Dünya basınında bugün | Britanya'da liderlik yarışı, iki 'Mavi' arasında bir it dalaşı

Dünya basınında bugün | Britanya'da liderlik yarışı, iki 'Mavi' arasında bir it dalaşı

T24 Dış Haberler

Britanya’da milletvekilleri arasında yapılan oylamalar sonucu Muhafazakâr Parti üyelerinin yapacağı seçimde yarışacak iki lider adayı eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Dışişleri Bakanı Liz Truss oldu. Avrupa Birliği'nin yürütme organı, Avrupa ülkelerinin şimdiden başlayarak gelecek bahara kadar doğal gaz kullanımını yüzde 15 azaltması gerektiğini bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'daki planlarının artık sadece ülkenin doğusundaki Donbas'la sınırlı kalmayacağını, hedeflerinin genişlediğini ifade etti. 

21 Temmuz 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | “Maviler arasında it dalaşı”: Sunak ve Truss karşı karşıya

Britanya’da milletvekilleri arasında yapılan oylamalar sonucu Muhafazakâr Parti üyelerinin yapacağı seçimde yarışacak iki lider adayı eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Dışişleri Bakanı Liz Truss oldu. Anketler, yarısı 60 yaş ve üzeri olan 160 bin Muhafazakâr Parti üyesinin yapacağı seçimde Truss’ın önde görüldüğünü gösteriyor. Brexit destekçilerinden olan Sunak ile Avrupa Birliği’nde kalma yönünde oy veren Truss arasında gerçekleşecek rekabet sürecinin gerilimli olacağı beklenirken son turda elenen Penny Mordaunt’un destekçileri, seçim sürecini “maviler arası it dalaşı” ifadeleriyle niteledi.

The Independent | Britanya için yeni bir başlangıç?

Britanya’da yazın kalan günleri yeni Muhafazakâr Parti lideri ve yeni başbakanı belirleyecek seçimle geçecek. Muhafazakâr Partilierin vereceği oylar sonucu 5 Eylül’de eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Dışişleri Bakanı Liz Truss arasında kimin yeni lider olacağı belli olacak. Başbakan Boris Johnson istifasıyla gelinen süreçte Sunak ve Truss, “Johnson’ı skandallar sürecinde destekleyen bakanlar” olarak tanımlandı.

New York Times | Avrupalılara Rusya riski nedeniyle gaz kullanımını sınırlandırmalarını söylendi

Avrupa Birliği'nin yürütme organı, Avrupa ülkelerinin şimdiden başlayarak gelecek bahara kadar doğal gaz kullanımını yüzde 15 azaltması gerektiğini bildirdi. ''Rusya, enerjiyi bir silah olarak kullanıyor'' diyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, hazırladıkları doğal gaz kullanımını kısıtlama planını sundu.

Ursula von der Leyen, ''Rusya'dan gelen doğal gazın potansiyel olara tamamen kesilmesine hazır olmalıyız, bu olası bir senaryo'' dedi.

Wall Street Journal | Putin doğal gaz akışına izin verecek; ancak AB'yi uyardı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin taahhütlere uyarak AB'ye doğal gaz sağlamaya devam edeceğini söylerken; yaptırımlar Kuzey Akım boru hattının bakımını engellerse gaz akışının azalabileceğini söyledi. 

Moscow Times | Lavrov: Rusya'nın Ukrayna'daki hedefleri artık sadece doğuyla sınırlı değil

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'daki planlarının artık sadece ülkenin doğusundaki Donbas'la sınırlı kalmayacağını, hedeflerinin genişlediğini ifade etti. 

Rus devlet haber ajansının aktardığına göre Lavrov, Rusya'nın "özel operasyonunun" artık "başka bölgeleri de içereceğini" ifade etti. 

Lavrov, Batı'nın Kiev'e uzun menzilli silahlar göndermeye devam etmesi durumunda hedeflerini daha da "genişleteceklerini" dile getirdi. 

Rusya, 24 Şubat'ta başlattığı işgalde Kiev'i ele geçirmeyi başaramamış; 25 Mart'ta operasyonun "ilk safhasının" bittiğini belirterek artık hedeflerinin "Donetsk ve Luhansk'tan oluşan Donbas'ı özgürleştirmek" olduğunu belirtmişti. 

Yaklaşık dört ay sonra Rusya Luhansk'ın kontrolünü sağlamış olsa da Donetsk'te hedeflerine yaklaşamadı. Rusya, Zaporijya ve Herson gibi Donbas'ın dışında kalan bazı bölgeleri ele geçirdi.

Le Monde | Tekrar eden aşırı sıcaklar: Sağlığa etkisi nedir?

Fransa’da Avrupa’nın dört bir yanında olduğu gibi mevsim normalleri üzerinde sıcaklar ve orman yangınları yaşanıyor. Aşırı sıcakların hiperterminin yanı sıra solunum ve kalp sorunlarına da neden olabileceği belirtildi. Fransa’nın Paris bölgesinde hastanelerin acil birimlerine başvurular sıklaşırken aşırı sıcakların insan sağlığına uzun vadede ne gibi riskler oluşturacağı henüz bilinmiyor.

Al Jazeera | Erdoğan: Türkiye, tehdit devam ettiği sürece Suriye’de operasyonu gündemde tutuyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran’ın başkenti Tahran’da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmelerin ardından dönüş uçağında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye’nin kuzeyine olası operasyonla ilgili İran’ın dini lideri Hamaney’in karşı duruşlarını ortaya koyduğu Tahran görüşmelerinin ardından Erdoğan, “Yeni bir harekât konusu milli güvenlik endişelerimiz giderilmediği sürece gündemimizde yer almaya devam edecek”ifadelerini kullandı. Kremlin de daha önce Suriye’nin kuzeyin yönelik bir harekatla ilgili olumsuz görüş bildirmişti.