Dünya basınında bugün | "Birleşik Krallık insan haklarını ihlal ediyor"

Dünya basınında bugün | "Birleşik Krallık insan haklarını ihlal ediyor"

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

The Guardian, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından hazırlanan bir rapora ilk sayfasında yer verdi. Raporda Britanya'nın halkı aç bırakmama görevini çiğnediği, ‘zalim ve zararlı politikalarla’ yoksul çocuklar için hiçbir yardımda bulunmadığı belirtildi. The Times'ın haberine göre Britanya Savunma Bakanlığı'nın yeni uygulaması gözaltına alınanlara işkence yapılmasına kadar gidebilir. New York Times Kongo'daki Ebola salgınıyla ilgili bir haber hazırladı. Washington Post kadınların çoğunlukta olduğu ilk eyalet senatosuna sahip olan Nevada'yı manşetine taşıdı. Al Arabiya, Trump'ın İran hakkındaki sert sözlerine internet sitesinde geniş yer verdi.

20 Mayıs 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Birleşik Krallık, açlık çeken çocukları gözardı ederek insan haklarını ihlal ediyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Birleşik Krallık’ta hükümetin ‘zalim’ politikalarının nüfusun yoksul bölümünü açlığa mâhkum ettiğini açıkladı. Hazırlanan raporda, hükümetin, uluslararası bir insan hakları sorumluluğu olan halkı aç bırakmama görevini çiğnediği, ‘zalim ve zararlı politikalarla’ yoksul çocuklar için hiçbir yardımda bulunmadığı belirtildi. Oxford şehrinde bulunan okulların öğrencilere yemek sağlamak için yemek bankalarından yardım aldığına dikkat çekildi.

The Times | Savunma Bakanlığı’nın politikası İngiltere’ye işkence yasalarını çiğneme şansı veriyor

The Times gazetesinin elde ettiği belgelere göre, Savunma Bakanlığı’nın yeni uygulamasıyla bakanlar istihbarat paylaşımı yapabilecek. Bu durumun gözaltına alınanlara işkence yapılmasına kadar gidebileceği düşünülüyor. Bakanlığın 2018 Kasım’ında paylaştığı iddia edilen belgeye göre, bakanlar yararlı buldukları durumlarda ellerindeki istihbaratı müttefikleriyle paylaşabilecek.

New York Times | Doktorlar saldırılardan kaçarken Ebola salgını kötüleşiyor

Dünya tarihinin en kötü Ebola salgınlarından birini yaşayan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yaklaşık bin 150 kişi hastalıktan hayatını kaybetti. New York Times'ın haberine göre kullanılan yeni bir aşı salgını yavaşlatmıştı, ancak durum son iki ay içerisinden ciddi anlamda kötüleşti. NYT muhabiri Joseph Goldstein, Kongo'daki durumun kontrolden çıkmaya başladığını belirtti. Kongo'nun Beni kentinde çiftçilik yaparken salgının ardından bulaşıcı hastalıktan ölmüş cesetleri gömmeye başlayan Janvier Muhindo Mandefu, Ebola'dan hayatını kaybeden kişilerin yakınlarının cenazelerde mezarlık çalışanlarını "ölülerin organlarını çalmakla suçladığını ve açık mezarlara itmekle tehdit ettiğini" ifade etti. Kongo'da tedavi merkezlerine düzenlenen saldırılar da hastalık ile mücadeleyi yavaşlatıyor. Saldırılarda bir doktorun hayatını kaybetmesinin ardından birçok sağlık çalışanı aktivitelerini durdurmuş, bu da Ebola salgınının hızlanmasına sebep olmuştu.

The Washington Post | Kadınların kararları verdiği yer

Washington Post bugünkü nüshasının ilk sayfasından Nevada Eyalet Senatosu'na yer verdi. Bu senato yeni dönem ile birlikte ABD'de kadınların çoğunluğu oluşturduğu ilk senato olma özelliğini taşıyor. WP'nın haberine göre yeni yasama döneminin ardından Nevada'da cinsel saldırıların önlenmesi ve kadın hakları gibi yasalara öncelik verildi. Post ayrıca Nevada Senatosu'nda uzun süredir "erkeklerin karar verdiği" hapishane reformu ve silah hakları gibi konulara farklı bir perspektif sunulduğunu aktardı.

Moscow Times | Yekaterinburg protestocuları kilise projesinin iptal edildiğine dair kanıt sunulana kadar devam edecek

Rusya'nın Yekaterinburg kentinde binlerce kişi bir yeşil alana kilise edilmesini protesto ediyordu. Yekaterinburg belediye başkanı geçen hafta projeyi askıya aldığını ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini belirtti. Protestocular ise kesin bir açıklama yapılana kadar protestolarına devam etme kararı aldı.

Die Welt | Avusturya’nın eski başbakanı kısa süre içinde istifa etmesini önerdi

Başbakan Yardımcısı aşırı sağcı Heinz-Christian Strache,  potansiyel bir Rus yatırımcıya iki devlet ihalesi önerdiği videonun ortaya çıkmasının ardından istifa etti. Eski Avusturya Başbakanı Christian Kern, Strache'ın parti liderliğini de bırakması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Le Figaro | Nathalie Loiseau: En büyük risk, Fransa’nın sesini zayıflatmak

Fransız Le Republique en Marche partisi üyesi ve Avrupa Parlamentosu için kurulan Renassaince Partisi adayı Nathalie Loiseau, Le Figaro’ya seçim kampanyasını anlattı. 26 Mayıs’ta yapılacak seçimde, Rassemblement National partisinin adayı da Jordan Bardella. Loiseau, en büyük riskin Fransa’nın Avrupa’da güçsüz bir sese dönüşmesi olduğunu söyledi.

Al Arabiya | Trump: Savaşmak istiyorsa, bu İran’ın sonu olur

ABD Başkanı Donald Trump, Washington-Tahran gerginliği sürerken, olası bir savaşın İran’ın sonu olacağını söyledi. Twitter’dan paylaşım yapan Trump, “Savaşmak istiyorsa, bu İran’ın sonu olur. Bir daha asla ABD’yi tehdit etmeyi” ifadelerini kullandı.