Dünya basınında bugün | "Hesap verme gününden önce barut gibi bir son çırpınış"

Dünya basınında bugün | "Hesap verme gününden önce barut gibi bir son çırpınış"

T24 Dış haberler

ABD'nin gündeminde Temsilciler Meclisi'nde yapılacak olan azil oylamasına kısa süre kala Başkan Donald Trump'ın yazdığı sert mektup var. Britanya'da 'Jeremy Corbyn sonrası İşçi Partisi' gündem yaratmaya devam ediyor.  Adanın birçok gazetesinde Corbyn'den sonra muhalefet partisinin başına kimin geçeceğine dair kulis haberler var. Lübnan'da protestolar sürüyor.  İstifa eden ve yerine biri seçilene kadar görevine devam edecek olan başbakan Saad Hariri, halka sükûnet çağrısında bulundu.

18 Aralık 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | İşçi Partisi’nin yeni lider arayışı başlıyor

Britanya’da İşçi Partisi’nin seçim yenilgisinin ardından partinin yeni lideri için rekabet resmi olarak başlamasa da aday olacak isimler belli olmaya başladı. İşçi Partisi’nin en etkili siyasetçilerinden olan Kein Starmer, parti liderliği için aday olmayı ciddi olarak değerlendirdiğini açıkladı. Guardian’a konuşan Starmer, seçim kampanyasında İşçi Partisi’nin Yahudi karşıtlığı iddiaları ve Brexit konusunda yeterince çabalamadığını düşündüğünü söyledi. Starmer aynı zamanda partiye zarar veren iç çatışmalara son verilmesi gerektiğini söyledi.

The Independent | Engelli insanlara hiç karşılaşmadıkları doktorlar tarafından ‘sağlıklı’ teşhisi kondu

Britanya’da sosyal yardımdan yararlanmak isteyen birçok engelli insanın devlet kurumlarına gönderilecek sağlık raporlarının kendileriyle hiç yüz yüze görüşmemiş doktorlar tarafından düzenlendiği ve ‘sağlıklı’ sonucu çıktığı için yardım alamadıkları ortaya çıktı. NowMedical isimli bir şirkete devlet tarafından ödenen milyonlarca sterlin sonucunda şirketin evsiz insanlar ve iltica talep edenlerle ilgili olarak yalnızca belgelere dayanarak sağlık raporu hazırladığı ortaya çıktı.

New York Times | Trump'ın sert eleştirisi oylamaya kısa süre kala azil soruşturmasını "darbe girişimi" olarak nitelendirdi

ABD Başkanı Donald Trump, azil sürecini ilerletmesi muhtemel olan oylamaya kısa süre kala Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye gönderdiği mektupta Demokrat liderleri "Demokrasiye savaş açmakla" suçladı ve süreci "darbe girişimi" olarak nitelendirdi. Eleştirilerle dolu 6 sayfalık mektubunda azil sürecinin mimarlarını görevleri ihlal etmekle, anayasa bağlılıklarını bozmakla ve "azil" kelimesini 'ucuzlaştırmakla' itham etti. ABD lideri, Pelosi'nin "demokrasiyi düşmanı olarak gördüğünü" ve "Trump Geçimsizilik Sendromu" olduğunu yazdı. Mektubunun sonunda bu yazıyı "tarih için kaleme aldığını" ifade eden Trump, "Bundan yüz yıl sonra insanların bu olaya baktığında anlamalarını istiyorum. Bu sayede bu asla başka bir başkanın başına gelmez" yazdı.

The Washington Post | Hesap verme gününden önce barut gibi bir son çırpınış

The Washington Post da Trump'ın azil oylamasına kısa süre kala kaleme aldığı sert mektubu manşetine taşıdı. WaPo, Trump'ın mektubunu nitelendirirken, "Birçok yönden Trump'ın mitinglerindeki yaptığı konuşmalar ve üst üste attığı tweetleri gibiydi, ama bunun üstünde Beyaz Saray mührü ve altında onun kendine özgü imzası vardı" ifadelerini kullandı.

Moscow Times | ABD'nin güneydoğusunun açıklarında "dengesiz" bir Rus casus gemisi görüldü

Moscow Times'ın CNN'den aktardığına göre ABD'nin güneydoğusunun açıklarında "tehlikeli" ve "dengesiz" manevralar yapan bir Rus casus gemisi tespit edildi. The Viktor Leonov SSV-175 isimli geminin 2014'ten beri uluslararası sularda görevler yaptığı belirtildi. 

Le Monde | Johnson’ın etrafında bir Brexit jenerasyonu

Britanya’da Muhafazakâr Parti’nin 12 Aralık seçim zaferinin ardından yeni seçilen milletvekilleri Başbakan Boris Johnson’la tanıştı. Muhafazakâr Parti’nin yeni milletvekilleri arasında genç olanlar dikkati çekti.

Al Arabiya | Lübnan’da şiddet dolu bir gecenin ardından sükûnet çağrısı

Lübnan Temsilciler Meclisi sözcüsü Nabih Berri ve istifa eden ve yerine biri seçilene kadar görevine devam edecek olan başbakan Saad Hariri, protestoların şiddetli geçtiği bir gecenin ardından sükûnet çağrısı yaptı. Lübnan’da 17 Ekim’den beri süren protestolarda dün gece Şii destekçileri ve güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Berri’nin partisi Amal Harekati ve müttefiği Hizbullah destekçileri güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldi.