T24 Dış haberler
Dünyanın gündeminde Suudi Arabistan'daki Aramco tesislerine yapılan saldırıların ardından tekrar tırmanan İran-ABD gerilim var. ABD, saldırılardan sorumlu tuttuğu İran'ın yaptığının bir "savaş suçu" olduğunu ifade etti. Suudi Arabistan da saldırı anının görüntülerin yayınladı ve görüntülerin İran'ın sorumlu olduğunu kanıtladığını ifade etti. The Times bilim insanlarının yaşlılığın getirdiği vücut hassasiyetini sonlandırmak için adımlar attığını yazdı.
19 Eylül 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...
Suudi Arabistan, Aramco petrol tesislerine yapılan saldırının ardından drone ve füze görüntüleri yayımladı. Suudi Savunma Bakanlığı Sözcüsü, görüntülerin saldırının İran tarafından finansa edildiğinin kanıtı olduğunu söyledi. Sözcünün yaptığı açıklamada, saldırı için 25 drone kullanıldığı belirtildi ve füzelerin kuzeyden, İran’ın yönünden fırlatıldığı vurgulandı. Suudi Arabistan, İran’ın saldırıyı finanse ettiğine dair bulduğu kanıtları Birleşmiş Milletler ve müttefikleriyle paylaşacağını söyledi.
Bilim insanları yaşlılığın getirdiği vücut hassasiyetini sonlandırmak için adımlar atıyor. Araştırmacılar yaşlılarda kronik hastalık ağrılarının sonlanmasını sağlayacak ilaç üretmeyi amaçlıyor. Bu adım yaşlılığa bağlı gelişen hastalıklara çare bulunmasında bir devrim niteliği taşıyor.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, cumartesi günü Suudi Arabistan'daki Aramco petrol tesislerine yapılan saldırılardan bir kez daha İran'ı sorumlu tuttu ve saldırıların bir "savaş sebebi olduğunu" söyledi. NYT'nin aktardığına göre bu şu ana kadar herhangi bir ABD'li tarafından yapılan en sert kınamaydı. Trump İran'a nasıl bir karşılık verileceğiyle ilgili, "Birçok seçenek var. Bir tane en büyük seçenek ve ondan daha hafif birçok seçenek var" dedi.
The Washington Post'a konuşan kaynaklara göre Trump'ın yabancı bir liderle yaptığı telefon konuşmasında verdiği bir söz "çok tehlikeli bulunduğu" gerekçesiyle istihbarat birimi resmi bir şikayet oluşturdu. Habere göre bu karar istihbarat birimi ile Kongre asından bir gerginliğe sebep oldu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail'deki büyük Rus diasporasına dikkati çekti. Rus lider, iki ülkenin uzun bir ortak gemişi olduğunu ifade etti. Keren Hayesod Vakfı yıllık konferansında konuşan Putin, "Biz İsrail'in Rusça konuşan bir ülke olarak görüyoruz" dedi. "Ruslar ve İsraillilerin aile bağı ile dostlukları var" diyen Putin, "Ülkelerimiz tarihin ortak ve çoğunlukla acı dolu sayfaları tarafından birleştirildi" dedi. İsrail liderlerini önümüzdeki sene Moskova'da yapılacak olan 2. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 75. yılı kutlamalarına davet ettiğini ifade eden Putin, gelecek nesilleri savaş hakkında bilgilendirmenin çok önemli olduğunu vurguladı. Putin, "İsrail ve Rusya'nın, halkların da ülkelerin de durduğu yer aynıdır. Savaşın sonucunu değiştirme girişimlerinin, gerçeği çarpıtmanın ve faşizmi savunmanın kabul edilemez olduğunu" söyledi. Araştırmalara göre İsrail nüfusunun yüzde 17'si Rusça konuşabiliyor.
İsrail'de yapılan seçimlerde Netanyahu'nun partisi Likud ile eski Savunma Bakanı Benny Gantz'in liderlik ettiği Mavi ve Beyaz başa baş sonuçlar alsa da, mevcut sonuçlara göre Mavi ve Beyaz Knesset'te bir tane daha fazla sandalye kazanarak birinci parti olacak gibi gözüküyor. Kesin sonuçların sandık çıkış anketleriyle aynı olması durumunda Başbakan Netanyahu liderliğindeki sağ blok, koalisyonu kuracak çoğunluğu elde edemeyecek.
Suudi Arabistan’da bulunan petrol rafinelerine yönelik saldırının ardından gerilim devam ediyor. ABD Başkanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan’ın kendini savunma hakkını desteklediklerin söyledi. Pompeo, saldırıyı bir ‘savaş adımı’ olarak tanımladı. Suudi Arabistan, Husilerin üstlendiği saldırıyı İran’ın finanse ettiğine dair kanıtları olduğunu söylüyor.