Dünya basınında bugün | Dugina suikastı, Rus elitleri "sarstı"

Dünya basınında bugün | Dugina suikastı, Rus elitleri "sarstı"

T24 Dış Haberler

Rusya’nın tanınmış milliyetçi ve Kremlin yanlısı siyaset uzmanı Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina’nın Moskova yakınlarındaki Odintsovo'da öldürülmesinin ardından Ukrayna, yoğun saldırılara karşı hazırlanıyor. New York Times, Dugina'nın öldürülüşünün Rus elitleri sarstığını belirtti. Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Gennadi Gatilov, FT'ye verdiği söyleşide Moskova'nın Ukrayna'daki savaşa diplomatik bir son görmediğini ve savaşın uzun sürmesini beklediğini ifade etti. California'dan Avrupa'nın nehirlerine, Avrupa'dan Çin'e; kuzey yarımkürede yaşanan kuraklıklar nedeniyle tedarik zinciri krizi büyümeye devam ediyor. 

22 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Ukrayna, Rusya'nın araba bombası nedeniyle intikam almasından korkuyor

Rusya’nın tanınmış milliyetçi ve Kremlin yanlısı siyaset uzmanı Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina’nın Moskova yakınlarındaki Odintsovo'da öldürülmesinin ardından Ukrayna, yoğun saldırılara karşı hazırlanıyor. 

Ukrayna, çarşamba günü kutlayacağı bağımsızlık gününde Rus füzelerinin ülkeyi vurabileceğinden endişe ediyor. 

Cumartesi gecesi Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, ülkesinin Sovyetler'den bağımsızlığının 31. yılını kutlayacağı sırada, "Rusya'nın ekstra iğrenç, ekstra acımasız saldırılar" yapabileceğini belirtmişti. 

Ukrayna ordusuna göre Rusya, Karadeniz'de seyir füzesi taşıyabilen beş tane savaş gemisi ve denizaltı pozisyonlandırırken, Belarus'a da hava savunma sistemleri konuşlandırdı. 

Kiev'de saldırı olasılığı nedeniyle pazartesiden itibaren 4 gün boyunca kalabalık buluşmalar yasaklandı. 

Ukrayna ordusu ayrıca Rusya'nın sınır bölgelerinin hava sahalarını 22-25 Ağustos tarihleri arasında kapattığını bildirdi. 

Dugina'nın Moskova yakınlarında arabasına yerleştirilen bir bombayla öldürülmesinin ardından sahadaki gerilimin daha da tırmanması bekleniyor.

Financial Times | Üst düzey Rus diplomat, Ukrayna'yla barış anlaşması ihtimaline kapıyı kapattı

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Gennadi Gatilov, FT'ye verdiği söyleşide Moskova'nın Ukrayna'daki savaşa diplomatik bir son görmediğini ve savaşın uzun sürmesini beklediğini ifade etti. BM'nin savaşı sonlandırma girişimlerinden daha büyük bir rol oynaması gerektiğini savunan Gatilov, "Müzakere masasından çekilmeleri için NATO ülkelerinin Ukrayna'ya baskı yaptığını iddia etti. Gatilov, "Savaş ne kadar uzarsa, diplomatik çözüm bulmak o kadar zor olacak" dedi. 

New York Times | Rusya yanlısı siyasi yorumcu, araba bombasıyla öldürüldü

Rusya lideri Vladimir Putin’in çevresinde etkili bir isim olduğu bilinen Rus milliyetçisi ünlü düşünür Aleksandr Dugin'in kızı siyasi yorumcu Darya Dugina, içinde bulunduğu araca yerleştirilen bombanın infilak etmesi sebebiyle yaşamını yitirdi. Dugin, uzun süredir Rusya'nın Ukrayna'ya daha ağır şekilde saldırması gerektiğini savunuyordu. Saldırının arkasında Ukrayna'nın olduğuyla ilgili kanıt bulunamasa da Dugina'ya yakın isimler ölümden Kiev'i sorumlu tuttu. New York Times, ölümün Rusya'nın elitlerini "sarstığını" ve 6. ayına giren savaşı daha da belirsiz hale getirdiğini belirtti. Ukrayna, saldırıyla bir bağlantıları olmadığını savundu. 

Wall Street Journal | Kuraklığı dünyanın en büyük ekonomileri üzerindeki bedeli giderek ağırlaşıyor

California'dan Avrupa'nın nehirlerine, Avrupa'dan Çin'e; kuzey yarımkürede yaşanan kuraklıklar nedeniyle tedarik zinciri krizi büyümeye devam ediyor. Kuraklık nedeniyle gıda ve enerji fiyatlarının daha da artması, zaten baskı altına olan küresel ticaret sistemine daha da yük bindiriyor. Çin'de aşırı sıcaklar nedeniyle bazı fabrikalar geçici olarak kapatıldı. İspanya, Portekiz, Fransa ve İtalya'nın ise son 500 yılda gördükleri en büyük kuraklığı bu sene yaşayabilecekleri belirtiliyor.

Moscow Times | Rusya'da kamyonlar ve minibüs arasındaki kazada 16 kişi öldü

Rusya'nın güneyindeki Ulyanovsk bölgesinde bir minibüsün iki kamyonla çarpışmasının ardından 16 kişi hayatını kaybetti. 

Rus medyasının aktardığına göre kamyonlardan biri, kontrolden çıkmasının ardından ters yönden gelen minibüsle çapıştı. 

İlk kazanın ardından bir başka kamyonun, minibüse arkadan çarptığı belirtildi. Nikolayevka köyü yakınlarındaki kaza yerinden paylaşılan görüntülerde minibüsün neredeyse dümdüz olduğu görülüyor.

Rus devlet haber ajansı TASS'a göre kazada 14'ü Kırgızistan, ikisi de Rusya vatandaşı olmak üzere toplam 16 kişi hayatını kaybetti. Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı da kazada 14 vatandaşının hayatını kaybettiğini doğruladı. 

Ulyanovsk Bölge Valisi Aleksey Ruşkih de Telegram üzerinden yaptığı açıklamada 3 kişinin durumunun ciddi olduğunu ve hastaneye kaldırıldığını bildirdi. 

Al Jazeera | Eski Pakistan Başbakanı İmran Han'a "terörle mücadele" yasası kapsamında suçlama

Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han'a bir polis memuru ve bir sulh hakimine yaptığı tehditlerin ardından terörle mücadele yasası kapsamında suçlama yöneltildi. 

Nisan ayında güvenoyu oylamasını kaybeden Han, ülkenin çeşitli noktalarında katılımın yoğun olduğu hükümet karşıtı eylemler düzenliyordu. 

Han'ın cumartesi günü İslamabad'da gerçekleştirdiği ve parti liderlerinden birinin tutuklanması nedeniyle polisi ve hakimi hedef aldığı konuşmanın Pakistan'da televizyonda yayınlanması medya denetim organı tarafından yasaklandı. 

Yerel basına göre Han, orduda isyan çıkartmaya çalıştığı suçlamasıyla tutuklanan parti yöneticisinin hapishanede işkenceye maruz kaldığını belirtti ve İslamabad Emniyet Müdürü ile bir kadın hakimi tehdit etti.

Han'ın bu insanlara, "Size acımayacağız" diyerek seslendiği ifade edildi.

New York Times'ın aktardığına göre suçlamada yetkililer, Han'ın sözleriyle ülkenin polis gücü ve yargısını korkutmaya çalıştığını yazdı.