Dünya basınında bugün | Cumhuriyetçi Partililer Trump konusunda kararsız

Dünya basınında bugün | Cumhuriyetçi Partililer Trump konusunda kararsız

T24 Dış Haberler

ABD'de The New York Times gazetesi, Cumhuriyetçi Parti için yapılan bir ankette eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yeniden adaylığına ilişkin desteğin düştüğünü gösteren sonuçları paylaştı. Britanya ve Fransa basınının gündeminde ABD merkezli ulaşım şirketi Uber'e ait sızdırılan binlerce belge ve ifşa olan lobicilik faaliyetleri yer aldı.

12 Temmuz 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The New York Times | Cumhuriyetçi Partililer Trump konusunda kararsız

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2024 seçimlerinde partisinden yeniden aday olacağının sinyallerini verirken yapılan bir anket, Cumhuriyetçi Parti içinde Trump’a desteğin düştüğünü gösterdi. Anket sonuçlarına göre, parti üyelerinin neredeyse yarısının 2024’te başka birinin aday olmasını istediği görüldü. Ciddi miktarda parti üyesinin ise aday Trump seçilirse desteklemeyeceğini söylediği görüldü. Eski ABD Başkanı Trump’ın 6 Ocak Kongre Baskı’nındaki rolünün parti içinde düşe

The Wall Street Journal | NASA, uzayın en derin noktalarının ilk fotoğrafını paylaştı

10 milyar dolarlık uzay teleskobu James Webb, evrenin bugüne kadar çekilmiş en derin ve ilk renkli fotoğrafını paylaştı. İlk fotoğraf, Beyaz Saray'da Başkan Joe Biden'a verilen bir bilgilendirme sırasında Biden'a gösterildi. Ardından da internet ortamında paylaşıldı. 

Uzayda çeşitli incelemeler yapması planlanan teleskobun iki önemli hedefi de var: Biri 13,5 milyar yıl önce Evren'in bilinen ilk yıldızlarının fotoğrafını çekmek; diğeri de dünyaya çok uzak mesafedeki gezegenlerin yaşanabilir olup olmadığına bakmak.

The Guardian | Uber itirafçısı: İnsanlara bir yalan satan sistemi ifşa ediyorum

ABD merkezli ulaşım şirketi Uber'e ait binlerce belge sızdırıldı. Bu belgelere göre şirket, birçok ülkede kurallara uymadan büyümek için bazı üst düzey politikacılardan, bakanlardan gizli destek aldı. Uber belgelerini ifşa eden Mark MacGann, kimliğinim açığa çıkararak “bazı temel hataları düzeltmeyi” amaçladığını söyledi.

The Independent | Mo Farah: Britanya’ya insan kaçakçıları aracılığıyla getirildim

Britanya’da Olimpiyat şampiyonu, atlet Sir Mo Farah, çocukken İngiltere'ye kaçırıldığını ve gerçek isminin Hussein Abdi Kahin olduğunu açıkladı. Farah, kendisine Cibuti'den uçakla gelenler tarafından Mohamed Farah adının verildiğini söylerken gerçek isminin Hussein Abdi Kahin olduğunu belirtti. 

Doğu Afrika ülkesinden dokuz yaşındayken hiç tanımadığı bir kadın tarafından uçakla getirildiğini ve ardından başka bir ailenin çocuklarına bakması için zorlandığını itiraf eden Farah, daha önce Somali'den ailesiyle birlikte mülteci olarak İngiltere'ye geldiğini söylemişti.

Le Monde | Uber belgelerinin Fransa’da yankıları

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron taksi paylaşım şirketi Uber'le Ekonomi Bakanı olduğu zamanlardaki temasları ve lobicilik iddiaları nedeniyle muhalefetin baskısı altında.

Macron’un ofisi, Cumhurbaşkanı’nın Ekonomi Bakanı olduğu dönem hizmet sektörünü olumsuz etkileyen birçok şirketle görüşmeler yaptığını söyledi. Muhalefet ise, Macron’un Uber’le ilişkisine ilişkin parlamento soruşturması başlatılması konusunda ısrarcı oldu.

The Moscow Times | 150 Sibiryalı askeri, Ukrayna’ya gönderilmeyi reddediyor

Rusya’da bir aktivist grup, Sibirya bölgesinden yaklaşık 150 askerin Ukrayna’ya gönderilmeyi reddettiğini aktardı. Sibirya bölgesinin Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşta en yüksek ölüm sayısına sahip olduğu belirtildi.

Sibirya’nın Buryatya Cumhuriyeti’nde eşlerinin dönmeleri için videoyla çağrı yapması üzerine askerler evlerine döndü. Savaş karşıtı aktivist grubun lideri Alexandra Garmazpova, dönen askerlere çağrıda bulunarak “Doğru kararı verdiniz, kendi hayatınızı ve başkalarının hayatını kurtardınız” dedi.