Dünya basınında bugün | Almanya’da hükûmeti devirme planları yapan “Prens” liderliğindeki örgüt yakalandı

Dünya basınında bugün | Almanya’da hükûmeti devirme planları yapan “Prens” liderliğindeki örgüt yakalandı

T24 Dış Haberler

Almanya’da hükümeti devirme planı yaptıkları şüphesiyle aralarında eski ordu mensuplarının da bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı. Aşırı sağcı grubun Alman parlamentosunu basıp milletvekillerini tutuklamayı, ardından da Başbakan'ı idam etmeyi planladığı ortaya çıkarıldı.

Peru'da Devlet Başkanı Pedro Castillo, devlet televizyonuna çıkarak çoğunluğunu muhalefetin oluşturduğu Kongre'yi feshedeceğini ve "özel acil durum hükümeti" kuracağını açıkladığı günü gözaltında tamamladı.

8 Aralık 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Almanya’da hükûmeti devirme planları yapan “Prens” liderliğindeki örgüt yakalandı

Almanya’da hükümeti devirme planı yaptıkları şüphesiyle aralarında eski ordu mensuplarının da bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı. 71 yaşında “Prens” diye hitap edilen bir adamın liderlik ettiği belirtilen aşırı sağcılar ve eski ordu mensuplarından oluşan grubun parlamento binası Reichstag’ı basma ve yönetimi ele geçirme planı olduğu belirtildi. Hükümeti devirme planı yapan grubun arasında bazılarının bir süredir Alman polisinin radarında olan aşırı sağcı Reichsbürger grubuna mensup olduğu belirtildi. Alman İmparatorluğu'nu örnek alan ve iç istihbaratın 2021 raporuna göre 21 binden fazla kişiden oluşan grubun, modern Alman devletini tanımadığı belirtiliyor. Parlamento binasını basmayı amaçlayan grubun, ABD’de 6 Ocak 2021’de Kongre binasına yönelik baskından ilham aldığı belirtildi.

The Independent | Gove’un 30 yıl sonra ilk kömür madenine onay vermesine tepki

Britanya hükümeti, 30 yıl sonra ilk kez ülkede bir kömür madenine lisans verildiğini bildirdi. Britanya Kalkınma ve Sosyal Konut Bakanı Michael Gove’un, kuzeybatıdaki Cumbria bölgesindeki bir kömür madeni projesine onay verdiği aktarıldı. Açıklamada, "Bu kömür, eğer ülkede üretilmezse dışardan ithal edilmesi gerekecek olan çeliğin üretim safhasında kullanılacak. Elektrik üretimi için kullanılmayacak." ifadesine yer verildi. Uzmanlar madenin, işler hale gelmesiyle yılda 400 bin ton sera gazı salımına neden olacağını belirtiyor.Greenpeace’ten yapılan açıklamada, Britanya’nın iklim bilinci konusunda lider olmak yerine "iklim ikiyüzlülüğü konusunda süper güç olmayı seçtiği" eleştirisinde bulunuldu.

New York Times | Üst düzey yetkililer: Almanya'da sağcı darbe önlendi

Almanya'da aşırı sağcı bir grubun Alman parlamentosunu basıp milletvekillerini tutuklamayı, ardından da Başbakan'ı idam etmeyi planladığı ortaya çıkarıldı. Savcıların ortaya çıkardığı plana göre eski Alman kraliyet ailesinden gelen bir "prens" devletin yeni başı ilan edilecek ve aşırı sağcı bir parlamento göreve başlayacaktı. Aşırı sağcı grup, hükümeti devirme planlarını soktukları sırada elektrik ağını sabote etmeyi planlıyorlardı. 

Planın ortaya çıkarılmasıyla birlikte ülkenin çeşitli noktalarında yapılan baskınlarda 25 kşi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında aktif görevdeki bir asker, eski özel harekât üyesi, bir polis memuru ve iki de rezerv ordu mensubu bulunduğu belirtildi. 

Wall Street Journal | Peru'nun Devlet Başkanı, Kongre'yi dağıtma girişiminden sonra görevden alındı

Peru'da Devlet Başkanı Pedro Castillo, devlet televizyonuna çıkarak çoğunluğunu muhalefetin oluşturduğu Kongre'yi feshedeceğini ve "özel acil durum hükümeti" kuracağını açıkladığı günü gözaltında tamamladı. Parlamento bu sözleri ciddiye almayarak hızla toplandı ve Castillo'yu azletme kararı aldı.

Toplantıda 101 milletvekili azil yönünde oy kullanırken sadece altı milletvekili 'hayır' oyu verdi; 10 vekil de oylamaya katılmadı.

Moscow Times | Putin, Kremlin'in Ukrayna'da ilk nükleer atışı yapmayı planladığını reddetti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer savaş ihtimaliyle ilgili olarak, "Bu tehdit artıyor. Bunu reddedemem" dedi ancak Rusya'nın nükleer silahı ilk kullanan taraf olmayacağını söyledi. 

"Biz delirmedik" diyen Putin, "Nükleer silahların ne olduğunu biliyoruz. Elimizde gerekli araçlar var" ifadelerini kullanırken Rusya'nın en modern nükleer silahlara sahip olduğunu öne sürdü. 

Le Monde | Çin, Covid politikasını değiştirme baskısı altında

Çin'de son haftalardaki protestolar ve ekonomideki olumsuz veriler sonrası Pekin yönetimi Covid-19'a karşı sağlık kurallarında tamamen bırakılmasa da genel bir gevşemeye gidildiğini duyurdu. Ulusal Sağlık Komisyonu test zorunluluğu, seyahatler ve karantinalar konusunda kökten değişikliklere gitti. Yeni düzenlemeler kapsamında pozitif vakaların evde izole olmasına izin verilirken kamusal alana erişim için haftada birkaç gün test zorunluluğun da kalkacak. . Kasım ayında Çin'de, sıfır Covid politikası ve durgun talep nedeniyle ihracat ve ithalat rakamları 2020'den beri en düşük seviyeyi gördü. 
 

Al Jazeera | İran’da protestolara ilişkin ilk infaz gerçekleştirildi

İran’da Mahsa Amini protestoları sırasında bir güvenlik görevlisini bıçakla yaraladığı belirtilen bir kişi idam cezasına çarptırıldı. İran, Mahsa Amini protestolarına ilişkin verilen idam cezalarında ilk infazın gerçekleştirildiğini duyurdu. Tasnim haber ajansının aktardığına göre idam edilen kişi protestolar sırasında bir uzun bıçakla güvenlik görevlisini yaralamakla suçlanıyor. İran’da güvenlik güçlerine saldırma gerekçesiyle beş protestocu hakkında idam kararı verilmişti