Dünya basınında bugün | İran 2015 anlaşmasında belirlenen nükleer limiti aştı, Trump "ateşle oynuyorlar" dedi

Dünya basınında bugün | İran 2015 anlaşmasında belirlenen nükleer limiti aştı, Trump "ateşle oynuyorlar" dedi

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

İran 2015 Nükleer Anlaşması tarafından belirlenen zenginleştirilmiş uranyum stoğu limitini aştı. Trump bu gelişmenin üzerine İran'ın "ateşle oynadığını söyledi. Bugün birçok gazete Hong Kong'daki protestoları ön sayfasına taşıdı. Protestocular meclis binasına girdi, polis kalabalığı dağıtmak için güç kullandı. Rusya'da bağımsız medya kuruluşları muhalif gazeteci İvan Golunov'un tutuklanmasına sebep olduğu iddia edilen haberi tamamlayıp yayımladı. 

2 Temmuz 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | Metropolitan polisi günde 700 yardım çağrısı alıyor

Britanya’da Metropolitan Polis Teşkilâtından yapılan açıklamaya göre, çocuklara ve yetişkinlere yönelik taciz, saldırı, zorbalık, cinsel istismar ihbarları gün geçtikçe artıyor. Polis yetkilileri günde 700’e yakın ihbar aldıklarını söyledi. Veriler, yalnızca başkent Londra’da son beş yıldır 1.3 milyon kayıt tutulduğunu gösteriyor.

The Herald | Kırılma noktası: Hong Kong’da öfke taşma noktasında

Hong Kong’da protestolar kırılma noktasına yaklaştı. Dün bir eylemci Meclis binasının camını kırdı. Suçluların Çin’e iade edilmesinin gündeme gelmesiyle başlayan protestolar, dün Hong Kong’un Çin idaresine geçmesinin 22’inci yıl dönümünde de devam etti. Eylemciler el arabaları ve metal sopalarla yasama meclisine yürüdü.

New York Times | İran 2015 anlaşmasında belirlenen nükleer limiti aştı

İran dün 2015'te yapılan nükleer anlaşmanın belirlediği zenginleştirilmiş uranyum stoğu limitini aştı ve bir başka sınırın da yakın zamanda aşılacağını bildirdi. New York Times, İran'ın bu sınırı ABD ile arasındaki gerilimde bir koz olarak kullanabilmek için aştığını söyledi. David Sanger'in haberine göre bu stok tek başına İran'ın nükleer silah üretmesi için yeterli değil, ancak "onları üretmeye bir adım daha yaklaştıran bir gelişme".

The Washington Post | Hong Kong polisi protestocuları zorla dağıttı

Hong Kong'da Çin'e suçlu iadesi yasa tasarı şimdilik rafa kalkmış olsa da protestolar sürüyor. Dün birçok protestocu meclis binasının etrafında toplandı. Bazı protestocular camları kırdı ve zorla meclisin içine girdi. Polis protestocuları dağıtmak için güç kullandı. Dün, Hong Kong'un tekrar Çin'e bağlanmasının 22'inci yıl dönümüydü. 

Moscow Times | Rusya'nın bağımsız medya kuruluşları gazetecinin tutuklanmasıyla bağlantılı araştırmayı yayımladı

Rusya'da 7 farklı yayından 16 muhabir muhalif gazeteci İvan Golunov'un gözaltına alınmasına, daha sonra da ev hapsi cezasına çarptırılmasına sebep olduğu iddia edilen araştırmayı bitirdi ve yayınladı.The Moscow Times'ın aktardığına göre araştırma Rusya'nın cenaze sektöründeki yozlaşmayı inceliyor. Golunov imzasıyla yayınlanan haberde başkent Moskova'da azalan mezar alanlarının kontrolü için farklı grupların çatışma halinde olduğu ifade ediliyor. "Kötü arkadaş çevresi" başlıklı haberde bu klanlardan birine zengin iş adamları Mazaraki kardeşlerin ve Rusya Federal Güvenlik Servisi'nden yüksek yetkili bir ismin liderlik ettiği ifade ediliyor. Rus medyası Golunov ve ona yardımcı olan gazetecilerin "Cenaze mafyasını" ortaya çıkardığını yazdı.

 

Frankfurter Allgemeine | "Afganistan teröristlerin Harvard'ıdır"

Donald Trump ABD'nin Fox News kanalında katıldığı programda, "Afganistan teröristler için bir laboratuvar gibi duruyor. Ben oraya teröristlerin Harvard'ı diyorum" dedi. Trump ayrıca Tahran'ın anlaşma tarafından belirlenen zenginleştirilmiş uranyum stoğu limitini aşmasının ardından "İran'ın ateşle oynadığını" söyledi.

Le Figaro | Avrupa, başkan atamalarında bölündü

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, temel AB kurumlarının başkanlarını atamaya yönelik yaklaşık 18 saat süren müzakerelerde anlaşma sağlayamayınca, yarın tekrar bir araya gelme kararı aldı.

Al Arabiya | İran nükleer anlaşma limitini aştı, Trump “Ateşle oynuyorlar” dedi

ABD Başkanı Donald Trump, dün İran’ın 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmada belirli olan zenginleştirilmiş uranyum sınırını aşmasını değerlendirdi. Trump, özel bir açıklama yapmayacağını İran’ın ne yaptığını bildiğini ve ‘ateşle oynadığını’ söyledi. Trump’tan önce Beyaz Saray’dan yapılan bir açıklamada, ABD’nin İran’a zenginleştirilmiş uranyum bulundurmada standarta gelene kadar maksimum baskı uygulamaya devam edeceği söylenmişti.