Dünya basınında bugün | "ABD'nin Afganistan'dan çekilme planı havada kaldı"

Dünya basınında bugün | "ABD'nin Afganistan'dan çekilme planı havada kaldı"

T24 Dış haberler

Britanya'da yaşanan siyasi kaos sürüyor. Başbakan Boris Johnson, peş peşe gelen istifalara rağmen  geri adım atmıyor. Johnson bugün İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ile görüşecek. ABD'nin gündeminde ABD Başkanı Donald Trump'ın Afganistan'da Taliban'la gerçekleştirdiği barış görüşmelerini durdurması var. Rusya'da iktidarda bulunan Birleşik Rusya Partisi, dev protestoların ardından yapılan yerel seçimlerde koltuk kaybetti.

9 Eylül 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Başbakan daha fazla istifa endişesine rağmen Dublin’e gidiyor

Britanya Başbakanı Boris Johnson, İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ile görüşmek için Dublin’e gidiyor. The Guardian, Johnson’ın hükümette danışman Dominic Cummings’in yaklaşımlarına yönelik gittikçe artan tepkilere rağmen yeni bir Brexit anlaşması yapmak konusunda kararlı olduğunu yazdı. Çalışma Bakanı Amber Rudd’ın da istifa etmesinin ardından Johnson’ın Dublin’den döndükten sonra 15 Ekim’de genel seçime yönelmek için bir adım daha atması bekleniyor. Öte yandan muhalefet anlaşmasız Brexit masadan kalkana kadar yapılacak herhangi bir seçimi boykot etme konusunda anlaştı.

The Independent | Johnson, Brexit’in ertelenmesine karşı mahkemede savaşmaya hazır

Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılması için son tarih olan 31 Ekim yaklaşırken Brexit savaşı Yüksek Mahkeme’ye taşınıyor. The Independent, Başbakan Boris Johnson’ın stratejisinin ortaya çıktığını yazdı. Buna göre bakanlar Brexit’in ertelenmesini önlemek için yasal bir süreç başlatmayı planlıyor. Boris Johnson'ın danışmanları hazırladıkları planda Başbakan Johnson'ın Madde 50 kapsamında Brexit'te 31 Ekim sonrasında herhangi bir uzatma istemediklerine dair bir mektup göndermesini öngörüyorlar. Adalet Bakanı Robert Buckland, Johnson’ın hukukun üstünlüğü ilkesine uyması gerektiğini söyledi.

New York Times | Trump'ın barış müzakerelerini terk etmesinin ardından Afganlar şiddetin artmasından korkuyor

NYT'nin haberine göre Washington'un Taliban'la yaptığı müzakereleri ABD'li bir askerin ölümünün ardından durdurması Afganistan'da endişe yarattı. Afganlar, bu ay yapılacak seçimlerden önce kanlı çatışmalar meydana gelebileceğini düşünüyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Taliban terör saldırıları düzenleyerek müzakerelerde avantaj elde edebileceğini düşündü" dedi ve ekledi, "Başkalarının daha iyi sonuçlar almak için şiddet kullandığı müzakere masalarından hep uzaklaşacağız".

The Washington Post | Afganistan'dan çekilme planı havada kaldı

The Washington Post, Başkan Trump'ın Taliban ile müzakereleri durdurmasının ardından ABD'nin Afganistan'dan çekmeyi planladığı askerlerin durumunun belirsiz olduğunu ifade etti.

Moscow Times | Rusya'da iktidar partisi protestoların ardından Moskova'da üçüncü defa seçim yarışını kaybetti

Devlet ajansı Ria Novosti'nin aktardığına göre Rusya'da iktidarda bulunan ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'i destekleyen Birleşik Rusya Partisi, yapılan yerel seçimlerde Moskova Parlamentosu'nda birçok koltuk kaybetti. Moscow Times, muhalefetin "taktiksel oy verme" stratejisinin işe yaramış olabileceğini ifade etti. Rusya'da seçime giden süreçte muhalefet oy pusulasına alınmayan adaylar için dev protestolar düzenlemişti. 

Le Figaro | Yerel seçimler: LREM bölünme tehlikesiyle karşı karşıya

Fransa’da mart ayında yapılacak yerel seçimler öncesi iktidar parti bölünme tehlikesiyle karşı karşıya. Hiçbir adayın favori görünmediği başkent Paris için adaylıklar açıklanmaya başlarken, iktidar partisi "La Republique en Marche/ İktidara Yürüyüş" (LREM)'den iki aday çıkması, politik hesapları değiştirdi. Matematik şampiyonu Cedric Villani, partisinin adayı Benjamin Grivaux karşısında aday oldu.

Al Arabiya | “Uluslararası Nükleer Enerjisi Ajansı, İran’ın nükleer deposunda uranyum kalıntıları buldu”

İki diplomat, Uluslararası Nükleer Enerji Ajansı’nın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun daha önce Tahran’a ait ‘gizli nükleer depo’ olduğunu iddia ettiği bölgede uranyum kalıntıları bulduğunu iddia etti. Buna göre Birleşmiş Milletler’in nükleer gözlemcisi tarafından alınan örnekler iddiaları doğruladı. İran’dan bulunan kalıntılar hakkında açıklama talep edildi.