Dünya basınında bugün | Dendias uçaktan inmedi; Libya-Yunanistan hattında diplomatik kriz çıktı

Dünya basınında bugün | Dendias uçaktan inmedi; Libya-Yunanistan hattında diplomatik kriz çıktı

T24 Dış Haberler

​Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın, Libya’nın başkenti Trablus’ta uçaktan inmeyi reddederek açıklama yapmaksızın havaalanından ayrılması iki ülke arasında krize neden oldu. Britanya’da Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın dün yaptığı açıklamalar üzerine ülkede yaşam standartlarında keskin bir düşüş yaşanacağı öngörüldü. 20 yılı aşkın senedir ABD siyasetinin en güçlü isimlerinden biri olarak öne çıkan ve Temsilciler Meclisi'nin ilk kadın başkanı olan Nancy Pelosi, Ara Seçimler'de Kongre'nin alt kanadının Cumhuriyetçi kontrolüne geçmesiyle partideki liderlik rolünü ocak ayında bırakacağını açıkladı.

18 Kasım 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Independent | Britanya’nın önünde tatsız birkaç yılThe Times | Vergi yüküyle geçecek yıllara giriliyor

Britanya’da Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın dün yaptığı açıklamalar üzerine ülkede yaşam standartlarında keskin bir düşüş yaşanacağı öngörüldü. Hunt, dün yaptığı açıklamada Britanya’da 2024 yılına kadar sürecek bir resesyon beklentisi olduğunu ve ekonominin yüzde 2 oranında küçüleceğini söyledi. Hunt, kamu harcamalarında 30 milyar sterlinlik bir kesinti olacağını söylediği açıklamada milyonlarca insanın daha fazla vergi ödeyeceğini ve enerji faturalarının artacağını açıkladı.

New York Times | Pelosi, liderlik pozisyonunu 20 yılın ardından bırakacak

20 yılı aşkın senedir ABD siyasetinin en güçlü isimlerinden biri olarak öne çıkan ve Temsilciler Meclisi'nin ilk kadın başkanı olan Nancy Pelosi, Ara Seçimler'de Kongre'nin alt kanadının Cumhuriyetçi kontrolüne geçmesiyle partideki liderlik rolünü ocak ayında bırakacağını açıkladı. Obama ve Biden yönetimlerinin politikalarının uygulanabilmesi için ülkenin yasama erkinde önemli rol oynayan 82 yaşındaki Pelosi, Kongre'deki liderlik dışı görevini sürdüreceğini ifade etti. Pelosi'den sonra Temsilciler Meclisi'ndeki en yüksek rütbeli Demokrat'ın Hakeem Jeffries olması bekleniyor. 

eKathimerini | Libya, Dendias ziyaretini iptal ettikten sonra Atina temsilcisini geri çağırdı

​Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın, Libya’nın başkenti Trablus’ta uçaktan inmeyi reddederek açıklama yapmaksızın havaalanından ayrılması iki ülke arasında krize neden oldu. Atina, daha sonra Libya'nın görüşmeyle ilgili olarak "varılan uzlaşıyı ihlal ettiğini" belirtti.

Yunan basınında yer alan iddialara göre Dendias, Türkiye ile mutabakat metnini imzalayan Libya hükümetinden Dışişleri Bakanı el-Menguş'un planlı bir görüşmeye dahil edilmesine tepki olarak bu yönde karar aldı.

Libya, Dendias'ın tutumuna tepki olarak Yunanistan'ın Trablus'taki maslahatgüzarının Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını, Libya'nın Atina'daki maslahatgüzarının da istişare için geri çekilmesi kararı alındığını söyledi.

Moscow Times | Avukatlar: Basketbol yıldızı Griner, Rus hapishanesinde cezasını çekmeye başladı

Rusya'da uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla hüküm giyen ABD’li kadın basketbolcu Brittney Griner'ın ıssız bir bölgedeki ceza kolonisinde cezasını çekmeye başladığı ifade edildi. 

Şubat ayında Moskova'da havalimanında tutuklanan Griner, e-sigara kartuşlarında esrar yağı taşıdığı gerekçesiyle ağustos ayında 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Avukatlar Maria Blagovolina ve Aleksandır Boykov, "Brittney cezasını IK-2 Mordovia'da çekmeye başladı" dedi.

Avukatlar yaptıkları açıklamada, "Kendisini bu hafta ziyaret ettik. Brittney, o şartlarda herhangi birinin olabileceği kadar iyi durumda. Yeni ortama alışırken güçlü kalmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

IK-2 ceza kolonisi sert iklimiyle bilinen Mordovia'nın Yavas kasabasında bulunuyor. 

Rusya'da ceza kolonisinde şartların cezaevlerinden çok daha kötü olduğu biliniyor. Çeşitli insan hakları gruplarının raporlarında sık sık ceza kolonilerinde işkence uygulamalarının görüldüğü bildiriliyor. 

Le Monde | Enerji krizi: Tarife kalkanının sınırları

Fransa’da Kamu Politikaları Enstitüsü’nün yaptığı yeni bir araştırma, hükümet enflasyonu ve ekonomik aktivitede negatif şoku sınırladı. Öte yandan devlet maliyesine büyük bir maliyet getiren tedbirde ulaşım ve barınma açısından yaşam standartlarının yeterince dikkate alınmadığı belirtildi. Hükümetin uyguladığı tedbir kalkanının en savunmasız haneleri desteklemek amaçladığı belirtildi.

Al Jazeera | Messi liderliğindeki Arjantin Dünya Kupası’nda sonuna kadar gidebilir mi?

Al Jazeera’nın gündeminde 20 Kasım’da başlayacak Katar’da oynanacak Dünya Kupası yer aldı. Arjantin’e odaklanan haberde, “Arjantin'in önemli final maçlarındaki 30'a yakın sancı ve gözyaşı dolu mağlubiyeti geçen yıl Copa America'yı kazanarak sona erdi ve Lionel Scaloni'nin takımı Brezilya'daki bu zaferden güven alarak Dünya Kupası'na gidecek.” denildi. Buna göre, En son 2019 Copa America'da mağlup olan Arjantin milli takımı La Albiceleste, 35 maçlık yenilmezlik serisinin ardından ve Avrupa'nın Dünya Kupası'ndaki 16 yıllık hakimiyetini kırmak için kesin favorilerden biri olarak Katar'a uçtu.