Dünya basınında bugün | "Britanya Kraliyet Donanması, İran ile mücadele etmek için çok küçük"

Dünya basınında bugün | "Britanya Kraliyet Donanması, İran ile mücadele etmek için çok küçük"

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

Britanya ile İran arasındaki tanker krizi tırmanmaya devam ediyor. Britanya'nın İran'a yaptırım hazırlığında olduğu bildirildi ancak Savunma Bakanı, Kraliyet Donanması’nın küresel görevini yerine getirmek ve İran tehditiyle mücadele etmek için küçük, yetersiz olduğunu ifade etti. Britanya'da ayırca birçok bakan beklendiği gibi Boris Johnson başbakan olursa istifa etmeyi planlıyor. Washington Post'un aktardığına göre son 8 ayda yüzlerce IŞİD üyesi terörist Suriye'den Irak'a geçti. Moskova'da bu hafta sonu yapılan protestolara 20 binden fazla kişi katıldı.

22 Temmuz 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle.

The Guardian | Bakanlar görevlerini bırakacaklarına ve anlaşmasız Brexit’i önleyeceklerine dair söz verdi

Boris Johnson’ın bugün Britanya’nın yeni başbakanı olması bekleniyor. Kabinedeki bazı bakanlar Johnson’ın başbakanlığının ardından istifa edeceğini açıkladı. İstifa edecek bakanlar anlaşmasız Brexit’in gerçekleşmesini engellemeye kararlı. Açıklama Maliye Bakanı Philip Hammond ve Adalet Bakanı David Gauke’den geldi. İki bakan da çarşamba günü Boris Johnson’ın Buckingham Sarayı’nı ziyaretinin ardından görevlerini bırakacaklarını söyledi.

The Times | Bakandan itiraf: Kraliyet Donanması, İran tehditiyle mücadele etmek için çok küçük

İran’ın Britanya menşeli bir tankere el koymasının yarattığı krizin ardından Savunma Bakanı açıklama yaptı. Bakan, Kraliyet Donanması’nın kürsel görevini yerine getirmek ve İran tehditiyle mücadele etmek için küçük, yetersiz olduğunu ifade etti. Bakan Tobias Ellwood, Başbakan’a Savunma Bakanlığı’nın bütçesinin artırılması yönünde çağrıda bulundu. Eski bir general olan Lord Dannatt ise The Times’a bütçe yetersizliğinin ordu için problemler yarattığını söyledi.

New York Times | Temkinli Mueller 89. defa sorguya katılacak

Eski FBI direktörü ve "Rusya soruşturmasını" yürüten eski özel yetkili savcı Robert Mueller, 1990'dan bu yana 88 defa Capitol binasında Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı. Mueller, bu çarşamba günü Kongre'nin "Rusya soruşturması" hakkındaki sorularını yanıtlayacak. NYT'nin aktardığına göre Mueller 89. defa Kongre'nin sorularını yanıtlayarak bu alanda bir rekor kıracak ve en çok Kongre sorgusuna katılan isim olacak. Mueller'in çarşamba günü için yoğun bir hazırlık içinde olduğu ifade edildi.

The Washington Post | IŞİD Irak'ta tekrar savaşmaya başladı

WP'nin haberine göre Suriye'de işgal ettiği bütün alanları kaybeden radikal İslamcı terör örgütü IŞİD'in hayatta kalan bazı üyeleri Irak'a kaçtı. Güvenlik analisti Hisham al-Hashimi, son sekiz ayda Suriye'den Irak'a yaklaşık bin tane IŞİD üyesi teröristin geçtiğini ifade etti. WP'nin aktardığına göre bu IŞİD üyeleri büyük şehirlerin dışında toplum liderleri ve güvenlik güçlerini dürbünlü tüfekler veya bombalarla hedef alıyor.

Moscow Times | 'Bir devrim öncesi durumu': Moskova'da 20 binden fazla kişi özgür seçimler için yürüdü

Cumartesi günü Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 binden fazla kişi yetkililerin muhalif siyasetçilerin seçime girmesini engellenmesinin ardından "özgür ve adil seçim" talebiyle sokağa çıktı. Rusya'da muhalefetin önde gelen isimlerinden Aleksey Navalniy, "Onlara tehlikeli bir oyun oynadıklarını göstereceğiz. Adaylarımız için mücadele etmeliyiz!" derken protestocular, "Burası bizim şehrimiz" şeklinde slogan attı. Adaylığı iptal edilen isimlerden Lyubov Sobol, bir haftadır sürdürdüğü açlık grevine devam edeceğini söyledi.Bir grup protestocunun polis tarafından gözaltına alındığı belirtildi.  9 Eylül'e yapılacak seçim Rusya'nın alt meclisi Duma'nın 45 koltuğuna kimin oturacağını belirleyecek. Adayların oy pusulasında yer almak için 5 bin oy toplaması gerekiyordu ancak seçim komisyonu imzacı isimlerden bazılarını geçersiz sayarak önde gelen muhalif isimlerin oy pusulasında yer almasını engelledi. Bir süredir Rusya'da bu karara karşı yüzlerce kişinin katıldığı protestolar düzenleniyordu ancak cumartesi günü Moskova'da yapılan eylem en büyüğü oldu. Navalniy Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Putin'e karşı yapılan Bolotnaya eylemlerini kastederek, "2012'den beri bu kadar büyük bir eyleme katılmamıştım" yazdı.

Die Welt | Britanya İran'a yaptırım uygulamaya hazırlanıyor

Britanya ile İran arasındaki gerilim tırmanıyor. Londra, İran'ın alıkoyduğu Britanya bandıralı tanker sebebiyle ülkeye yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. Savunma Bakanlığı seçeneklerin değerlendirildiğini belirtirken Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt bugün durum ile ilgili parlamentoyu bilgilendirmeyi planlıyor.

Le Figaro | Rugy meselesi: Siyasi hayatın şeffaflığı gündemde

Fransa’nın eski Çevre Bakanı François de Rugy’nin devlet kasasından lüks harcamalarının açığa çıkmasıyla istifa etmesinin ardından siyasilerin şeffaflığı meselesi gündeme geldi. Rugy’nin lüks harcamalarının listesinin salı günü yayımlanması bekleniyor. Eski Bakan harcamaların kamuya duyurulmasının ardından açıklama yapacak.

Al Arabiya | Ses kayıtları İran yetkililerinin Britanya menşeli tankere ‘yönünü değiştir’ uyarısı yaptığını ortaya çıkardı

İran Devrim Muhafızları’nın Körfez’de Britanya menşeli bir tankere el koymasının ardından ses kayıtları ortaya çıktı. Kayıtlara göre, İranlı yetkililer Stena Impero isimli tankere, “Emre uyarsa güvende olacağını” söylüyor. Ses kayıtları Londra’dan bir güvenlik analisti tarafından bulundu ve Britanya Savunma Bakanlığı tarafından teyit edildi. Kayıtta İranlılar, tankerdekilere şöyle sesleniyor: “Uyarıldınız. Yönünüzü 360 derece değiştirin. Emre uyarsınız güvende olursunuz”.