Dünya basınında bugün | George Floyd ve adalet mücadelesi

Dünya basınında bugün | George Floyd ve adalet mücadelesi

T24 Dış Haberler

ABD'de geçen sene polis memuru Derek Chauvin'in boğazına 9 dakikadan uzun süre diziyle bastırarak öldürdüğü siyah vatandaş George Floyd'un öldürülmesiyle ilgili dava başladı. İngiltere’de çok sayındaki öğrencinin okullarda cinsel taciz yaşadıklarını iddia etmesi üzerine eğitim ve çocuk hizmetlerinden sorumlu kamu kurumu Ofsted’in “acilen soruşturma başlatması” çağrısı yapıldı. Fransa’da uygulanan bölgesel kısıtlama önlemlerine rağmen Koronavirüs vakalarının artması ve hastanelerde yoğunluğun yeniden başlaması sonucu hükûmete yeniden ulusal karantina önlemi alınması yönünde çağrılar yapıldı.

30 Mart 2021 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | İngiltere’de okullarda cinsel taciz şikayetleri arttı; polis harekete geçti

İngiltere’de çok sayındaki öğrencinin okullarda cinsel taciz yaşadıklarını iddia etmesi üzerine eğitim ve çocuk hizmetlerinden sorumlu kamu kurumu Ofsted’in “acilen soruşturma başlatması” çağrısı yapıldı. Muhafazakâr Parti’den Maria Miller, konuya ilişkin 2016’da da bir rapor hazırladığını ancak “korku verici bir kültürün okullarda yerleşmesine göz yumulduğundan” endişe duyduğunu söyledi. Cinsel taciz ve saldırıya maruz kalanların, isimlerini gizli tutarak paylaşım yapabilecekleri bir internet sitesi olan Everyone's Invited (Herkes Davetli) geçen yıl açıldı.Açıldığından bu yana sitede 6 bini aşkın paylaşım yapıldı. İngiltere’de polis, şikayetlerinin araştırılması için harekete geçti.

The Independent | George Floyd ve adalet mücadelesi

ABD’nin Minneapolis kentinde geçen yıl mayıs ayında gözaltına alınırken hayatını kaybeden siyah vatandaş George Floyd’u boynuna diziyle bastırarak öldüren polis memuru Derek Chauvin’in davası başladı. Floyd ailesi ve ailenin avukatı Ben Crump, mahkeme salonunun önünde dizleri üstüne çöktü. Avukat Crump, “Bu dava, ABD adaleti için bir test niteliği taşıyor” dedi.

New York Times | Floyd cinayeti davası başlarken iki taraf da 9 dakikalık videoya odaklanıyor

ABD'de geçen sene polis memuru Derek Chauvin'in boğazına 9 dakikadan uzun süre diziyle bastırarak öldürdüğü siyah vatandaş George Floyd'un öldürülmesiyle ilgili dava başladı. Chauvin'in avukatları, o gün kaydedilen 9 dakikalık olaydan fazlasının yaşandığını ifade etti. Avukatlar, Floyd'un ölümünde uyuşturucu kullanımının da rol oynadığını iddia etti. Savcılar, hakime; "Gözlerinize inanabilirsiniz, bu bir cinayet" dedi. Savcılar, Floyd'un ölüm anını gösteren videoyu mahkeme salonunda bir kez daha izletti.

The Washington Post | Salgının hızlandığına dair işaretler artıyor

ABD Başkanı Joe Biden ve ekibi, halktan salgına karşı sabırlı davranmaya devam etmelerini istedi. The Washington Post'un haberine göre ABD'de vaka sayıları tekrar artış gösteriyor ve hastanelerde yaşlıların yerini gençler almaya başladı. Biden, eyaletlerin açılma planlarını durdurmasını ve maske yasağını kaldıran bölgelerin tekrar düzenlemeyi yürürlüğe sokmasını istedi.

Moscow Times | Navalni, hapishane kınamaları nedeniyle "işkenceyi andıran" tecirte alınma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi

Rusya'da bir ceza kolonisinde tutulan tutuklu muhalif lider Aleksey Navalny, kendisine birkaç resmi kınama yapıldığını ve "işkenceyi andıran şartlara sahip" tecrite alınabileceğini söyledi.

44 yaşındaki Navalni, 2 hafta içerisinde kendisine 6 resmi kınama verildiğini söyledi. 

Navalni şu ana kadar kendisine toplamda 20'den fazla resmi kınama verildiği, bunlardan bazılarının gerekçelerinin "uyanma saatinden 10 dakika önce kalkmak" ve "avukat görüşmesinde tişört giymek" gibi gerekçelerle yazıldığını söyledi.

Rus muhalif lider, "işkenceye yakın şartları olan" tecrit hapse alınabileceğini ifade etti.

Navalni'nin avukatı, kendisine verilen resmi kınamaların muhalif liderin artık erken şartlı tahliye alamayacağı anlamına geldiğini söyledi.

Le Monde | Macron’a yeniden kapanma çağrıları

Fransa’da uygulanan bölgesel kısıtlama önlemlerine rağmen Koronavirüs vakalarının artması ve hastanelerde yoğunluğun yeniden başlaması sonucu hükûmete yeniden ulusal karantina önlemi alınması yönünde çağrılar yapıldı. Le Monde’a konuşan sağlık çalışanları, hükûmetin üçüncü dalgaya karşı stratejisini yenilemesi gerektiğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ocak ayından bu yana ulusal karantina seçeneği üzerinde durmadığını söylüyor.

Al Jazeera | Koronavirüs sığınmacılar için yeni bir zorluk yaratırken BM, Suriye için 10 milyar dolar arayışında

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’ye yardım için 10 milyar dolar arayışında olduğunu açıkladı. BM’den yapılan açıklamada Suriye’de sivillerin saldırılarla karşılaşmanın yanı sıra açlık ve yoksullukla mücadele ettiği belirtildi. Koronavirüs salgınının ise 10 yıldır süren “felaket ve umutsuzluğu” artırdığı vurgulandı. BM’nin ihtiyaç duyduğu 10 milyar doların içinde Suriye içi insani yardım için 4.2 milyar dolar ve sığınmacılar ve Orta Doğu’daki kabul edenler için 5.8 milyar dolar yer alıyor. BM, bugün en az 24 milyon Suriyelinin yardıma ihtiyacı olduğunu vurguladı.