Dünya basınında bugün | "İklim değişikliği kavgasında Trump, bilimi sanık sandalyesine oturtacak "

Dünya basınında bugün | "İklim değişikliği kavgasında Trump, bilimi sanık sandalyesine oturtacak "

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş

Avrupa'nın gündeminde AP seçimleri sonucu yaşanan gelişmeler var. Britanya basınına göre Avrupa Parlamentosu'nda koltuk kaybeden iki büyük parti de takip ettiği politikalarda değişikliğe gidiyor. Muhafazakar Parti 'anlaşmasız Brexit'i kabullenme kararı alırken, İşçi Partisi lideri ikinci bir Brexit referandumunu destekleyeceğini açıkladı. ABD gündeminde Başkan Donald Trump'ın iklim değişikliği ile mücadeleye karşı attığı adımlar var. Alman gazetesi FAZ, ön sayfasında bir ankete yer verdi. Bu ankete göre orta büyüklükteki Alman işletmeleri Çin'e ABD'den daha fazla güveniyor. Al Arabiya, İran-ABD gerilimi sürerken Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un BAE'yi ziyaret edeceğinin açıklanmasına dikkati çekti.

28 Mayıs 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle... 

The Guardian | Corbyn: Brexit anlaşması hakkında halk oylaması yapılmalı

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, partisinin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kaybetmesinin ardından, hangi Brexit anlaşması üzerinde karar kılınırsa kılınsın ikinci bir Brexit referandumunu destekleyeceğini açıkladı. İşçi Partisi içindeki birçok isim uzun süredir Corbyn'e ikinci bir referandum talep etmesi için baskı yapıyordu. İşçi Partisi'nin kaybettiği oyların Brexit'e net bir şekilde karşı tavır alan partilere kaydığı düşünülüyor.

The Times | Muhafazakar Partililer anlaşmasız Brexit'i kabullendi

The Times gazetesi AP seçimlerinden sonra Muhafazakar Parti'nin anlaşmasız Brexit'i kabulleneceğini yazdı. Britanya'da iktidar olan Muhafazakar Parti, AP seçimlerinde ciddi bir oy kaybı yaşayarak ülkesinde sandıktan 5. parti olarak çıkmıştı. Gazete aynı zamanda Muhafazakar Parti'nin yeni lideri olmaya aday 5 isimden dördünün anlaşmasız Brexit'ten kaçındığını yazdı.

New York Times | İklim değişikliği kavgasında Trump, bilimi sanık sandalyesine oturtacak 

NYT'nin aktardığına göre Trump yönetimi, Obama döneminde yürürlüğe sokulmuş  iklim değişikliği hakkında bir kararı geri çevirmeye çalışıyor. Obama hükümetinin bu girişimi ülkedeki sera gazı salınımını sınırlandırıyordu. ABD Başkanı Trump, daha önce ülkesini Paris antlaşmasından çekmiş ve iklim değişikliğine inanmadığını dile getirdi. New York Times,  Trump'ın bu girişiminin şu ana kadar aldığı en büyük sonuçları olabilecek karar olduğunu belirtti.

The Washington Post | Trump yine Kim'in tarafını seçti

ABD Başkanı Donald Trump pazartesi günü yaptığı açıklamalarda Kuzey Kore'nin balistik füze ateşlemediğini ve BM Güvenlik Konseyi'nin yasalarını ihlal etmediğini söyledi. Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ile eski başkan yardımcısı ve 2020 Demokrat Parti başkan aday adayı Joe Biden'ın "düşük IQ'lu" konusunda da hemfikir olduğunu ifade etti. Washington Post'un makalesinde, "Trump, katil diktatörü 'çok zeki bir adam' sözleriyle övdü" ifadeleri yer aldı. 

Moscow Times | Lavrov: Rusya, ABD'nin Güney Amerika'daki yeni 'Monroe doktrinini' reddediyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, ABD'nin Güney Amerika'da izlediği politikanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi. Lavrov, ABD'nin 'Monroe Doktrini'ni tekrar hayata geçirmeye çalıştığını yazdı. Monroe Doktrini birçok kişi tarafından "ABD'nin Güney Amerika ülkelerine müdahale etmek için kullandığı bir neden" olarak görülüyordu.

Frankfurter Allgemeine | Alman orta sınıfı Çin'e ABD'den daha fazla güveniyor

FAZ'ın haberine göre birçok Alman, Trump'ın değişken dış ve ekonomi politikaları sebebiyle ABD'ye güvenini yitirdi ve gözünü Asya'ya dikti. Yapılan bir ankete göre Almanya'daki orta büyüklükteki şirketler ilk kez Çin ekonomisini ABD veya Britanya'nınkinden daha güvenli görüyor. 

Al Arabiya | Trump'ın güvenlik danışmanı bu hafta BAE'yi ziyaret edecek

Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD konsolosluğunda konuşma yapmak için Birleşik Arap Emirliklerine gidecek. Ziyaretin ABD, Suudi Arabistan ve BAE'nin İran ile gerilim içinde olduğu bir dönemde gerçekleşmesi dikkat çekti.