Dünya basınında bugün | ABD'de Cumhuriyetçiler, ara seçimde Demokratların kalelerini ele geçirme hesabı yapıyor

Dünya basınında bugün | ABD'de Cumhuriyetçiler, ara seçimde Demokratların kalelerini ele geçirme hesabı yapıyor

New York Times'ın haberine göre Cumhuriyetçi Partililer, gelecek ay yapılacak ara  seçimlerde Demokratların kalesi sayılan bölgelerin Kongre sandalyelerini ele geçirmeyi hedefliyor. Britanya’da Başbakan Rishi Sunak bu hafta görevine başladı. Sunak, ilk gününde hükûmete “doğruluk ve hesap verilebilirlik” getireceğine söz verdi. Britanya muhalefeti ise genel seçim çağrısı yapmaya devam ediyor.

26 Ekim 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Başbakan’ın ilk gününde yeniden düzenleme kumarı

Britanya’da Başbakan Rishi Sunak bu hafta görevine başladı. Sunak, ilk gününde hükûmete “doğruluk ve hesap verilebilirlik” getireceğine söz verdi. Öte yandan Sunak’ın geçen hafta kişisel mailinden hükûmet belgelerini gönderdiği gerekçesiyle görevden alınan İçişleri Bakanı Suella Braverman’i yeniden görevine getirmesi dikkatleri çekti. Sunak, başbakanlık seçimindeki rakibi Penny Mordaunt’un görevini hükûmet içinde yükseltmeden küçük bir görevde tutmayı sürdürdü.

Sunak, görevdeki ilk gününde Truss yönetiminin yaptığı “hataları” düzeltme sözü de verdi. Sunak, kabinedeki değişikliklerin finansal istikrar için yapıldığını vurguladı.

The Independent | Britanya’da seçmen genel seçim istiyor

Britanya’da önce Boris Johnson daha sonra Liz Truss’ın istifasıyla Muhafazakâr Parti içindeki seçimle Rishi Sunak başbakan olurken seçmenin çalkantılı aylardan sonra genel seçim istediği belirtildi. Yapılan bir anket, seçmenin yüzde 61’inin yeni başbakandan seçim açıklaması beklediğini gösterdi. Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, tüm adayların çekilmesiyle başbakan olan Sunak’ın içinde bulunduğu bir seçim kampanyasında da Liz Truss’a kaybettiğini hatırlattı.

The New York Times | Cumhuriyetçi Parti, mavi olduğundan emin olunan sandalyelerin peşinde

New York Times'ın haberine göre Cumhuriyetçi Partililer, gelecek ay yapılacak ara  seçimlerde Demokratların kalesi sayılan bölgelerin Kongre sandalyelerini ele geçirmeyi hedefliyor. Gazete, Demokrat Parti'nin kalelerinde bile seçmenlerin Başkan Biden'ın partisini cezalandırabileceğini ifade etti. 

Demokratlar mevcut olarak Temsilciler Meclisi'nde 220'ye 212'lik çoğunluğa sahip, yani el değiştirecek birkaç koltuk Cumhuriyetçilere çoğunluğu sağlayabilir. Ancak habere göre Cumhuriyetçiler sadece ortada gözüken sandalyeleri değil, geleneksel olarak Demokratlar'a giden bazı bölgeleri da kazanarak ciddi bir çoğunluk elde etmek istiyor. 

Demokrat Partili analistler, Cumhuriyetçiler'in Temsilciler Meclisi'nde 20 veya 30 sandalyelik bir çoğunluk sağlayabileceğinden korkuyor.

Wall Street Journal | ABD'de bölünmeler ortaya çıkarken Kiev tekrar inşa için para istiyor

Berlin'de bir araya gelen Batılı liderler, Rusya'nın saldırıları sonucunda kış için yeterli elektrik üretememekten endişeli olan Ukrayna'nın tekrar inşa edilmesinin "jenerasyonlar" süreceğini ifade etti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ise Berlin'deki toplantıda ülkesinin tekrar inşası için daha fazla mali destek sağlanmasını istedi. 

Washington'da ise ABD Kongresi'ndeki sol görüşe yakın bir grup Demokrat, ABD Başkanı Joe Biden'a Ukrayna'da "müzakere edilmiş çözüm" çağrısı yapan mektubu geri çekti. 

Demokrat Parti'nin İlerici Grubu, Biden'a yazılan mektubun "Cumhuriyetçi Parti'nin Kiev'e silah gönderme konusundaki isteksizliği ile aynı çizgide" gösterilerek yanlış yorumlandığını ifade etti. 

Grubun başkanı Pramila Jayapal, mektubun taslağının aylar önce hazırlandığını ve Biden'ın ekibi tarafından "onaysız" bir şekilde hazırlandığını ifade etti. 

Moscow Times | Çeçen lider, saldırılar sırasında Ukrayna şehirlerinin 'haritadan silinmesini' savundu

Rusya'nın federal bölgelerinden Çeçenistan'ın Putin'e yakınlığıyla bilinen lideri Ramazan Kadirov, Kiev'in işgal altındaki bölgelerde karşı saldırıları artarken "Ukrayna şehirlerinin yok edilmesi için" çağrı yaptı. 

Salı günü Telegram üzerinden bir ses kaydı yayınlayan Kadirov, "Zaten sıkıyönetim ilan ettik, ancak utanmıyor ateş ediyorlar. Hiç memnun değilim. Verdiğimiz karşılık zayıf" dedi. 

Kadirov, "Eğer bizim bölgelerimize bir havan topu gelirse Ukrayna'yı haritadan silmeliyiz" diye devam etti. 

Moscow Times, Kadirov'un salı günü yaptığı paylaşımda, "Eğer herhangi bir karar alacaksak yarın ne olacağını düşünmemeliyiz" dediğine dikkat çekerek bunun Ukrayna'da nükleer bomba kullanılması çağrısının yinelenmesi olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. 

Kadirov geçen ay, "Liman yenilgisinin ardından Rusya düşük kapasiteli nükleer silah kullanmayı düşünmeli" demişti. 

Kadirov 24 Şubat'tan bu yana Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini en yüksek sesle destekleyen isimlerden biri olsa da, Putin'in yakın çevresinde Rus ordusunun başarısızlıklarını da en açık şekilde eleştiren yetkililerden oldu. Ukrayna'daki Rus güçleri arasında çok sayıda Çeçen asker de yer alıyor.

Le Monde | Rishi Sunak: Kriz döneminin başbakanı

Britanya’da Rishi Sunak ülkede yaşam pahalılığı ve enflasyon krizinin, Muhafazakâr Parti içinde ise çalkantıların gölgesinde ülkenin altı yıl içindeki beşinci başbakanı oldu.

Sunak, Liz Truss’ın Sterlin’i dolar karşısında tarihi düşük seviyeye getiren mali politika kararlarının ardından istifa etmesiyle Muhafazakâr Parti’nin yeni lideri ve Başbakan oldu. Eski Maliye Bakanı Sunak, kendi yönetiminde Truss döneminde atılan “yanlış adımların” düzeltileceği sözünü verdi.

Al Jazeera | Binlerce kişi İsrail’in Nablus’ta öldürdüğü Filistinlileri andı

Nablus'ta İsrail ordusunun düzenlediği baskında açılan ateş sonucu 6 Filistinli hayatını kaybederken 33 kişi de yaralandı. Filistin Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Nablus kentindeki askeri operasyonları "savaş suçu" olarak nitelendirildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail güçleri kendilerini "Aslanların İni" şeklinde isimlendiren gruba operasyon düzenledi. Tanıklar, 3 saat süren operasyonda yoğun çatışma ve defalarca patlama yaşandığını aktardı.

Filistin Devlet Başkanlığı, İsrail'in Nablus kentindeki askeri operasyonlarını "savaş suçu" olarak niteledi.

Operasyonda öldürülen Filistinliler için düzenlenen cenaze törenine binlerce kişi katıldı.