Dünya basınında bugün | Başbakan May'e uyarı: "Partiyi böleceksin"

Dünya basınında bugün | Başbakan May'e uyarı: "Partiyi böleceksin"

T24 Dış haberler 

Birçok Britanya gazetesi sanatçı Doris Day'in hayatını kaybetmesini ön sayfasına taşıdı. The Times, Muhafazakar Parti hakkında hazırladığı kulis haberinde May'e İşçi Partisi ile müzakere yapmayı bırakması için baskı yapıldığını bildirdi. ABD gündeminde Çin'in 'ek tarife' uygulamasına aynı şekilde karşılık verme kararı var. Moscow Times, bir parka kilise inşa edilmesine karşı çıkan protestocuların darp edildiğini bildirdi. Al Arabiya ise ABD'li bir yetkilinin BAE'deki gemilerin sabote edilmesinden İran'ı sorumlu tuttuğunu aktardı.

14 Mayıs 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Britanya'nın "ABD seviyesinde eşitsizliğe ulaşma riski var"

Nobel Ödüllü ekonomist Angus Deaton'ın yaptığı incelemeye göre Britanya "dünyanın en eşit olmayan ülkelerinden biri olma yolunda ABD'nin izinden gidiyor.

The Times | Muhafazakar Parti'nin önde gelen isimleri May'i uyardı: "Partiyi böleceksin"

Muhafazakar Partili eski bakanlar ve kıdemli isimler Başbakan Theresa May'e Brexit konusunda geri adım atmaması konusunda uyarılarda bulundu. The Times'ın aktardığına göre bu isimler May'e İşçi Partisi'yle Gümrük Birliği konusunda anlaşması durumunda "partisinin sadık tabanının kaybedeceğini" söyledi.

New York Times | Çin, ABD ürünlerine uygulanan tarifeleri arttırarak karşılık verdi

Çin, ABD'nin 200 milyar dolarlık ürünlerine ek tarife uygulama kararına karşılık verdi. Pekin, yaklaşık 60 milyar dolarlık ürünlere ek gümrük vergisi uygulayacağını bildirdi. ABD Başkanı Donald Trump ise neredeyse Çin'den gelen tüm ürünlere nasıl vergi uygulanacağını anlattı. Trump ile Çin lideri Şi Xinping önümüzdeki hafta bir araya gelecek.

The Washington Post | Pompeo AB toplantısını bastı, birkaç kişinin fikrini değiştirebildi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının bir araya geldiği toplantıya "sürpriz" bir şekilde katılım gösterdi. Pompeo, burada dışişleri bakanlarını İran'ın nükleer programına karşı cephe almaya ikna etmeye çalıştı. Ancak Washington Post'un haberine göre Pompeo çoğu kişinin fikrini değiştiremedi çünkü liderler "İran ile ABD'nin bir savaşa sürüklenmesinden korkuyor".

Moscow Times | Rus kilisesinin inşaat edileceği alandaki protestolarda kavga çıktı 

Rusya'nın en büyük dördüncü kentti Yekaterinburg'da protestocular bir parka kilise inşa edilmesini protesto etti. Protestocular kilise için "başka bir yer bulunmasını" talep ettiler. Moscow Times'ın haberine göre bir grup genç protestoculara saldırdı. Görgü tanıkları protestoculara biber gazı atıldığını da belirtti. 

The Local Deutschland | 'Onlara mezar verilmemişti' : Nazilerin katlettiği kişilerin mikroskobik kalıntılar gömüldü 

Naziler tarafından katledilen siyasi tutukluların kalıntıları pazartesi günü Berlin mezarlığına göömüldü. Bu insanları cesetlerinin Nazi döneminde araştırma için parçalandığı ortaya çıkmıştı. Katledilen tutuklulardan geriye kalan kalıntılar Nazi dönemi anatomi profesörü Hermann Stieve tarafından misroskobik camların içerisine konulmuştu.

Al Arabiya | Yetkili: ABD'nin ilk incelemesi gemi saldırıları konusunda İran'ı suçlu buldu

ABD yetkilileri BAE'deki gemilerin İranlılar tarafından sabote edildiğini iddia etti. ABD'li yetkili İran'ın desteklediği kişilerin bahsi geçen gemilere bombalarla delik açtığını söyledi.