduğu belirtildi. 2017 seçimleri ile karşılaştırılan araştırmada, yeni dönemde kadın aday sayısının arttığının da altı çizildi.
Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’a bağlı Sadr Grubu milletvekilleri, Sadr’ın çağrısı üzerine istifa etti. Mukteda Sadr, Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Meclisteki Sünni çatı kuruluş Egemenlik Koalisyonu ile hükümeti oluşturmak için üçlü ittifak kurmuştu.Irak’ta Ekim 2021’de yapılan genel seçimlerde Sadr’ın grubu 329 sandalyeli Meclisin birinci partisi olmuştu. Ancak İran’a yakın Şii çatı kuruluş ile Sadr arasında hükümetin kurulması konusundaki anlaşmazlıklar sürüyor.Yaşanan Şii-Şii anlaşmazlığı ülkede siyasi tıkanıklığa ve yeni hükümetin kurulamamasına neden oluyor.