Dünya basınında bugün | "Batı'ya meydan okuyan zirvede Türkiye de yer aldı"

Dünya basınında bugün | "Batı'ya meydan okuyan zirvede Türkiye de yer aldı"

T24 Dış Haberler

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi arasında Tahran'da yapılan zirve dünya basınında geniş yer buldu. New York Times, "Batı'ya meydan okuyan zirvede Türkiye de yer aldı" ifadelerini kullandı. Britanya’da salı günü hava sıcaklığı başkent Londra'nın batısındaki Heathrow'da 40.3 derece kaydedilerek rekor kırdı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev’de kritik pozisyonlardaki isimleri görevden aldı.

20 Temmuz 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Uyanış çağrısı: Britanya en yüksek sıcaklığı gördüi | Çakmak kutusu Britanya, 40.3 derecede tutuştuMetro | Britanya’da kavurucu sıcak

Britanya’da salı günü hava sıcaklığı başkent Londra'nın batısındaki Heathrow'da 40.3 derece kaydedilerek rekor kırdı. Londra'da 'olağanüstü durum' ilan edildi, başkent yakınlarındaki çayırlık ve ormanlık alanlarda çıkan yangınlarla 250 itfaiyecinin mücadele etti. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, durumun 'kritik' olduğunu söyledi. Sıcak hava dalgası başkent Londra'dan daha kuzeyde yer alan York ve Manchester'a dek Britanya’nın tümünde hissediliyor.

New York Times | İran'ın savaşa verdiği destek, Putin'e yeni bir müttefik sundu

New York Times, "Devlet Başkanı Putin, saldı günü nadir bir uluslararası seyahat için Rusya'dan ayrıldı ve güzel bir ödül aldı: Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline tam anlamıyla destek veren bir tanınmış dünya lideri" yazdı. NYT, bu cümleyi İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in savaşa destek veren açıklamasına dikkat çekmek için kurdu. Hamaney, "Savaş şiddetli ve zor bir eylemdir. İslam Cumhuriyeti insanlar bunun ortasında kaldığın için memnun değil. Ancak Ukrayna'da siz harekete geçmeseydiniz; diğer taraf yapar ve savaşı başlatırdı" dedi.

Gazete, Hamaney ve Putin'in Batı yaptırımlarının kendilerini "gerçek müttefik" yapabileceği mesajını verdiğini ifade etti. 

NYT'nin haberinde aynı gün Tahran'da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Putin arasında da Tahran'da bir zirve gerçekleştirildiğine dikkat etti. Haberin alt başlığında, "Batı'ya meydan okuyan zirvede Türkiye de yer aldı" ifadeleri kullanıldı.

Wall Street Journal | Savaş nedeniyle dışlanan Putin, İran ve Türkiye liderlerine kur yaptı

WSJ de çarşamba günü Putin, Reisi ve Erdoğan arasında yapılan zirveyi manşetine taşıdı. ABD gazetesi, Putin'in bu zirveyle Ukrayna'yı işgali nedeniyle uğradığı uluslararası izolasyonu kırmaya çalıştığı değerlendirmesini yaptı.

Moscow Times | Kremlin: Putin, Ukrayna'daki tahıl konusunda ilerlemenin Erdoğan sayesinde sağlandığını söyledi

Kremlin'in aktardığına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da mahsur kalan tonlarca tahılın çıkarılması için yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a arabuluculuk yaptığı için teşekkür etti.

Kremlin'in açıklamasında göre Tahran'daki ikili görüşmede Putin, Erdoğan'a; "Arabuluculuk çabalarınız için teşekkür ediyorum. Sizin arabuluculuğunuz sayesinde ilerleme kaydettik. Tüm sorunlar çözülmedi ancak ilerleme kaydedilmiş olması yeterince iyi" dedi. 

Le Monde | Ukrayna’da ‘vatan haini’ avı başladı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev’de kritik pozisyonlardaki isimleri görevden aldı. Zelenski, ülkenin Güvenlik Servisi (SBU) Başkanı İvan Bakanov ve Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova'nın görevden alınmasına karar verdikten sonra 28 kişi yönünde daha benzer karar aldı.

Al Jazeera | Erdoğan, Tahran’daki görüşmelerde Suriye’ye operasyonu yeniden gündeme getirdi

İran’ın başkenti Tahran’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriye gündemiyle bir araya geldi. Erdoğan, görüşmelerde Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine bir operasyon başlatabileceğine ilişkin gündemi yeniden başlatırken Rusya ve İran’dan destek istedi. Öte yandan Erdoğan, Türkiye’nin askeri destek olmadan Suriye’deki terörist gruplarla savaşma kapasitesi olduğunu da belirtti. Erdoğan, Putin ve Reisi’ye “Türkiye’nin endişelerini anladığınızı söylüyorsunuz ve bunun için teşekkür ederiz ancak sözler tek başına yeterli değil” dedi. İran’ın dini lideri Ali Hamaney, dün Erdoğan’la yaptığı görüşmede olası bir harekata karşı duruşunu vurgularken Kremlin de daha önce Suriye’nin kuzeyine askeri operasyona karşı olduklarını belirtmişti.