Dünya basınında bugün | "ABD ile Rusya arasında askeri gerilim riski artıyor"

Dünya basınında bugün | "ABD ile Rusya arasında askeri gerilim riski artıyor"

T24 Dış Haberler

İtalya'daki genel seçimleri aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri liderliğindeki sağ blok kazandı. Siyasete neo-faşist hareketlerde başlayan partinin lideri Giorgia Meloni'nin ülkenin ilk kadın başbakanı olması bekleniyor. ABD'nin önde gelen finans gazetelerinden Wall Street Journal'a konuşan eski ve mevcut ABD yetkilileri, Ukrayna'daki savaşın tehlikeli yeni bir safhaya girdiğini ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'ın Moskova'ya "nükleer silah kullanmanın çok ciddi sonuçları olacağına" dair özel uyarılar gönderdiğini doğruladı. Rus güçleri Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesi, Herson ve Zaporijya şehirlerinde Rusya’ya katılım referandumu düzenlerken şehirlerdeki çok sayıda insan da referanduma katılmamak için kaçmaya başladı.

26 Eylül 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Starmer: Kamu hizmetlerini desteklemek için en yüksek orandaki gelir vergisini geri getireceğim

Britanya’daki ana muhalefet İşçi Partisi’nin lider Keir Starmer, Başbakan Liz Truss’ın vergi kesintisi adımına karşı, seçilirse en yüksek orandaki gelir vergisini geri getireceğini söyledi. Starmer, Britanya Ulusal Sağlık Sistemi ve diğer kamu hizmetlerine milyarlarca pound destek sağlayacağını söyledi. Britanya Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng geçen hafta açıkladığı mini bütçede temel gelir vergisi oranının düşürüldüğünü, en yüksek yüzde 45’lik dilimin kaldırıldığını söylemişti.

The Independent | Starmer, vergi kesintilerini geri çevirmenin seçime mâl olacağından endişeleniyor

Britanya’nın en yüksek gelirlilerinden alınan vergi oranının kaldırılması adımını geri çevireceğini duyuran İşçi Partisi lideri Keir Starmer, parti içindeki baskıya karşı, temel oran gelir vergisi kesintisini de kaldırma vaadinde bulunursa İşçi Partisi’nin bir sonraki seçimdeki kazanma şansının yok olacağından endişe ediyor. Üst düzey bir İşçi Partili isim, The Independent’a yaptığı açıklamalarda parti içinde talep edilmesine rağmen seçime giderken “Sıradan işçilere ödediğiniz vergileri artıracağız diyemeyiz” dedi.

New York Times | İtalya seçimlerini aşırı sağın kazanması bekleniyor

İtalya'daki genel seçimleri aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri liderliğindeki sağ blok kazandı. Siyasete neo-faşist hareketlerde başlayan partinin lideri Giorgia Meloni'nin ülkenin ilk kadın başbakanı olması bekleniyor.  New York Times; Meloni'nin Avrupa Birliği, uluslararası bankalar ve göçmenlere yönelik karşıt duruşunun Batı ittifakında İtalya'nın güvenilirliğini sorgulanabilir hale getirebileceğini yazdı. NYT ayrıca Meloni Ukrayna'yı desteklese de, koalisyon partnerleri arasında Rus lider Vladimir Putin'e yakınlık duyanlar olduğunu belirtti. 

Wall Street Journal | Rusya'nın tehditleri ABD ile riski artırıyor

ABD'nin önde gelen finans gazetelerinden Wall Street Journal'a konuşan eski ve mevcut ABD yetkilileri, Ukrayna'daki savaşın tehlikeli yeni bir safhaya girdiğini ifade etti. Yetkililer, Rusya'nın Ukrayna'da işgal ettiği topraklarda ilhak referandumları yapması ve Putin'in tehditleriyle ABD ve Rusya'nın askeri gerilim yaşamaması için olan alanın daralmaya başladığını belirtti. Kaynaklar, Biden yönetiminin Ukrayna'dan Rusya'ya yönelik saldırılarını hafifletmesi gibi bir talepte bulunmadığını; bu saldırılarda ABD'nin sağladığı silahları kullanmalarına da onay verdiğini aktardı.

Moscow Times | ABD, Rusya'yı nükleer silah kullanmanın 'yıkıcı' sonuçları konusunda uyardı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'ın Moskova'ya "nükleer silah kullanmanın çok ciddi sonuçları olacağına" dair özel uyarılar gönderdiğini doğruladı. 

Pazar günü CBS kanalında yayımlanan söyleşide Blinken, "Ruslara hem kamuya açık, hem de özel olarak nükleer silahlar hakkında bu kadar rahat konuşmanın durdurulması gerektiği konusunda çok açık olduk" dedi. 

Blinken, "Moskova'nın sonuçların çok korkunç olacağını bilmesi ve bunu bizden duyması çok önemli. Bunu onlara açıkça bildirdik" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı, "Herhangi bir nükleer silah kullanımının onu kullanan ülke için yıkıcı sonuçları olur, ama tabii başka ülkeler için de nükleer silahın kullanılması yıkıcı olur" ifadelerini kullandı. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ayrı bir söyleşide Rusya'yı nükleer silah kullanmanın "yıkıcı sonuçları olacağına" dair üst seviyelerde uyardıklarını ifade etti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen çarşamba günü 'kısmi seferberlik' ilan ederken nükleer silah kullanımı konusunda tehditlerde bulunmuştu.

Le Monde | Ukrayna’da savaş: Rusya’nın ilhakından önce kaçış

Rus güçleri Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesi, Herson ve Zaporijya şehirlerinde Rusya’ya katılım referandumu düzenlerken şehirlerdeki çok sayıda insan da referanduma katılmamak için kaçmaya başladı. Aynı zamanda Rusya’da başlatılan ‘kısmi seferberlik’ sonucu, savaşa katılmak istemeyen çok sayıda erkek ülkeden ayrıldı. Le Monde gazetesi, çok sayıda Rus erkeğin Türkiye’ye geldiğini aktardı.

Al Jazeera | İsrail’deki 30 Filistinli mahkum açlık grevine başladı

İsrail cezaevlerinde tutulan 30 Filistinli siyasi tutuklu, tutuklu yargılanma süreçlerine tepki olarak açlık grevine başladı. İsrail, çok sayıda Filistinliyi yargılamaya başlamadan, kanıtsız bir şekilde cezaevlerinde tuttuğu için tepki çekiyor. İsrail, bu politikanın güvenlik gerekçeleriyle gerekli olduğunu savunuyor. Uluslararası Af Örgütü ise İsrail’in bu politikasını “zalimce, İsrail’in Filistinlilere karşı apartheid sistemini korumasını sağlayan adil olmayan bir uygulama” ifadeleriyle niteliyor.