Dünya basınında bugün | ABD ve Almanya, Ukrayna’ya savaş tankları gönderecek

Dünya basınında bugün | ABD ve Almanya, Ukrayna’ya savaş tankları gönderecek

T24 Dış Haberler

Almanya’nın ardından ABD de Ukrayna’ya tank gönderme kararı aldı. Meta, 6 Ocak 2021 Kongre baskını hakkındaki paylaşımları nedeniyle hesaplarını kapattığı eski Başkan Donald Trump'ın 2 yıl aradan sonra Facebook ve Instagram'a dönmesine izin vereceğini söyledi. Rusya'da tutuklu muhalif lider Aleksey Navalni'nin 11. kez hücrede tecride alındığı açıklandı. 

26 Ocak 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Biden, Ukrayna için ABD tankları göndermeyi onayladı

Almanya’nın ardından ABD de Ukrayna’ya tank gönderme kararı aldı. ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı açıklamada, ABD’nin Ukrayna’ya ve halkına destek olmak için dünyanın dört bir yanındaki müttefikleri ve ortakları ile uyum içinde çalıştığını belirterek, “ABD ve Avrupa, tamamen birleşmiştir. Bu sabah NATO müttefiklerimiz Almanya Başbakanı Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İngiltere Başbakanı Sunak ve İtalya Başbakanı Meloni ile yakın koordinasyonumuzu ve Ukrayna'ya desteğimizi sürdürmek için uzun bir görüşme yaptım” dedi. ABD’nin, Ukrayna’ya bugüne kadar yüzlerce zırhlı araç gönderdiğini belirten Biden, “Ve bugün ABD’nin Ukrayna'ya 1 Ukrayna taburuna eşdeğer 31 Abram tankı göndereceğini duyuruyorum” dedi.

The Times | ABD ve Almanya, Ukrayna’ya savaş tankları gönderecek

ABD ve Almanya'nın aylardır süren tartışmaların ardından Ukrayna'ya tank göndermeyi planladığı bildirildi. İki ülkede bu yönde haberler yayımlandı. ABD'nin, Ukrayna'ya onlarca M1 Abrams tankı göndereceğini kamuoyuna açıklaması bekleniyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un da Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarından en az 14 tane gönderilmesini kabul ettiği belirtildi.

New York Times | Meta, Trump'ın Facebook ve Instagram hesaplarını tekrar açacak

Meta, 6 Ocak 2021 Kongre baskını hakkındaki paylaşımları nedeniyle hesaplarını kapattığı eski Başkan Donald Trump'ın 2 yıl aradan sonra Facebook ve Instagram'a dönmesine izin vereceğini söyledi. 

Meta, Trump'ın yasaklarının, "gelecek haftalarda" kaldırılacağını duyururken, eski başkanın yeni ihlallerde bulunmasını önlemek için, "bazı korkuluklar" olacağını belirtti. 

Kararı yazdığı bir blog yazısıyla duyuran Meta'nın Global İlişkiler Başkanı Nick Clegg, "Tüm Facebook ve Instagram kullanıcıları gibi Sayın Trump da topluluk kurallarımıza tabi" ifadelerini kullandı. 

Clegg, "Trump'ın kuralları ihlal eden bir paylaşım yapması durumunda içerik kaldırılacak ve ihlalin ağırlığına göre hesabı bir ay ile 2 yıl arası süreyle askıya alınacak" yazdı.

Trump'ın hesapları, 6 Ocak Kongre baskınını takiben, "seçimlerin kendisinden çalındığı" konusunda temelsiz iddialarda bulunduğu ve saldırganları övdüğü için 2 yıllığına kapatılmıştı.

Meta, kararı, cezayı 2 seneden daha fazla uzatmaları için bir gerekçe olup olmadığını düşündükten sonra verdiklerini belirtti.

Clegg, "Halk, siyasetçilerin ne dediğini duyabilmeli; iyiyi de, kötüyü de, çirkini de" ifadelerini kullandı.

Elon Musk da sosyal medya devini satın aldıktan sonra Trump'ın, Twitter hesabını açmıştı, ancak eski başkan, platformu kullanmamayı tercih etmişti.

Wall Street Journal | ABD ve Almanya, Ukrayna'ya tank gönderilmesinin önünü açtı

Wall Street Journal da Almanya ve ABD'nin, Ukrayna'ya tank gönderme kararını manşetine taşıdı. 

Moscow Times | Rus muhalif lider Navalni, 11. kez hücrede tecride alındı

Rusya'da tutuklu muhalif lider Aleksey Navalni'nin, 11. kez hücrede tecride alındığı açıklandı. 

Navalni'nin basın sözcüsü Kira Yarmiş, muhalif liderin bu sefer de, "kendisini yanlış tanıttığı için" tecrit edildiğini belirtti. 

Yarmiş, "Navalni" belgeselinin Akademi Ödülü'ne aday gösterilmesine atıfta bulunarak, "Görünüşe göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kampanyamızdan ve filmin Oscar'a aday gösterilmesinden memnun değil" dedi.

Navalni'nin destekçileri, kısa süre önce muhalif liderin kötüleşen sağlığına ve cezaevinde tedavi görmesine izin verilmemesine dikkat çekmek için, "Free Navalny" isimli bir kampanya başlatmıştı.

Bu hafta da 2021 Nobel Barış Ödülü kazananları, "Navalni'nin kaderine müdahale etmeleri için" Kızıl Haç'a çağrı yapmıştı.

Navalni, daha önce sıkça hücrede tecritle cezalandırılmasına tepki göstermiş ve ailesinin düzenli ziyaretlerine izin verilmediğini ifade etmişti.

Le Monde | Kuraklık, mega göllerin kaderini tehlikeye attı

Fransa’da yetkililer, tarıma yönelik tartışmalı su depolama planlarının kuraklık nedeniyle ciddi şekilde tehlikede olduğunu kabul etti. Yer altı su seviyesinin düşük olması, sulama için yeterli olmaması mega göletlerin kullanımına ilişkin gerilim yarattı.

Al Jazeera | Gerilim tırmanırken İran daha fazla Avrupalı ismi kara listeye aldı

İran, Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere'nin yaptırımlarına yanıt olarak Avrupalı 30 kişi ve dört kuruluşa yaptırım kararı aldı. Yaptırımların, “İran halkına karşı huzursuzluk, şiddet ve terör eylemlerini kışkırtan, teşvik eden, İran’ın iç işlerine müdahale eden, İran hakkında yalan ve yanlış bilgiler yayan” AB ve İngiltere’deki kişi ve kuruluşları kapsadığı ifade edildi. Bu kapsamda, Avrupa Parlamentosu'ndaki, “İsrail’in Avrupalı Dostları” adlı grup, Paris merkezli “Radyo j”, Almanya’nın “Herberger Bau” inşaat şirketi ve İngiltere’nin “Henry Jackson Cemiyeti” olmak üzere AB ve İngiltere’deki dört kuruluşa karşı yaptırım kararı alındığı aktarıldı. AB, İran’da Mahsa Amini’nin ölümü sonrası başlayan gösterilere yönelik müdahalelerdeki rolleri nedeniyle İranlı 18 kişi ve 19 kuruluşa, 23 Ocak Pazartesi günü yaptırım uygulama kararı almıştı.