Dünya basınında bugün | Almanya Başbakanı, Yunanistan'da Türkiye'yi 'isim vermeden' eleştirdi

Dünya basınında bugün | Almanya Başbakanı, Yunanistan'da Türkiye'yi 'isim vermeden' eleştirdi

T24 Dış Haberler

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Atina ziyareti sırasında isim vermeden Türkiye'nin Yunanistan politikasını eleştirdi. Petrol devi Shell’in kâr açıkladığı, Britanya’da ekim ayı sıcaklıklarının 20 dereceye ulaştığı gün Birleşmiş Milletler, iklim hedefleri konusunda başarısızlığı gözler önüne seren bir rapor yayımladı. Britanya  Başbakanı Rishi Sunak, Mısır'ın Şarm-El Şeyh kentinde 6-18 Kasım'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) 27. Taraflar Konferansı'na (COP27) katılmayacak.

28 Ekim 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Geri dönüş yok

Petrol devi Shell’in kâr açıkladığı, Britanya’da ekim ayı sıcaklıklarının 20 dereceye ulaştığı gün Birleşmiş Milletler, iklim hedefleri konusunda başarısızlığı gözler önüne seren bir rapor yayımladı. Raporda, ülkelerin mevcut iklim taahhütlerinin yetersiz kaldığı ve mevcut politikalarla artışın 2,5 dereceye çıkma riskinin bulunduğuna işaret edildi.   Ulusal Katkı Beyanı Sentez Raporu'na göre, mevcut taahhütlerle emisyonların 2030'a kadar 2010'a kıyasla yüzde 10,6 artıracağı öngörülüyor. Küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için emisyonların söz konusu dönemde yüzde 45 azalmasına ihtiyaç duyuluyor.

The Independent | Sunak, Cop27 İklim Zirvesi’ne katılmayacak

Britanya  Başbakanı Rishi Sunak, Mısır'ın Şarm-El Şeyh kentinde 6-18 Kasım'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) 27. Taraflar Konferansı'na (COP27) katılmayacak.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan bir sözcü yaptığı açıklamada, Sunak’ın, hükümetin yeni vergi ve kamu harcamalarına ilişkin düzenlemelerini içeren mali plan hazırlıkları dahil diğer iç mevzulara ilişkin acil yükümlülükler nedeniyle Mısır’a gitmeyeceğini belirtti. Britanya’nın COP26 Başkanı Alok Sharma ve diğer bakanlar tarafından temsil edileceğini bildirildi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin Gölge İklim Bakanı Ed Miliband, BBC’ye yaptığı açıklamada, Sunak’ın toplantıya katılmama kararını eleştirerek, kararı “korkunç” olarak niteledi.

New York Times | Musk, Twitter için anlaşmayı bitirdi ve baltayı eline aldıWall Street Journal | Musk Twitter'ı aldı, yöneticilerini kovdu

Aylarca süren müzakereler, tartışmalar, hukuki süreçler ve spekülasyonun ardından Elon Musk, sosyal medya platformu Twitter'ın resmen yeni sahibi oldu. 

Musk'ın şirketin kontrolünü eline aldıktan sonra aralarında CEO Parag Agrawal'ın da bulunduğu üst düzey yöneticileri kovduğu bildirildi. Reuters'ın aktardığına göre Agrawal ve kovulan bir başka isim olan CFO Ned Segal, anlaşma hayata geçerken San Francisco'daki Twitter ofisinden güvenlik eşliğinde çıkarıldı. Şirketin yasal politikalar departmanının başındaki Vijaya Gadde'nin de kovulduğu bildirildi. 

Musk'ın Twitter'ı satın alma girişimleri Nisan ayında başlamıştı. New York Times'ın farklı kaynaklardan doğruladığına göre 44 milyar dolarlık anlaşma hakkındaki son pürüzler perşembe akşamı giderildi ve resmen sonuçlandırıldı.

Kendini "mutlak bir ifade özgürlüğü destekçisi" olarak nitelendiren Musk, Twitter'ı "her türlü yoruma daha açık bir alan" haline getirmek istediğini söylemiş ve platformu satın alması durumunda eski ABD başkanı Donald Trump'ın yasağını kaldıracağını ifade etmişti. 

eKathimerini | Scholz, Yunanistan'ın egemenliğine yapılan meydan okumaları kınadı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Atina ziyareti sırasında isim vermeden Türkiye'nin Yunanistan politikasını eleştirdi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le yaptığı basın toplantısında, "Bir NATO müttefikinin bir başka müttefikin egemenliğini sorgulaması kabul edilemez" dedi. 

Türkiye ve Yunanistan'ın arasındaki sorunların "uluslararası hukuk temelinde diyalogla çözülebileceğini" ifade eden Scholz, "İki ülkenin iyi komşuluk ilişkilerine sahip olmasının sadece kendileri için değil, Avrupa ve transatlantik ittifakı için de önemli olduğunu" dile getirdi.

Moscow Times | Putin: 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en tehlikeli on yıl önümüzde

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'yı dünyayı domine etmeye çalışmakla suçlarken önümüzdeki on yılın "2. Dünya Savaşı'nın bitiminden bu yana en tehlikelisi olacağını" savundu. 

Perşembe günü, her yıl düzenlenen Valdai Tartışma Kulübü'nde konuşan Putin, "Önümüzde 2. Dünya Savaşı'nın bitiminden bu yana en tehlikeli, öngörülemez ve aynı zamanda en önemli 10 yıl var" dedi. Putin, mevcut durumun "bir bakıma devrim niteliğinde" olduğunu ifade etti. 

"Ukrayna'daki durum dünya düzenindeki tektonik değişimlerin sadece bir bölümü" diyen Putin, "Batı'nın dünyadaki durumu aralıksız olarak domine ettiği tarihi dönem sona eriyor. Tek kutuplu dünya tarih oluyor" ifadelerini kullandı. 

Putin, "Batı'nın insanlığı tek başına yönetmeye çalıştığını" iddia ederken, insanların çoğunun artık buna karşı olduğunu ifade etti. 

"Tarihi bir dönüm noktasındayız" diye konuşan Putin, Batı'nın Rusya'yı "yok etmeye" çalıştığı bir dönemde "Moskova'nın var olma hakkını koruduğunu" söyledi. 

Le Monde | İklim: Çabalar “ciddi anlamda yetersiz”

Mısır’da düzenlenecek COP27 İklim Zirvesi’ne günler kala Birleşmiş Milletler’in hazırladığı bir rapor, dünyanın iklim kriziyle mücadele için attığı adımların “ciddi oranda yetersiz” kaldığını gösterdi.Tıp dergisi Lancet'te yayımlanan yeni bir araştırmaya göre ise iklim değişikliği artık dünyanın her yerinde insanların sağlığını olumsuz etkiliyor. Araştırmada, son 20 yılda aşırı sıcak hava dalgası yüzünden ölenlerin sayısının üçte iki oranında arttığını belirtildi.

Al Jazeera | İsrail ve Türkiye 10 yıllık boşluğun ardından savunma bağlarını kurdu

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, mevkidaşı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek üzere Türkiye’ye ziyarette bulundu. Ağustos ayında tam diplomatik ilişkilere dönüş kararı alan İsrail ve Türkiye arasında savunma bakanları görüşmesi 10 yıldan sonra ilk olma niteliğini taşıdı. Akar "Bu ziyaret dolayısıyla ilişkilerimizin daha da gelişeceğini, diyaloğumuzun artacağını, bazı çözüm yollarının bulunacağını ifade etmek istiyorum" dedi. Gantz da "İlişkilerimizde açık diyaloğu sürdürerek istikrarlı, olumlu bir yaklaşım benimsemeliyiz'' diye konuştu.