Dünya basınında bugün | Başbakan Johnson, Britanya'yı 14 Ekim'de sandık başına götürmekle tehdit ediyor

Dünya basınında bugün | Başbakan Johnson, Britanya'yı 14 Ekim'de sandık başına götürmekle tehdit ediyor

T24 Dış haberler

Britanya'nın gündeminde bu sefer erken genel seçim var. Başbakan Boris Johnson, kendi partisinin milletvekillerinin parlamentoda anlaşmasız Brexit'i engellemek için oy kullanması durumunda ülkeyi 14 Ekim'de sandık başına götüreceğini söyledi. ABD'nin gündeminde Dorian kasırgası var. 5. kategori kasırga Bahamalar'da büyük hasar verdi ve 5 kişinin ölümüne sebep oldu. Rusya'da Eylül ayında yapılacak yerel seçimlere muhalif isimlerin Moskova'da aday olmasının engellenmesinin ardından başlayan protestoların de-facto lideri kabul edilen muhalif siyasetçi Lyubov Sobol bir kez daha gözaltına alındı. İran, ABD Başkanı Donald Trump'ın iddialarını ilk kez doğruladı ve İmam Hamaney Uzay Merkezi'nde bir roketin patladığını açıkladı.

3 Eylül 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Johnson'dan ultimatom: Beni destekleyin veya erken Brexit seçimi ile karşı karşıya kalın

Britanya Başbakanı Boris Johnson, anlaşmasız Brexit konusunda Muhafazakar Parti milletvekillerinin kendisine destek vermemesi durumunda erken seçime gideceğini söyledi. Johnson dün de anlaşmasız Brexit'i engellemek için hazırlanan yasa tasarısına destek veren Muhafazakar Partili vekillerin partiden ihraç edileceğini ve bir daha aday gösterilmeyeceğini söylemişti. The Guardian'ın partili bir kaynaktan aktardığına göre birçok Muhafazakar Partili 'isyancı' bu açıklamaların ardından sessizce oyunu değiştirmeyi düşünmeye başladı. Kaynak, "Düşündüğünüzden fazla kişi siyasi kariyerlerini böyle bitirip bitirmemek istediklerini düşünüyor" dedi.

The Telegraph | 'Ben bir seçim istemiyorum, sen bir seçim istemiyorsun' ama 14 Ekim için planlandı

The Telegraph gazetesi Britanya Başbakanı Johnson'ın "genel seçim istemiyorum" dediği konuşmasında aynı zamanda milletvekillerinin kendisine destek vermemesi durumunda 14 Ekim'de erken genel seçim yapılacağını söylemesine atıfta bulundu. Telegraph'ın ilk sayfasında, "Johnson bütün başbakanlığını 2016 Brexit referandumunun bir rövanşı olarak görülecek bir seçim için masaya koyuyor" ifadeleri yer aldı. Habere göre Johnson bahsi geçen erken seçim yapılırsa ve kaybederse Britanya tarihinin en kısa süre görev yapan başbakanı olacak. 

New York Times | Korkunç fırtına Bahamalar'ı vurdu, ölümler bildirildi

Atlantik'te meydana gelen en güçlü kasırgalardan biri olan Dorian, Bahamlar'ı vurdu. New York Times'ın haberine göre aşırı hızlı rüzgarlar yıkıma sebep oldu ve deniz seviyesinin yükselmesinin ardından sel meydana geldi. Dün Bahamlar'da en az 5 kişinin 5.kategori kasırga sebebiyle hayatını kaybettiği bildirildi. Uzmanların ABD'ye yönelmesini beklediği fırtınanın Florida ve Virginia'nın güneydoğusuna büyük hasar verebileceği belirtildi.

The Washington Post | Gemi yangını: 8 ölü, 26 kayıp

ABD'nin California eyaletinde bulunan Kanal Adaları yakınlarında bir gemide yangın çıktı. Özel bir gezi için teknede bulunan dalıcılar mahsur kaldı. Çoğu kişinin uyuduğu sırada çıkan yangında şu ana kadar 8 kişinin öldüğü tespit edildi. Mürettabattan 5 kişi yakınlardaki bir adaya yüzerek kurtuldu. Şu ana kadar 26 kişi hakkında bilgi olmasa da yetkililer yangından başka kurtulanın olmadığını düşünüyor.

Moscow Times | Rus muhalif aktivist Sobol Moskova'daki protestoların ardından gözaltına alındı

Rusya'da Eylül ayında yapılacak yerel seçimlere muhalif isimlerin Moskova'da aday olmasının engellenmesinin ardından başlayan protestoların de-facto lideri kabul edilen muhalif siyasetçi Lyubov Sobol bir kez daha gözaltına alındı. Cumartesi günü yaklaşık 2 bin kişi eylemler için Moskova sokaklarına çıkmıştı ancak kimse gözaltına alınmamıştı. Sobol'un gözaltına alındıktan birkaç saat sonra serbest bırakıldığı belirtildi.

Frankfurter Allgemeine | "Alman karşıtı" AfD

FAZ editörü Simon Strauss yerel seçimlerle ilgili olarak kaleme aldığı makalede aşırı sağcı "Almanya için Alternatif" (AfD) partisinin Brandenburg ve Saksonya'daki yerel seçimlerdeki başarısını seçmenlerine "kaybedenler" diyerek elde etmesine dikkati çekti. Strauss, "Milliyetçi AfD ülkeyi bölmeye çalışıyor olabilir mi?" ve "AfD Alman düşmanı olabilir mi?" diye sordu.

Al Arabiya | İran uzay merkezinde roket patlamasını ilk kez doğruladı

İran İmam Hamaney Uzay Merkezi'nde bir patlama meydana geldiğini doğruladı. ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta 'Semnan Rocket Fırlatma Noktası Bir'de "yıkıcı bir kaza meydana geldiğini" ifade ederek üssün resmini paylaşmış ve olayla ABD'nin alakası olmadığını ifade etmişti. İran'dan konu ile ilgili açıklama yapılmamıştı. İran hükümet sözcüsü Ali Rabiei yaptığı açıklamalarda "teknik bir arıza" sonucu roketin patladığını ifade etti. Rabiei ayrıca Trump'ın bir ABD casus uydusu tarafından çekilmiş fotoğrafı sosyal medyadan paylaşmasını eleştirdi. AP'nin aktardığına göre İmam Hamaney Merkezi'nde üçüncü defa meydana gelen kaza, İran'ın uzay programının sabote edildiği ile ilgili söylentilere sebep oldu. Hükümet sözcüsü bu iddiaları yalanlayarak, "Teknik bir problem ve teknik bir hata sonucunda meydana geldi. Uzmanlarımız bu konuda fikir birliği içerisinde" dedi. Rabiei ayrıca kaza sırasında roketin içinde bir uydu olmadığını bildirdi ve patlamanın test noktasında meydana geldiğini bildirdi.