Dünya basınında bugün | "ABD gemileri ve uçakları İran'ı vuracak menzildeydi, Trump son anda fikir değiştirdi"

Dünya basınında bugün | "ABD gemileri ve uçakları İran'ı vuracak menzildeydi, Trump son anda fikir değiştirdi"

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

Dünyanın gündeminde ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ı vurma kararını önce onaylaması, daha sonra da vazgeçmesi var. Britanya'da Muhafazakar Parti liderini belirleyecek sürecin sonuna geliyor. Çevre Bakanı Michael Gove'un da elenmesiyle yarışta sadece iki isim kaldı. Britanya'nın bir sonraki başbakanı Boris Johnson ya da Jeremy Hunt olacak. Birçok gazetede bu oylamalara şaibe karıştığı iddiaları yer aldı. Gürcistan'da binlerce kişi bir Rus milletvekilinin parlamentoda konuşma yapmasını protesto etmek için sokağa çıktı

21Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı? Haziran 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | Johnson’a karşı Hunt: Fakat sonuç önceden mi belirlendi?

Britanya’da Muhafazakâr Parti liderliği yarışında final turu tamamlandı. Partililer arası yapılacak seçimde geriye kalan iki aday Boris Johnson ve Jeremy Hunt oldu. Seçimleri önde götüren Johnson hakkında yarıştan ayrılan rakibi Michael Gove ile işbirliği yaptığı iddiaları dolaşmaya başladı. Seçimin dördüncü turunda Gove, Hunt’ın önüne geçmişti fakat beşinci turda denge değişti. Şüphelerin ortaya çıkma sebebi ise çekilen adaylardan Sajid Javid delegelerinden en az 4 Johnson oyu açıklaması gelmesine rağmen, son iki tur arasında Johnson lehine yalnızca 3 oy artış görülmesi oldu.

The Independent | Şimdi siz karar verin

Muhafazar Parti lideri ve Britanya başbakanı olmak için yapılan yarışta son viraja girildi. Eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt arasında partinin tüm üyeleri arasında bir seçime gidilecek. Independent gazetesi, ‘Şimdi siz karar verin’ başlığıyla verdiği habere “Tabi oy verebilecek yüzde 0.34’lük seçmenlerin içindeyseniz” notunu düştü.

New York Times | Trump İran'ın vurulmasına onay verdi ama saldırıyı geciktirdi

NYT'nin haberine göre Devrim Muhafızları'nın ABD'ye ait bir insansız hava aracını düşürmesinin ardından Başkan Donald Trump ordusunun İran'ı vurmasına izin verdi ancak ilerleyen saatlerde bu kararından vazgeçti. Habere göre Trump, radarlar ve bataryalar gibi İran'daki birçok hedefin vurulmasına izin vermişti. Ülkenin önde gelen siyasetçi ve danışmanları gün boyunca İran'a nasıl bir karşılık verileceğini tartıştı. Bu isimler İran'ın yerel saat ile 19.00'da vurulmasını bekliyordu. Beyaz Saray'dan kıdemli bir ismin aktardığına göre uçaklar ve gemiler İran'ı vurmak üzere uygun pozisyondaydı, ancak başkan emrini geri çekince saldırı gerçekleşmedi.

The Washington Post | Trump vur emri verdi, sonra emri geri çekti

WP de Trump'ı İran'ın vurulmasına onay vermesini, daha sonra da vazgeçmesini manşetine taşıdı. Trump, İran'ın vurduğu ABD İHA'sı ile ilgili açıklamalarda bulunurken Tahran'ın "çok büyük bir hata" yaptığını söylemişti.

Moscow Times | Rus milletvekilinin ziyaretine sinirlenen Gürcistanlılar parlamentoyu basmaya çalıştı

Gürcistan'da binlerce kişi bir Rus milletvekilinin parlamentoda konuşma yapmasını protesto etmek için sokağa çıktı. Moscow Times'ın aktardığına göre protestocular polislerin kalkanlarını elinden almaya çalıştı, kasklarını çıkardı ve şişeler fırlattı. Olaylar sonunda plastik mermilerden yaralanan ve biber gazından zehirlenen düzinelerce polis ve protestocu hastaneye kaldırıldı.

Le Monde | Guatemala’da Izabal Nehri’yle bağlantılı ölümler

Guatemala’da bulunan Izabal Nehri’nde nikel maden yatağı sebebiyle yüksek oranda kirlilik yaşanıyor. Bölgeye yayılan zehirli gaz ve suyun birçok ölüme neden olduğu tespiti üzerine bölgeye giden bir muhabir hakkında soruşturma başlatıldı. İsveç-Rus şirketi bir madenin yer aldığı bölgede ölen balıkçıların haberini yapan muhabir hakkında soruşturma açılması üzerine dünya çapında 40 gazetecinin yerel aldığı ‘Yasaklı Hikâyeler’ oluşumu bir hareket başlattı.

Die Welt | ABD İran'a karşı saldırı planlamı

Alman basınının gündeminde de Trump'ın İran'a karşı bir saldırıya onay vermesi ancak daha sonra bu karardan aniden vazgeçmesi var. Die Wlt, uçak ve gemilerin zaten vuruş menzilinde olduğuna ama emir gelmeyince hamle yapılmadığına dikkati çekti. 

Al Arabiya | ABD Federal Havacılık İdaresi, İran kontrolündeki hava sahasında yapılan operasyonları yasakladı

ABD Federal Havacılık İdaresi, İran hava sahası kontrolünde yer alan Hürmüz Boğazı ve Umman Körfezi üzerinde yapılacak operasyonları yasakladığını duyurdu. Havacılık İdaresi tarafından yapılan bhir başka açıklamada, İran’a ait bir İHA vurulduğunda, ABD’ye ait bir drone ile arasında yaklaşık 45 deniz mili uzaklıkta olduğu belirtildi ve o sırada bölgede pek çok sivil havacılık aracı olduğu hatırlatıldı.